Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2018. február 21. 10:42 Élet, Közélet

Tízezerből összesen 620 bulinegyed-lakó szavazott a korlátlan bulinegyedre

A vasárnapi bulinegyedes népszavazás egyik furcsasága volt, hogy nem a problémákkal érintett Belső-Erzsébetvárosban írták ki, hanem az egész VII. kerületben. Ezért eleve csoda lett volna, ha érvényes lesz népszavazás, nem is lett az, viszont érdekes megnézni, hogyan szavaztak a bulinegyedbeli és az azon kívüli lakók.

A szavazókörök részletes adatai alapján arra jutottunk, hogy a Belső-Erzsébetvárosban sem volt meg az érvényesség, hiszen a részvétel csak 22 százalékos volt, viszont a bezárást támogató szavazatok aránya elérte a 76 százalékot.

 

A most érvényben lévő szabályok szerint szavazásra jogosult választópolgárok felének ugyanazt a döntést kell meghoznia. Tehát háromszor ennyi bezárás melletti igen szavazat, vagy kilencszer ennyi nem szavazat kellett volna, most ugyanis az összes szavazásra jogosult 17 százaléka szavazott a bezárás, 6 százalék a be nem zárás mellett. Ez szám szerint azt jelenti, hogy a tízezerből mindössze 620 bulinegyed-lakó szavazott a mostani nyitvatartásra.

A VII. kerületiek kevesebb, mint negyede lakik a Belső-Erzsébetvárosban, a körúton túliak adják a lakosság háromnegyedét. Ők természetesen sokkal kevesebben mentek el szavazni, mindössze 13 százalék volt a részvétel. Az sem lehet meglepetés, hogy az ő körükben alacsonyabb, 61 százalék volt a bezáráspártiak aránya – hiszen ha valaki az érintett utcákon kívül lakik, akkor nagyobb valószínűséggel tapasztalja csak a pozitív oldalát a bulinegyednek.

Kocsmák nyitvatartásáról egyébként valószínűleg még nem tartottak népszavazást Magyarországon, és az erzsébetvárosi próbálkozás már az elejétől problémás volt. Első hallásra igazságosnak tűnik, hogy döntsenek a lakók, de ez nem egy olyan kérdés, amit többségi elven rendezni lehetne. Ha a lakók csak egy kisebb részének válik elviselhetetlenné az élete, akkor is tennie kellene valamit az önkormányzatnak. Az már más kérdés, hogy milyen formában, és itt természetesen nem csak az összes szórakozóhely kötelező éjfélkor történő bezárása jöhet szóba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyáltalán nem biztos, hogy csődbe menne a bulinegyed az éjféli zárórávalMég az is lehet, hogy emelkedne az árbevétel, ha az európai bulizók alsó rétegei helyett igényesebb vendégekre állnának át.

A VII. kerület önkormányzata azonban leginkább semmit nem lépett, népszavazás érvénytelenségére hivatkozva pedig akár engedhet is a kocsmalobbinak. A népszavazás ebből a szempontból matematikailag ügyes húzás volt: ha minden belső-erzsébetvárosi elment volna a bezárás mellett voksolni, akkor is biztosan érvénytelen lett volna, hiszen csak a lakosok 26 százalékát adják. A húszezer bezáráspárti szavazat elérése már csak azért is irreális volt, mert például Vattamány Zsolt 7089 szavazattal lehetett polgármester.

Élet Közélet bulinegyed erzsébvetváros népszavazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2019. február 13. 18:23 Élet

Úgy érzed, sokat állsz dugóban? Ha még tudnád, hogy mennyit buksz vele

Romlik a dugóhelyzet Budapesten: egy fővárosi ingázó 162 órát töltött forgalmi dugóban 2018-ban, ami 16 órával több az egy évvel korábbinál.

Fabók Bálint
2019. február 13. 08:44 Élet

A félelmetes krumplidrágulás csak tünete a magyar krumplitermelés vergődésének

1960-hoz képest közel tizedére esett a magyar burgonyatermelés, és egyre nagyobb mértékben vagyunk kiszolgáltatva az importnak és az éghajlatváltozásnak.

Fabók Bálint
2019. február 12. 18:30 Élet

Az egyik legmélyebb társadalmi változásnak ágyaz meg az internetes párkeresés

Az Egyesült Államokban a 2017-ben összejött párok közel 40 százaléka az interneten ismerkedett össze. Nagyobb lett a társadalmi osztályok közötti átjárás.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.