Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. április 26. 15:07 Közélet

Visszalökték a startmezőre a pedagógusok túlórapénzeiről szóló jogi harcot

Nem erősítette meg a másodfokú bíróság a tavaly októberben hozott nem jogerős elsőfokú ítéletet, amely szerint a tankerületnek ki kell fizetnie visszamenőleg a pedagógusok helyettesítéseit, túlóráit. A fontos és feltételezhetően precedens értékű munkaügyi perben ehelyett új eljárás lefolytatására kötelezte a Budapest Környéki Törvényszék Munkaügyi Kollégiumát, azzal az indokkal, hogy formai hibák mellett nem volt megfelelő a bizonyítási eljárás sem. Információnkat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) megerősítette. 

A nem jogerős elsőfokú ítéletről még tavaly októberben számolt be a sajtó és a pedagógus szakszervezetek. A per fontos hivatkozási pont lett a pedagógusok bérrendezésért és terhelésük csökkentéséért folytatott harcban is, ami a tanárok sztrájkjához is vezetett. A munkaügyi per kiemelt jelentőségű a pedagógusok rendszerszintű ingyenmunkájával, túlórapénzeik megítélésével kapcsolatban. 

A pert hét pedagógus indította a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ ellen, ki nem fizetett túlmunka ügyében. Az elsőfokú ítélet még a tanároknak adott igazat, és kimondta: az eddig ingyen elvárt feladataikért három évre visszamenőleg meg kell kapniuk a jogosan nekik járó pénzt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNéhány ábra arról, hogy miért sztrájkolnak a tanárokA tanárhiány más országokban is probléma, de a magyar pedagógusok helyzete kiugróan rossz, mert egyszerre magas a leterheltségük és alacsony a bérük.

A vita sarokpontja az eseti helyettesítések értelmezése: ha azokat beleszámolják a tanárok kötött munkaidejébe, akkor nem jár értük külön fizetség, de ha azon felül tartják meg őket, akkor ezekért bérpótlék, vagyis túlórapénz jár. Az is fontos, hogy a megtartandó helyettesítésről négy nappal előtte, vagy csak közvetlenül előtte szól a munkáltató, utóbbi esetben mindenképpen túlórapénz jár a munkáért. 

A PDSZ jogi álláspontját erősítette meg az elsőfokú bíróság tavaly, de mivel az iskolai táboroztatások ügyében nem nekik adott igazat, mindkét oldal, a pedagógusok is és a tankerület is fellebbezett.

Az idei másodfokú ítélet után viszont a startmezőről indul újra a jogi harc. 

A pedagógusok a sztrájk és a polgári engedetlenség eszközeivel igyekeztek helyzetük rendezésére bírni a kormányt, egészen a választásig. Az új kormány felállásáig a sztrájkot szüneteltetik, ugyanakkor hétfőn felszólították a következő kormányt az önálló oktatásügyi minisztérium felállítására. 

A pedagógusok első számú követelése a durván elinflálódott és nemzetközi szinten is kiemelkedően alacsony pedagógusbérek megemelése, amire az első cinikus reakciók után a kormány az ágazati pótlék korrekciójával válaszolt, de ezzel csak megerősítette a bérek további inflálódását.

Információink szerint a per egyébként hetek óta áll, a felek várják, hogy az elsőfokon újra eljáró bíró új tárgyalást tűzzön ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMintha lassított felvételben néznénk húsz éve, ahogy a magyar oktatás minősége romlikEgyre olcsóbban érünk el egyre középszerűbb eredményeket, ez egy olyan pálya, ami nem lehetett volna egyetlen kormány célja sem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA balkáni szint felé csúszik a magyar iskolák teljesítményeEgy közoktatási kasztrendszer alakult ki Magyarországon, ami hosszú távon bebetonozza a társadalmi egyenlőtlenségeket, mert nincs felfelé irányuló társadalmi mobilitás, csak lefelé tartó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet pedagógus sztrájk túlóra Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.