Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. július 27. 10:36 Közélet

Százezer új állás jött létre egy év alatt, a legtöbb az építőiparban

Ha a közmunkásokat és külföldön dolgozókat nem számítjuk bele, a második negyedévben 20 ezer új munkahely jött létre Magyarországon, így minden eddiginél több, 4,2 millió embernek van már munkája itthon.

Éves összehasonlításban kereken 100 ezer új állás jött létre az elsődleges munkapiacon*Közmunka és külföldi munkavállalás nélkül vett munkaerőpiac., amiből 40 ezer az építőiparban, míg 30 ezer az ipar más ágazataiban jött létre.

A KSH becslése szerint a teljes munkaerőpiacon 4 millió 475 ezer ember dolgozik, ebből 107 ezren külföldön*Valójában legalább háromszor ennyien dolgozhatnak külföldön, ám sokukat éppen távollétük miatt nem tudják beleszámolni a statisztikába, a felmérés készítői nem érnek el hozzájuk., és 167 ezren közmunkásként. A külföldre ingázók száma 2017 tavaszához képest nem sokat változott, a közmunkások száma viszont egy év alatt 40 ezer fővel csökkent, ami annak köszönhető, hogy a kormány a munkaerőhiány miatt elkezdte szigorítani a részvétel feltételeit. Az év első negyedévéhez képest így is nőtt a közmunkás tábor, ami azzal magyarázható, hogy a programok jellemzően április-május hónapokban indulnak nagy számban.

A munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra süllyedt, ami az eddigi legalacsonyabb arány. Az április-júniusi időszakban összesen 165 ezer olyan állástalan volt, aki megfelelt a munkanélküli státusz feltételeinek, de az inaktívak között még körülbelül 40 ezer passzív munkanélküli is szerepel, akik szeretnének munkát, de reményüket vesztve feladták a munkakeresést. 

 

Ugyan a bővülés az égető munkaerőhiány ellenére továbbra is tart, az nem mindenhol töretlen. Budapesten például közel nyolcezerrel kevesebben dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt, és Közép-Dunántúlon is háromezerrel apadt a létszám. A legtöbb álláshely Pest megyében és Nyugat-Dunántúlon jött létre.

 

Közélet foglalkoztatottság KSH munkaerőpiac munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2019. május 24. 06:40 Adat, Közélet

A győztesekhez tartozni jó, akkor is, ha politikai táborokról van szó

Az MSZP-sek jóval boldogabbak voltak a fideszeseknél, amíg az ő pártjuk volt kormányon. 2010 óta viszont a szocialisták bizonyulnak a szomorúbb csoportnak az egyre derűsebb Fidesz-szimpatizánsokkal szemben.

Váczi István
2019. május 23. 06:40 Közélet

580 millióból tervezik meg, hogy Velence legyen Budapesten

Megkötötték a szerződést az Észak-Csepel és Dél-Pest megújítására vonatkozó részletes beépítési terv elkészítésére. Már-már túl szép ahhoz, hogy meg is valósuljon.

Jandó Zoltán
2019. május 22. 12:34 Közélet, Vállalat

Birkózás kezdődött a TV2 irányításáért

Átalakították a cég vezetését, hogy Mészáros Lőrinc bizalmi embere mindenre rálásson. Közben Orbán Viktor vejének vállalatánál is hasonló változások voltak.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. május 23. 14:42 Vállalat

Huszonhat munkással kaszált 3,6 milliárdot az állami megbízásokkal kitömött építőcég

Árbevételét megduplázta, nyereségét pedig megháromszorozta tavaly a 190 milliárdból épülő Puskás Stadion kivitelezésén is dolgozó Magyar Építő Zrt.

Váczi István
2019. május 23. 13:13 Vállalat

Vajna örökösei megütötték a főnyereményt: 12 milliárdos osztalék

Magyarország legnagyobb kaszinós cége, az öt fővárosi játékhelyet és a vegas.hu online kaszinót üzemeltető LVC Diamond 12,2 milliárd forint osztalékot fizetett.

Jandó Zoltán
2019. május 22. 17:53 Adat

A migránsok helyett most már az oktatástól és az egészségügytől rettegnek a magyarok

Ahol három éve még az emberek 40 százaléka félt a migrációtól, most már csak 11, az egészségüggyel viszont háromból két magyar szerint komoly gondok vannak.