Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. március 11. 13:16 Élet

Van, hogy egy rossz monitor miatt kell a száz kilométerre lévő kórházba menni

Kemény állításokat fogalmaz meg a Magyar Orvosi Kamara (MOK) abban a tanulmányban, amelyet február közepén adott át a Belügyminisztérium számára.

Miért fontos ez? A dokumentumban a hazai egészségügy főbb kihívásait gyűjtötték össze, a megállapítások között több rendkívül súlyos állítás is szerepel. 

  • Az orvosok 38 százaléka egy klinikailag validált szűrőskálán is mérhetően diszfunkcionális pszichés állapotban van. A MOK szerint ennek többek között az az oka, hogy a járvány után orvosellenes központi kommunikáció alakult ki, az orvosokat sokszor megszégyenítő helyzetbe hozzák, ami rombolja az orvos-beteg kapcsolatokat.
  • Ennek egyik példája a hálapénzt elfogadó és emiatt büntetőeljárás alá került orvosok esete, akiket munkaruhájukban, munkahelyükről, bilincsben, vezetőszáron visznek el a rendőrök, majd videón közszemlére is teszik, ugyanakkor az ellátás fenntartásáért áldozatokat hozó orvosokról semmilyen kommunikáció nincs.
  • Az állami fogászati ellátás az összeomlás szélén áll, sokan már nem jutnak el rendszeresen fogorvoshoz. A fogatlanság népbetegséggé, a következményes, drága terápiát igénylő belgyógyászati, emésztőszervi rendellenességek kezelhetetlenné, a szájüregi rákos megbetegedés és halálozás még magasabbá válik az évtized végére.
  • A fekvőbeteg-osztályok a szakápolás helyett szociális feladatokat látnak el. Sok embert nem tudnak vagy akarnak hazavinni a hozzátartozók (ha egyáltalán vannak), hogy otthon gondoskodjanak róla. Így viszont az amúgy is erőforrás-hiányos rendszerben a meglévő kapacitásokat nem megfelelő módon használják.
  • Amikor egy kórház vagy annak részlege hosszabb vagy rövidebb ideig valamilyen okból kifolyólag nem tudja ellátni a területileg hozzájuk tartozó betegeket, akkor kijelölő határozat születik. Erre tavaly az esetek 19 százalékában tervezett javítás vagy fejlesztés miatt volt szükség, 81 százalékukra személyi, esetleg technikai hiányosság miatt.
  • Probléma a rendszer lomhasága: sokszor hónapokig tart a legegyszerűbb, akár azonnal beszerezhető eszközök biztosítása. Egy vidéki kórházban például meghibásodott az egyik CT-re köthető monitor, emiatt 20 héten át a betegeknek egy 120 kilométerrel arrébb található kórházba kellett menniük.

Kontextus: ezek a problémák a betegeket nem csak a nagy műtétek esetén érintik, a kisebb vizsgálatok és beavatkozások is egyre hosszabb várakozással érhetőek el.

Igen, de az utóbbi időben egyre több helyről hallani, hogy a hálapénzrendszer felszámolásával az orvosok elvesztették érdekeltségüket abban, hogy több munkát végezzenek. A MOK szerint viszont a hálapénzek egyrészt csak egy szűk rétegnek jelentettek bevételt, másrészt a hálapénzt nem látó szakmákban is jelentősen növekedtek az előjegyzési és várólisták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fogorvosi ellátások kétharmadát saját zsebből fizetik a magyarokEurópában az egyik legrosszabb a magyarok fogainak állapota, mégis nagyon keveset finanszíroz az állam a fogorvosi ellátásokból. Közben a fogorvoslás egyre több profitot teremel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMikor fogja kifizetni a tb, ha magánklinikára megy valaki egy műtétre?Lényegében ezen kezdett el dolgozni a kormányzati szakpolitika, de rengeteg a nyitott kérdés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok 7 százaléka már nem tud gyógyszert venni a saját településénLassú de kitartó tempóban fogynak a gyógyszertárak, miközben a költségeik egyre csak nőnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar orvosok több mint 40 százaléka tíz éven belül eléri a nyugdíjkorhatártEgyre közelebb áll a nyugdíjkorhatárhoz a magyar orvosok jelentős része, de a problémával nem vagyunk egyedül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészségügy egészségügyi ellátás kórház magyar orvosi kamara tanulmány Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.