Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2018. február 16. 12:36 Közélet, Élet

Egyáltalán nem biztos, hogy csődbe menne a bulinegyed az éjféli zárórával

Vasárnap népszavazás lesz a VII. kerületben arról, hogy nyitva tarthatnak-e a szórakozóhelyek éjfél és reggel hat között. Nem az  első eset lenne Budapesten, hogy egy kerületben jelentősen szigorítják a vendéglátóhelyek nyitva tartását. A bulinegyedet sokan attól féltik, hogy a korai záróra csődbe vinné az idegenforgalmat.

Pedig a korai záróra akár segíthet is abban, hogy az olcsó és igénytelen, így a városnak és az  országnak minimális hasznot jelentő helyek helyét igényesebbek vegyék át. Ráadásul nem is példa nélküli Budapesten: a Ráday utcában például a 2012-es szigorítások óta évente átlagosan ötödével nőtt a vendéglátóhelyek árbevétele. 

Annyira sok adó nem jön belőle

Tavaly nyáron az NGM kiadott egy közleményt, amiben úgy számolták, évi 6,6 milliárd forint adóbevételt hoz a bulinegyed az államnak. Amikor azonban a minisztériumban az iránt érdeklődtem, hogy ez miből és hogyan jött ki, és meg tudnák-e adni a listát, nem érkezett válasz. Később Tállai András írásbeli válaszából kiderült néhány dolog a számításról, ez alapján többszörösen is helytelen: egyrészt minden VII. kerületi vendéglátó és szálláshely szolgáltató céget tartalmaz a lista, nem csak a Belső-Erzsébetvárosban működőket, amit a köznyelv bulinegyednek hív, ezzel nagyjából háromszor akkora terület cégeit vették figyelembe, mint amit kellett volna.

Másrészt a cégek jó része, amelyek adót fizetnek, azok a nagy hotelek: 

  1. A Corinthia Hotel az  Erzsébet körúton évi 7,1 milliárd forint árbevétellel (IHI Magyarország Zrt.)
  2. A Boscolo a New York palotában az Erzsébet körúton évi 2,2 milliárd forint árbevétellel (New York Palace Kft.)
  3. A több kerületi hotelt és hostelt működtető Mellow Mood 1,4 milliárd forint árbevétellel.

A székhely szerinti listával több gond is akad: a Danubius Hotels Nyrt. üzemelteti az egyik legnagyobb magyar szállodát, a Keleti pályaudvar mellett a Hotel Hungaria City Centert, aminek 1.000 ágya van, de mivel a hotellánc székhelye az V. kerületben van, ennek adóbevételeit nem számítják bele. Ugyanígy, a volt Hungária fürdőben az 544 ágyas Continenental Hotelt üzemeltető Joy Hotels Kft. 2,4 milliárd forintos árbevétele sem számít az NGM-es listába, hiszen a cég székhelye a 19. kerületben van.

Mivel a magyar átlagos adóteher nagyjából 50 százalék körül alakul, ez három cég adhat a 6,6 milliárdból legalább 5,3 milliárdot, a fennmaradó összeg legnagyobb részét is szinte biztosan a kerületi hotelek termelik ki. Tehát a kerületi kocsmák összességében igen csak elhanyagolható összeget fizetnek be a költségvetésbe. 

A Lonely Planet top ajánlata, a Szimplát üzemeltető Szimplacity Kft. úgy csinált 800 millió forint árbevételt 2016-ben, hogy piacot, kifőzdét és Budapesten kívüli egységeket is üzemeltetnek. A Fogásház és az Instant üzemeltetői – bár ezeket nem olyan könnyű átlátni, mivel közös házban üzemeltet diszkókat és kocsmákat több cég – szintén párszáz milliós bevételt értek el tavaly. 

Érdemes összevetni, mit tudnak a közel sem tömegeket vonzó, de tehetős – és nem mellesleg kulturáltan viselkedő – turistákat vonzó Michelin-csillagos éttermek:

  • A Costes a Ráday utcán 2016-ban 238 millió forint árbevételt ért el.
  • A Costes Downtown az V. kerületben 575 millió forintot.
  • A Borkonyhát üzemeltető Trió Konyha és Bor Kft. szintén az V. kerületben  508 millió forintot
  • Az Onyx-ot is üzemeltető Gerbeaud Gasztronómia Kft. szintén az V. kerületben 2,2 milliárdot.

Jól látható ebből a nagyságrendből is, hogy igazán jelentős adóbevétel az öt csillagos turizmusból, és nem az olcsó legénybúcsúkra és berúgásokra érdeklődő, kevéssé kulturált utazóközönségtől várható. 

