Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. június 28. 19:11 Közélet, Vállalat

A magyar boltláncok átmenet nélkül vezethetik ki az árstopot

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium ma közzétett egy ismertetőt az élelmiszerboltok kötelező akciózásáról, amibe beleszőtte az árstopos termékek kivezetési szabályait is. Utóbbi értelmezése és követése a vásárló szemszögéből rendkívül bonyolultnak tűnik.

Két külön intézkedésről van szó, ám ezek néhány ponton egybefonódnak.

A kötelező akciózás:

  • A nagy bevételű boltláncoknak (Aldi, Lidl, Penny, Spar, Tesco és Auchan) már júniustól kötelező minden héten 20 termékfajtában legalább egy-egy terméket legalább egy hétig leárazni.
  • Az akciós ár az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest 10 százalékkal alacsonyabb.
  • Például a tejtermékek közül ki kell választani egy tetszőlegeset, és azt leakciózni egy hétig, legalább 10 százalékkal.
  • Augusztustól ezek a szabályok megmaradnak, de a mérték 15 százalékra nő.

Az árstop kivezetése kettéválik:

  • Jelenleg kilenc árstopos termék van, a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát, az UHT-2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej, a tyúktojás és az étkezési burgonya. (A közlemény nyolc termékfajtát említ, azaz vélhetően összevonja a két csirkés terméket.)
  • Ezek ára a 2021. októberi vagy a 2022. szeptemberi szinten rögzített.
  • A minisztérium közleménye csak a kötelező akciózásba tartozó boltokra (Aldi, Lidl, Penny, Spar, Tesco és Auchan) ír elő olyan szabályokat, amelyek augusztustól az egykori árstopos nyolc termékfajtára vonatkoznak.
  • A fentiekből az következik, hogy a többiekre, például a Coop, a CBA vagy a Reál üzleteire, illetve a kis boltokra nem vonatkoznak többé az árstopos szabályok. Ha ez így van, akkor ezekben a boltokban augusztustól piaci áron lehet majd az eddig árstopos termékeket értékesíteni.

Az árstop a nagy boltokban augusztustól:

  • Ezeknek a boltoknak a nyolc korábbi árstopos termékfajtából minden hétre ki kell választaniuk kettőt.
  • Ezen a két termékfajtán belül minden terméket le kell akciózniuk. Nem elég tehát például egy bizonyos márkájú BL55-ös lisztet leakciózni, hanem mindegyiket olcsóbbá kell tenni.
  • Az akció mértéke legalább 15 százalék lesz.
  • Az akció alapja nem a megelőző 30 nap legalacsonyabb fogyasztói ára, hanem a beszerzési ár lesz.
  • A többi egykori árstopos termékfajtánál (vagyis az adott hétre választott két termékfajtán felül maradó hat termékfajtánál) a fogyasztói ár nem lehet magasabb a beszerzési árnál.

A jogalkotó tehát a jellemzően magyar tulajdonú boltoknál egyszerűen eltörli az árstopot augusztustól, míg a jellemzően külföldi tulajdonban lévő nagy láncokat részben profit nélküli, részben 15 százalékos veszteséggel való értékesítésre kötelezi. Utóbbiaknak továbbra is máshol kell megkeresni az emiatt kieső bevételt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElindult a kötelező akciózás, megnéztük, melyik boltban mi lett olcsóbbAvokádó, mangó, Pur Pur zsemle és tökmagolaj – nem csak az egyre vékonyabb pénztárcájú rétegek örülhetnek az intézkedésnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat akció árstop beszerzési ár kivezetés kötelező akció leárazás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.