Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. július 27. 10:36 Közélet

Százezer új állás jött létre egy év alatt, a legtöbb az építőiparban

Ha a közmunkásokat és külföldön dolgozókat nem számítjuk bele, a második negyedévben 20 ezer új munkahely jött létre Magyarországon, így minden eddiginél több, 4,2 millió embernek van már munkája itthon.

Éves összehasonlításban kereken 100 ezer új állás jött létre az elsődleges munkapiacon*Közmunka és külföldi munkavállalás nélkül vett munkaerőpiac., amiből 40 ezer az építőiparban, míg 30 ezer az ipar más ágazataiban jött létre.

A KSH becslése szerint a teljes munkaerőpiacon 4 millió 475 ezer ember dolgozik, ebből 107 ezren külföldön*Valójában legalább háromszor ennyien dolgozhatnak külföldön, ám sokukat éppen távollétük miatt nem tudják beleszámolni a statisztikába, a felmérés készítői nem érnek el hozzájuk., és 167 ezren közmunkásként. A külföldre ingázók száma 2017 tavaszához képest nem sokat változott, a közmunkások száma viszont egy év alatt 40 ezer fővel csökkent, ami annak köszönhető, hogy a kormány a munkaerőhiány miatt elkezdte szigorítani a részvétel feltételeit. Az év első negyedévéhez képest így is nőtt a közmunkás tábor, ami azzal magyarázható, hogy a programok jellemzően április-május hónapokban indulnak nagy számban.

A munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra süllyedt, ami az eddigi legalacsonyabb arány. Az április-júniusi időszakban összesen 165 ezer olyan állástalan volt, aki megfelelt a munkanélküli státusz feltételeinek, de az inaktívak között még körülbelül 40 ezer passzív munkanélküli is szerepel, akik szeretnének munkát, de reményüket vesztve feladták a munkakeresést. 

 

Ugyan a bővülés az égető munkaerőhiány ellenére továbbra is tart, az nem mindenhol töretlen. Budapesten például közel nyolcezerrel kevesebben dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt, és Közép-Dunántúlon is háromezerrel apadt a létszám. A legtöbb álláshely Pest megyében és Nyugat-Dunántúlon jött létre.

 

Közélet foglalkoztatottság KSH munkaerőpiac munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Kasnyik Márton
2019. február 13. 13:31 Közélet

A kormány szép csendben bevezeti a családi vagyonkezelő alapítványokat

"Felmerült az igény", de csak 600 milliós vagyon felett. A fejlett világban az elit egyik legnagyobb trükkje, most behozzák Magyarországra is.

Torontáli Zoltán
2019. február 12. 15:48 Közélet

Mi van akkor, ha felveszed Orbán kamatmentes 10 millióját, de nem szülsz gyereket?

Nehéz megmondani, hogy mi lesz, de elég könnyen elképzelhető olyan megoldás, hogy megéri egyszerűen nem megszülni a beígért gyereket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Váczi István
2019. február 13. 16:44 Vállalat

Dupla vagy semmit játszik a Suzuki a botrányos kirúgással

Jogi értelemben valószínűleg bukó helyzetbe hozta magát a Magyar Suzuki, de saját szempontjából ésszerű lépés lehetett: ha nincs szakszervezet, nem lesz sztrájk és „audis” béremelés.

2019. február 12. 08:57 Vállalat

Audi sztrájk: nem mindegy, hogy mi mennyi

Jól hangzik a félmilliós átlagfizetés, de egy betanított munkás alapbére feleennyi lehet. A sztrájk nemcsak a pénzről, hanem a szabadidőről és a kiszámítható munkáról is szólt.