A Ráday utca működik

Kíváncsiak voltunk, hogy Ferencvárosban hogyan alakult a vendéglátóhelyek és a szállások forgalma, miután egyre szigorúbb csendrendeletet vezettek be – és talán még fontosabb – tartattak be.

Ott 2015-ben döntött úgy az önkormányzat, hogy az új kereskedelmi törvényi lehetőségnek köszönhetően szabályozza az éjszakai (azaz este 22 és reggel 6 közötti) nyitva tartást. Ahogy kérdésünkre elmondták, a gombamód szaporodó vendéglátó helyek, kocsmák vendégköre által keltett zaj lehetetlenné tette a lakók éjszakai pihenését. Az új szabályok szerint a vendéglátó üzletek este tízik tarthattak nyitva, kivéve azok, amelyek számára az önkormányzat bizottsága állandó éjszakai nyitvatartási engedélyt adott.

Ez elég jó módszernek bizonyult: aki megkapta, nagyon odafigyelt, hogy ne veszítse el. A lakossági panaszok száma is látványosan csökkenni kezdett. Eddig csak két esetben kellett visszavonni az engedélyt. A tavaly elfogadott új szabályok már kicsit enyhítenek a szigoron: vasárnaptól csütörtökig 23 óráig, míg pénteken és szombaton 24 óráig lehetnek nyitva a vendéglátó helyek.

Ez még mindig szigorúbb a tervezett erzsébetvárosi éjfélkor záráshoz képest, mégis működik a rendszer. Igaz, hogy a korábban legtöbb problémát okozó Ráday utca nem az igénytelen turizmus Mekkája, mint a bulinegyed. De azért így is átalakult az elmúlt években a Ráday utca képe: a kevés korábbi kocsma is eltűnt, éttermek, igényes szórakozóhelyek vannak, és a környéken több jazz klub is működik. 

Ebből tehát az látszik, hogy a lakók jól jártak, meg az önkormányzat is örülhet. De mi lett a vállalkozókkal és az állami adóbevételekkel? Összegyűjtöttük a cégnyilvántartásban elérhető, a Ráday utcára bejegyzett cégeket, amelyek vendéglátással és szálláshely szolgáltatással foglalkoznak. Összesen 40 ilyen céget találtunk, és az ő beszámolóiknak az adatait összesítettük.

 

Ezek alapján az látszik, hogy a szigorítások nem vetettek gátat a fejlődésnek, sőt. Évi átlagos 20 százalékkal nőtt az árbevétel, a 2012-es 868 millió forint 2016-ra 1,82 milliárdra nőtt. Ezt érdemes összevetni a bulinegyed számaival is: egyetlen utca, ahol igényes vendéglátóhelyek vannak – ha az  50 százalékos körülbelüli állami elvonással számolunk – évi nagyjából 900 millió forintnyi állami bevételt termel. 

Ha a lakók és az állami bevételek fontosak, akkor az Erzsébetvárosban is az igényes vendéglátás irányába lenne érdemes elmozdulni, amihez nem szükséges a részeg brit fiatalok hajnali randalírozása.

Élet Közélet bulinegyed ráday utca vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

2019. február 21. 17:27 Élet

Nem véletlenül ragaszkodnak politikusok a bukó projektjeikhez

A játékelmélet segítségével mutatják meg kutatók, hogy miért játsszák meg a nagy magabiztosságot a politikai vezetők - akkor is, ha tudják, hogy hülyeséghez ragaszkodnak.

Jandó Zoltán
2019. február 19. 15:13 Élet, Pénz

Kiszámoltuk, mennyit nyerhetsz a kaparós sorsjegyekkel

Hosszú távon még a legjobban fizető sorsjegyeknél is elveszítjük a vásárlásra költött pénzünk közel harmadát. A drágább szelvényekkel nagyobb eséllyel nyerhetünk.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 14:55 Élet, Vállalat

A sorsjegy, amin 186 forintot nyersz, 111-et hoz az államnak

Még a legigényesebb sorsjegyre is az eladási ár mindössze 6 százalékát költi a Szerencsejáték Zrt., a jellemző arány azonban inkább 1-2 százalék.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 22. 06:53 Közélet

Szinte biztosan törvényt sért a fideszes médiaalapítvány, de a hatóság nem lát problémát

Egy jogi kiskapuval próbálták meg elérni, hogy a törvényben rögzítettnél több rádiója is lehessen a KESMA-nak, de porszem került a gépezetbe.

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.