Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. augusztus 21. 10:13 Közélet, Világ

Orbán minden eddiginél látványosabban demonstrálta, hogy autoriter vezetőket és korrupció miatt szankcionált politikusokat tekint a barátainak

Talán túlzás nélkül állítható, hogy a hétvége minden eddiginél látványosabban szemléltette, hogy az egykor nyugatbarát és liberális demokrata Orbán Viktor mekkora politikai fordulatot vett az elmúlt 15 évben.

Mi történt? A hétvégén nyitották meg Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét, az atlétikai vb-t, amelyre számos vezető politikus érkezett, akik közül többen a tűzijátékot is Orbánnal nézték együtt a Karmelita kolostorban. Három nap alatt 15 találkozón vesz/vett részt Orbán.

Igen, de: bár Orbán keretezése alapján „Magyarországra látogat a világ”, a gyakorlatban ez jobbára autoriter vezetőket és bukott európai politikusokat jelent. Orbán hét aktív állami vezetővel ünnepelte a Karmelitában a magyar állam alapítását, közülük öten autoriter vezetők az Economist Intelligence Unit demokrácia-indexe alapján.

  • A találkozón részt vett még Orbán néhány hatalomból kiszorult európai szövetségese (Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, Andrej Babis volt cseh kormányfő, a hétvégén találkozott Janez Jansa volt szlovén kormányfővel is), és ott volt Milorad Dodik is, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, akivel szemben tavaly szankciókat vetett ki az USA korrupcióra hivatkozva.
  • Szijjártó Péter a hétvégén találkozott a volt libanoni külügyminiszterrel, Gebran Bassillal is, akire korábban barátjaként hivatkozott. Bassil „hírhedt korruptságára” hivatkozva került fel az USA szankciós listájára 2020-ban.
  • Orbán vasárnapi rádióinterjújában azt mondta a meghívásokról, „hogy ha nagy világesemény van, akkor egy adott ország meghívja a barátait”. „Egy Európa- vagy Bajnokok Ligája döntő vagy egy világbajnokság mindig rejtetten, többé-kevésbé rejtetten egyben diplomáciai találkozók sorozatát is jelenti” – mondta.

Fotó: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Alulnézet: a képen látható Berdimuhamedow által vezetett Türkmenisztán a világ tíz legelnyomóbb állama közé tartozik. A korrupció rendszerszintű, vallási csoportokat üldöznek, a polgári szabadságjogokat és az internetelérést pedig szigorúan korlátozzák.

  • Türkmenisztán hivatalosan a mai napig tagadja, hogy akár egyetlen Covid-fertőzés is történt volna náluk. Amikor a WHO küldöttséget küldött az országba, egy róluk készült fotót megosztó férfit letartóztattak és négy évre ítéltek. Az ENSZ-be kicsempészett beszámolójuk szerint azóta is kínozzák. 
  • Szijjártó Péter hétvégi posztjában azzal indokolta a türkmén kapcsolat fontosságát, hogy „Türkmenisztán szolgáltatja a megoldást, az európai földgázellátást a jövőben”, mivel a világ egyik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik.

Miért fontos ez? Orbán Viktor regnálása alatt az atlétikai vb a legnagyobb nemzetközi figyelmet kapó magyarországi rendezvény. Orbán ezt arra használta fel, hogy egyértelműen tudassa a világgal, hogy kiket tekint saját közegének, illetve a barátainak: autoriter, elnyomó vezetőket, miközben nyugati vagy demokratikus országok vezetői látványosan távol maradtak a vb megnyitójától.

Miről tárgyaltak? A hivatalos közlések alapján főleg energetikai kérdésekről. Többek között politikai megállapodás született arról, hogy katari LNG fog érkezni 2027-től, Törökországtól pedig jövőre 275 millió köbméternyi gázt veszünk (ez az éves magyar fogyasztás mintegy 3 százaléka).

  • Orbán szintén találkozott Rusztam Minnihanovval, az Oroszországhoz tartozó Tatár Köztársaság elnökével, aki szintén amerikai szankciós listán szerepel. A Bild szerint a tatár vezető Oroszországot képviselve egy nagyszabású gabonaügyletet készített elő Orbán közvetítésével Erdogannal Budapesten: eszerint az oroszok számára kedvező feltételekkel, Ukrajnát kihagyva, török támogatással újítanák meg a Fekete-tengeri gabonaegyezményt, az ügylet pedig katari finanszírozással történne (a katari emír szintén ott volt a Karmelitában).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉhhalál és vetélések: népirtás felé halad a 120 ezer embert éheztető blokád AzerbajdzsánbanHa semmi sem változik, néhány héten vagy legfeljebb hónapon belül örmények tömege fog éhen halni Hegyi-Karabahban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázezer embert éheztet Magyarország és az EU fontos gazdasági partnereHumanitárius válság alakult ki az Azerbajdzsánhoz tartozó, de örmények lakta Hegyi-Karabahban, amelyet hónapok óta blokád alatt tartanak az azeriek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Orbán Viktor recep tayyip erdogan Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.

Stubnya Bence
2023. szeptember 28. 08:24 Közélet

Egyre több ellenzéki párt próbálkozik a vendégmunkásokkal fogást találni a Fideszen

A Mi Hazánk, a Jobbik, a DK, és a Momentum után az MSZP is a vendégmunkások beengedését kritizálja, amiben még a fideszesek szűk többsége is velük van.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.