Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. július 27. 10:36 Közélet

Százezer új állás jött létre egy év alatt, a legtöbb az építőiparban

Ha a közmunkásokat és külföldön dolgozókat nem számítjuk bele, a második negyedévben 20 ezer új munkahely jött létre Magyarországon, így minden eddiginél több, 4,2 millió embernek van már munkája itthon.

Éves összehasonlításban kereken 100 ezer új állás jött létre az elsődleges munkapiacon*Közmunka és külföldi munkavállalás nélkül vett munkaerőpiac., amiből 40 ezer az építőiparban, míg 30 ezer az ipar más ágazataiban jött létre.

A KSH becslése szerint a teljes munkaerőpiacon 4 millió 475 ezer ember dolgozik, ebből 107 ezren külföldön*Valójában legalább háromszor ennyien dolgozhatnak külföldön, ám sokukat éppen távollétük miatt nem tudják beleszámolni a statisztikába, a felmérés készítői nem érnek el hozzájuk., és 167 ezren közmunkásként. A külföldre ingázók száma 2017 tavaszához képest nem sokat változott, a közmunkások száma viszont egy év alatt 40 ezer fővel csökkent, ami annak köszönhető, hogy a kormány a munkaerőhiány miatt elkezdte szigorítani a részvétel feltételeit. Az év első negyedévéhez képest így is nőtt a közmunkás tábor, ami azzal magyarázható, hogy a programok jellemzően április-május hónapokban indulnak nagy számban.

A munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra süllyedt, ami az eddigi legalacsonyabb arány. Az április-júniusi időszakban összesen 165 ezer olyan állástalan volt, aki megfelelt a munkanélküli státusz feltételeinek, de az inaktívak között még körülbelül 40 ezer passzív munkanélküli is szerepel, akik szeretnének munkát, de reményüket vesztve feladták a munkakeresést. 

 

Ugyan a bővülés az égető munkaerőhiány ellenére továbbra is tart, az nem mindenhol töretlen. Budapesten például közel nyolcezerrel kevesebben dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt, és Közép-Dunántúlon is háromezerrel apadt a létszám. A legtöbb álláshely Pest megyében és Nyugat-Dunántúlon jött létre.

 

Közélet foglalkoztatottság KSH munkaerőpiac munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Jandó Zoltán
2019. február 20. 12:18 Közélet, Pénz

Egy szerződés, aminek minden oldala 700 millió adóforintba kerül

Alig több mint két év alatt 56 milliárd forint ment el a kék plakátokkal és mostanában Soros György arcképével fémjelzett kampányokra.

2019. február 20. 11:06 Közélet

Neccesen halmozza a juttatásokat tíz parlamenti képviselő

Öt fideszes és öt ellenzéki képviselő egyszerre kap hivatali autót és üzemanyagkártyát, pedig egyszerre nem lehetne mindkettőt igénybe venni.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.