Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. április 26. 15:07 Közélet

Visszalökték a startmezőre a pedagógusok túlórapénzeiről szóló jogi harcot

Nem erősítette meg a másodfokú bíróság a tavaly októberben hozott nem jogerős elsőfokú ítéletet, amely szerint a tankerületnek ki kell fizetnie visszamenőleg a pedagógusok helyettesítéseit, túlóráit. A fontos és feltételezhetően precedens értékű munkaügyi perben ehelyett új eljárás lefolytatására kötelezte a Budapest Környéki Törvényszék Munkaügyi Kollégiumát, azzal az indokkal, hogy formai hibák mellett nem volt megfelelő a bizonyítási eljárás sem. Információnkat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) megerősítette. 

A nem jogerős elsőfokú ítéletről még tavaly októberben számolt be a sajtó és a pedagógus szakszervezetek. A per fontos hivatkozási pont lett a pedagógusok bérrendezésért és terhelésük csökkentéséért folytatott harcban is, ami a tanárok sztrájkjához is vezetett. A munkaügyi per kiemelt jelentőségű a pedagógusok rendszerszintű ingyenmunkájával, túlórapénzeik megítélésével kapcsolatban. 

A pert hét pedagógus indította a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ ellen, ki nem fizetett túlmunka ügyében. Az elsőfokú ítélet még a tanároknak adott igazat, és kimondta: az eddig ingyen elvárt feladataikért három évre visszamenőleg meg kell kapniuk a jogosan nekik járó pénzt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNéhány ábra arról, hogy miért sztrájkolnak a tanárokA tanárhiány más országokban is probléma, de a magyar pedagógusok helyzete kiugróan rossz, mert egyszerre magas a leterheltségük és alacsony a bérük.

A vita sarokpontja az eseti helyettesítések értelmezése: ha azokat beleszámolják a tanárok kötött munkaidejébe, akkor nem jár értük külön fizetség, de ha azon felül tartják meg őket, akkor ezekért bérpótlék, vagyis túlórapénz jár. Az is fontos, hogy a megtartandó helyettesítésről négy nappal előtte, vagy csak közvetlenül előtte szól a munkáltató, utóbbi esetben mindenképpen túlórapénz jár a munkáért. 

A PDSZ jogi álláspontját erősítette meg az elsőfokú bíróság tavaly, de mivel az iskolai táboroztatások ügyében nem nekik adott igazat, mindkét oldal, a pedagógusok is és a tankerület is fellebbezett.

Az idei másodfokú ítélet után viszont a startmezőről indul újra a jogi harc. 

A pedagógusok a sztrájk és a polgári engedetlenség eszközeivel igyekeztek helyzetük rendezésére bírni a kormányt, egészen a választásig. Az új kormány felállásáig a sztrájkot szüneteltetik, ugyanakkor hétfőn felszólították a következő kormányt az önálló oktatásügyi minisztérium felállítására. 

A pedagógusok első számú követelése a durván elinflálódott és nemzetközi szinten is kiemelkedően alacsony pedagógusbérek megemelése, amire az első cinikus reakciók után a kormány az ágazati pótlék korrekciójával válaszolt, de ezzel csak megerősítette a bérek további inflálódását.

Információink szerint a per egyébként hetek óta áll, a felek várják, hogy az elsőfokon újra eljáró bíró új tárgyalást tűzzön ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMintha lassított felvételben néznénk húsz éve, ahogy a magyar oktatás minősége romlikEgyre olcsóbban érünk el egyre középszerűbb eredményeket, ez egy olyan pálya, ami nem lehetett volna egyetlen kormány célja sem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA balkáni szint felé csúszik a magyar iskolák teljesítményeEgy közoktatási kasztrendszer alakult ki Magyarországon, ami hosszú távon bebetonozza a társadalmi egyenlőtlenségeket, mert nincs felfelé irányuló társadalmi mobilitás, csak lefelé tartó.

Közélet pedagógus sztrájk túlóra Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2022. november 26. 19:03 Közélet

A mai tanártüntetés előtt adott pluszpénzt a kormány az egyházi iskoláknak

Magyarázhatja a rendeletek időzítését, hogy az egyházi iskolákban dolgozó tanárok első tömeges és nyílt különdemonstrációja óta ez az első jelentős pedagógusmegmozdulás.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.