Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. augusztus 21. 10:13 Közélet, Világ

Orbán minden eddiginél látványosabban demonstrálta, hogy autoriter vezetőket és korrupció miatt szankcionált politikusokat tekint a barátainak

Talán túlzás nélkül állítható, hogy a hétvége minden eddiginél látványosabban szemléltette, hogy az egykor nyugatbarát és liberális demokrata Orbán Viktor mekkora politikai fordulatot vett az elmúlt 15 évben.

Mi történt? A hétvégén nyitották meg Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét, az atlétikai vb-t, amelyre számos vezető politikus érkezett, akik közül többen a tűzijátékot is Orbánnal nézték együtt a Karmelita kolostorban. Három nap alatt 15 találkozón vesz/vett részt Orbán.

Igen, de: bár Orbán keretezése alapján „Magyarországra látogat a világ”, a gyakorlatban ez jobbára autoriter vezetőket és bukott európai politikusokat jelent. Orbán hét aktív állami vezetővel ünnepelte a Karmelitában a magyar állam alapítását, közülük öten autoriter vezetők az Economist Intelligence Unit demokrácia-indexe alapján.

  • A találkozón részt vett még Orbán néhány hatalomból kiszorult európai szövetségese (Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, Andrej Babis volt cseh kormányfő, a hétvégén találkozott Janez Jansa volt szlovén kormányfővel is), és ott volt Milorad Dodik is, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, akivel szemben tavaly szankciókat vetett ki az USA korrupcióra hivatkozva.
  • Szijjártó Péter a hétvégén találkozott a volt libanoni külügyminiszterrel, Gebran Bassillal is, akire korábban barátjaként hivatkozott. Bassil „hírhedt korruptságára” hivatkozva került fel az USA szankciós listájára 2020-ban.
  • Orbán vasárnapi rádióinterjújában azt mondta a meghívásokról, „hogy ha nagy világesemény van, akkor egy adott ország meghívja a barátait”. „Egy Európa- vagy Bajnokok Ligája döntő vagy egy világbajnokság mindig rejtetten, többé-kevésbé rejtetten egyben diplomáciai találkozók sorozatát is jelenti” – mondta.

Fotó: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Alulnézet: a képen látható Berdimuhamedow által vezetett Türkmenisztán a világ tíz legelnyomóbb állama közé tartozik. A korrupció rendszerszintű, vallási csoportokat üldöznek, a polgári szabadságjogokat és az internetelérést pedig szigorúan korlátozzák.

  • Türkmenisztán hivatalosan a mai napig tagadja, hogy akár egyetlen Covid-fertőzés is történt volna náluk. Amikor a WHO küldöttséget küldött az országba, egy róluk készült fotót megosztó férfit letartóztattak és négy évre ítéltek. Az ENSZ-be kicsempészett beszámolójuk szerint azóta is kínozzák. 
  • Szijjártó Péter hétvégi posztjában azzal indokolta a türkmén kapcsolat fontosságát, hogy „Türkmenisztán szolgáltatja a megoldást, az európai földgázellátást a jövőben”, mivel a világ egyik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik.

Miért fontos ez? Orbán Viktor regnálása alatt az atlétikai vb a legnagyobb nemzetközi figyelmet kapó magyarországi rendezvény. Orbán ezt arra használta fel, hogy egyértelműen tudassa a világgal, hogy kiket tekint saját közegének, illetve a barátainak: autoriter, elnyomó vezetőket, miközben nyugati vagy demokratikus országok vezetői látványosan távol maradtak a vb megnyitójától.

Miről tárgyaltak? A hivatalos közlések alapján főleg energetikai kérdésekről. Többek között politikai megállapodás született arról, hogy katari LNG fog érkezni 2027-től, Törökországtól pedig jövőre 275 millió köbméternyi gázt veszünk (ez az éves magyar fogyasztás mintegy 3 százaléka).

  • Orbán szintén találkozott Rusztam Minnihanovval, az Oroszországhoz tartozó Tatár Köztársaság elnökével, aki szintén amerikai szankciós listán szerepel. A Bild szerint a tatár vezető Oroszországot képviselve egy nagyszabású gabonaügyletet készített elő Orbán közvetítésével Erdogannal Budapesten: eszerint az oroszok számára kedvező feltételekkel, Ukrajnát kihagyva, török támogatással újítanák meg a Fekete-tengeri gabonaegyezményt, az ügylet pedig katari finanszírozással történne (a katari emír szintén ott volt a Karmelitában).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉhhalál és vetélések: népirtás felé halad a 120 ezer embert éheztető blokád AzerbajdzsánbanHa semmi sem változik, néhány héten vagy legfeljebb hónapon belül örmények tömege fog éhen halni Hegyi-Karabahban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázezer embert éheztet Magyarország és az EU fontos gazdasági partnereHumanitárius válság alakult ki az Azerbajdzsánhoz tartozó, de örmények lakta Hegyi-Karabahban, amelyet hónapok óta blokád alatt tartanak az azeriek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Orbán Viktor recep tayyip erdogan Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.