Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. április 26. 15:07 Közélet

Visszalökték a startmezőre a pedagógusok túlórapénzeiről szóló jogi harcot

Nem erősítette meg a másodfokú bíróság a tavaly októberben hozott nem jogerős elsőfokú ítéletet, amely szerint a tankerületnek ki kell fizetnie visszamenőleg a pedagógusok helyettesítéseit, túlóráit. A fontos és feltételezhetően precedens értékű munkaügyi perben ehelyett új eljárás lefolytatására kötelezte a Budapest Környéki Törvényszék Munkaügyi Kollégiumát, azzal az indokkal, hogy formai hibák mellett nem volt megfelelő a bizonyítási eljárás sem. Információnkat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) megerősítette. 

A nem jogerős elsőfokú ítéletről még tavaly októberben számolt be a sajtó és a pedagógus szakszervezetek. A per fontos hivatkozási pont lett a pedagógusok bérrendezésért és terhelésük csökkentéséért folytatott harcban is, ami a tanárok sztrájkjához is vezetett. A munkaügyi per kiemelt jelentőségű a pedagógusok rendszerszintű ingyenmunkájával, túlórapénzeik megítélésével kapcsolatban. 

A pert hét pedagógus indította a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ ellen, ki nem fizetett túlmunka ügyében. Az elsőfokú ítélet még a tanároknak adott igazat, és kimondta: az eddig ingyen elvárt feladataikért három évre visszamenőleg meg kell kapniuk a jogosan nekik járó pénzt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNéhány ábra arról, hogy miért sztrájkolnak a tanárokA tanárhiány más országokban is probléma, de a magyar pedagógusok helyzete kiugróan rossz, mert egyszerre magas a leterheltségük és alacsony a bérük.

A vita sarokpontja az eseti helyettesítések értelmezése: ha azokat beleszámolják a tanárok kötött munkaidejébe, akkor nem jár értük külön fizetség, de ha azon felül tartják meg őket, akkor ezekért bérpótlék, vagyis túlórapénz jár. Az is fontos, hogy a megtartandó helyettesítésről négy nappal előtte, vagy csak közvetlenül előtte szól a munkáltató, utóbbi esetben mindenképpen túlórapénz jár a munkáért. 

A PDSZ jogi álláspontját erősítette meg az elsőfokú bíróság tavaly, de mivel az iskolai táboroztatások ügyében nem nekik adott igazat, mindkét oldal, a pedagógusok is és a tankerület is fellebbezett.

Az idei másodfokú ítélet után viszont a startmezőről indul újra a jogi harc. 

A pedagógusok a sztrájk és a polgári engedetlenség eszközeivel igyekeztek helyzetük rendezésére bírni a kormányt, egészen a választásig. Az új kormány felállásáig a sztrájkot szüneteltetik, ugyanakkor hétfőn felszólították a következő kormányt az önálló oktatásügyi minisztérium felállítására. 

A pedagógusok első számú követelése a durván elinflálódott és nemzetközi szinten is kiemelkedően alacsony pedagógusbérek megemelése, amire az első cinikus reakciók után a kormány az ágazati pótlék korrekciójával válaszolt, de ezzel csak megerősítette a bérek további inflálódását.

Információink szerint a per egyébként hetek óta áll, a felek várják, hogy az elsőfokon újra eljáró bíró új tárgyalást tűzzön ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMintha lassított felvételben néznénk húsz éve, ahogy a magyar oktatás minősége romlikEgyre olcsóbban érünk el egyre középszerűbb eredményeket, ez egy olyan pálya, ami nem lehetett volna egyetlen kormány célja sem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA balkáni szint felé csúszik a magyar iskolák teljesítményeEgy közoktatási kasztrendszer alakult ki Magyarországon, ami hosszú távon bebetonozza a társadalmi egyenlőtlenségeket, mert nincs felfelé irányuló társadalmi mobilitás, csak lefelé tartó.

Közélet pedagógus sztrájk túlóra Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Stubnya Bence
2022. június 24. 04:34 Közélet

Nem véletlen, hogy egy költségvetési kiigazítás közben nyúl a kormány a túl jól sikerült katához

Tavaly már minden tizedik magyar foglalkoztatott katás vállalkozó volt, közülük 100-150 ezren lehetnek olyanok, akik jóval több adót is fizethetnének.

Pálos Máté
2022. június 22. 04:34 Közélet

“A rendőrséget lehet így hatékonyan szervezni, az oktatást viszont nem!”

Interjú Horn Dániellel, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézetének igazgatójával.

Fontos

Avatar
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az ENSZ új jelentése szerint veszélyes irány a marihuána egyre több országra jellemző legalizálása, a kokaingyártás nő, az európai csempészet pedig átalakul.

Pálinkás József
2022. június 29. 17:54 Világ

Inkább Oroszországnak fáj a tudományos együttműködések korlátozása

A Nyugatnak az orosz tudósok személyes hozzájárulása és néhány nyersanyag hiányozhat, Oroszországnak viszont a legmodernebb kutatási eszközök.

Kiss Péter
2022. június 29. 16:04 Pénz

Miért nem gondolta senki, hogy ennyire elszáll az infláció?

Olyan sokáig nem volt gond a pénzromlás ütemével, hogy az elemzők, jegybankárok és befektetők emlékezetéből is kikoptak a korábbi inflációs időszakok.