Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2018. február 21. 10:42 Élet, Közélet

Tízezerből összesen 620 bulinegyed-lakó szavazott a korlátlan bulinegyedre

A vasárnapi bulinegyedes népszavazás egyik furcsasága volt, hogy nem a problémákkal érintett Belső-Erzsébetvárosban írták ki, hanem az egész VII. kerületben. Ezért eleve csoda lett volna, ha érvényes lesz népszavazás, nem is lett az, viszont érdekes megnézni, hogyan szavaztak a bulinegyedbeli és az azon kívüli lakók.

A szavazókörök részletes adatai alapján arra jutottunk, hogy a Belső-Erzsébetvárosban sem volt meg az érvényesség, hiszen a részvétel csak 22 százalékos volt, viszont a bezárást támogató szavazatok aránya elérte a 76 százalékot.

 

A most érvényben lévő szabályok szerint szavazásra jogosult választópolgárok felének ugyanazt a döntést kell meghoznia. Tehát háromszor ennyi bezárás melletti igen szavazat, vagy kilencszer ennyi nem szavazat kellett volna, most ugyanis az összes szavazásra jogosult 17 százaléka szavazott a bezárás, 6 százalék a be nem zárás mellett. Ez szám szerint azt jelenti, hogy a tízezerből mindössze 620 bulinegyed-lakó szavazott a mostani nyitvatartásra.

A VII. kerületiek kevesebb, mint negyede lakik a Belső-Erzsébetvárosban, a körúton túliak adják a lakosság háromnegyedét. Ők természetesen sokkal kevesebben mentek el szavazni, mindössze 13 százalék volt a részvétel. Az sem lehet meglepetés, hogy az ő körükben alacsonyabb, 61 százalék volt a bezáráspártiak aránya – hiszen ha valaki az érintett utcákon kívül lakik, akkor nagyobb valószínűséggel tapasztalja csak a pozitív oldalát a bulinegyednek.

Kocsmák nyitvatartásáról egyébként valószínűleg még nem tartottak népszavazást Magyarországon, és az erzsébetvárosi próbálkozás már az elejétől problémás volt. Első hallásra igazságosnak tűnik, hogy döntsenek a lakók, de ez nem egy olyan kérdés, amit többségi elven rendezni lehetne. Ha a lakók csak egy kisebb részének válik elviselhetetlenné az élete, akkor is tennie kellene valamit az önkormányzatnak. Az már más kérdés, hogy milyen formában, és itt természetesen nem csak az összes szórakozóhely kötelező éjfélkor történő bezárása jöhet szóba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyáltalán nem biztos, hogy csődbe menne a bulinegyed az éjféli zárórávalMég az is lehet, hogy emelkedne az árbevétel, ha az európai bulizók alsó rétegei helyett igényesebb vendégekre állnának át.

A VII. kerület önkormányzata azonban leginkább semmit nem lépett, népszavazás érvénytelenségére hivatkozva pedig akár engedhet is a kocsmalobbinak. A népszavazás ebből a szempontból matematikailag ügyes húzás volt: ha minden belső-erzsébetvárosi elment volna a bezárás mellett voksolni, akkor is biztosan érvénytelen lett volna, hiszen csak a lakosok 26 százalékát adják. A húszezer bezáráspárti szavazat elérése már csak azért is irreális volt, mert például Vattamány Zsolt 7089 szavazattal lehetett polgármester.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet bulinegyed erzsébvetváros népszavazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.