Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. augusztus 21. 10:13 Közélet, Világ

Orbán minden eddiginél látványosabban demonstrálta, hogy autoriter vezetőket és korrupció miatt szankcionált politikusokat tekint a barátainak

Talán túlzás nélkül állítható, hogy a hétvége minden eddiginél látványosabban szemléltette, hogy az egykor nyugatbarát és liberális demokrata Orbán Viktor mekkora politikai fordulatot vett az elmúlt 15 évben.

Mi történt? A hétvégén nyitották meg Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét, az atlétikai vb-t, amelyre számos vezető politikus érkezett, akik közül többen a tűzijátékot is Orbánnal nézték együtt a Karmelita kolostorban. Három nap alatt 15 találkozón vesz/vett részt Orbán.

Igen, de: bár Orbán keretezése alapján „Magyarországra látogat a világ”, a gyakorlatban ez jobbára autoriter vezetőket és bukott európai politikusokat jelent. Orbán hét aktív állami vezetővel ünnepelte a Karmelitában a magyar állam alapítását, közülük öten autoriter vezetők az Economist Intelligence Unit demokrácia-indexe alapján.

  • A találkozón részt vett még Orbán néhány hatalomból kiszorult európai szövetségese (Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, Andrej Babis volt cseh kormányfő, a hétvégén találkozott Janez Jansa volt szlovén kormányfővel is), és ott volt Milorad Dodik is, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, akivel szemben tavaly szankciókat vetett ki az USA korrupcióra hivatkozva.
  • Szijjártó Péter a hétvégén találkozott a volt libanoni külügyminiszterrel, Gebran Bassillal is, akire korábban barátjaként hivatkozott. Bassil „hírhedt korruptságára” hivatkozva került fel az USA szankciós listájára 2020-ban.
  • Orbán vasárnapi rádióinterjújában azt mondta a meghívásokról, „hogy ha nagy világesemény van, akkor egy adott ország meghívja a barátait”. „Egy Európa- vagy Bajnokok Ligája döntő vagy egy világbajnokság mindig rejtetten, többé-kevésbé rejtetten egyben diplomáciai találkozók sorozatát is jelenti” – mondta.

Fotó: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Alulnézet: a képen látható Berdimuhamedow által vezetett Türkmenisztán a világ tíz legelnyomóbb állama közé tartozik. A korrupció rendszerszintű, vallási csoportokat üldöznek, a polgári szabadságjogokat és az internetelérést pedig szigorúan korlátozzák.

  • Türkmenisztán hivatalosan a mai napig tagadja, hogy akár egyetlen Covid-fertőzés is történt volna náluk. Amikor a WHO küldöttséget küldött az országba, egy róluk készült fotót megosztó férfit letartóztattak és négy évre ítéltek. Az ENSZ-be kicsempészett beszámolójuk szerint azóta is kínozzák. 
  • Szijjártó Péter hétvégi posztjában azzal indokolta a türkmén kapcsolat fontosságát, hogy „Türkmenisztán szolgáltatja a megoldást, az európai földgázellátást a jövőben”, mivel a világ egyik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik.

Miért fontos ez? Orbán Viktor regnálása alatt az atlétikai vb a legnagyobb nemzetközi figyelmet kapó magyarországi rendezvény. Orbán ezt arra használta fel, hogy egyértelműen tudassa a világgal, hogy kiket tekint saját közegének, illetve a barátainak: autoriter, elnyomó vezetőket, miközben nyugati vagy demokratikus országok vezetői látványosan távol maradtak a vb megnyitójától.

Miről tárgyaltak? A hivatalos közlések alapján főleg energetikai kérdésekről. Többek között politikai megállapodás született arról, hogy katari LNG fog érkezni 2027-től, Törökországtól pedig jövőre 275 millió köbméternyi gázt veszünk (ez az éves magyar fogyasztás mintegy 3 százaléka).

  • Orbán szintén találkozott Rusztam Minnihanovval, az Oroszországhoz tartozó Tatár Köztársaság elnökével, aki szintén amerikai szankciós listán szerepel. A Bild szerint a tatár vezető Oroszországot képviselve egy nagyszabású gabonaügyletet készített elő Orbán közvetítésével Erdogannal Budapesten: eszerint az oroszok számára kedvező feltételekkel, Ukrajnát kihagyva, török támogatással újítanák meg a Fekete-tengeri gabonaegyezményt, az ügylet pedig katari finanszírozással történne (a katari emír szintén ott volt a Karmelitában).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉhhalál és vetélések: népirtás felé halad a 120 ezer embert éheztető blokád AzerbajdzsánbanHa semmi sem változik, néhány héten vagy legfeljebb hónapon belül örmények tömege fog éhen halni Hegyi-Karabahban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázezer embert éheztet Magyarország és az EU fontos gazdasági partnereHumanitárius válság alakult ki az Azerbajdzsánhoz tartozó, de örmények lakta Hegyi-Karabahban, amelyet hónapok óta blokád alatt tartanak az azeriek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Orbán Viktor recep tayyip erdogan Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.