Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. január 29. 16:37 Közélet

A magyar orvosok több mint 40 százaléka tíz éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt

Egyre öregebb az orvostársadalom Magyarországon, azonban a helyzet egyáltalán nem egyedi: Európa nagyrésze előbb vagy utóbb komoly problémákba fog ütközni emiatt.

Miért fontos ez? Ahhoz, hogy valakiből szakorvos válhasson, az egyetemet is beleszámítva általában tíz év szükséges, így az utánpótlás biztosítása kulcsfontosságú kérdés kell hogy legyen azokban az országokban, ahol van állami egészségügyi ellátás. 

Számokban: Szinte egész Európa rosszul áll, a legégetőbb helyzetben kétségtelenül az olaszok vannak, ahol az orvosok 55,2 százaléka már 55 év feletti, hazánk a középmezőnyben, de az OECD-átlaghoz képest rosszabb helyen szerepel.

  • Az OECD adatai szerint itthon az orvosok 41,7 százaléka 55 éven felüli 
  • A KSH szerint a teljes orvostársadalom közel 20 százaléka már nyugdíjas
  • Különösen lesújtó a helyzet a háziorvosok körében, a Magyar Orvosi Kamara szerint tavaly csupán 5 olyan háziorvosi praxis működött, ahol a praktizáló orvos 30 év alatti fiatal. 

Igen, de sok orvos dolgozik tovább a nyugdíjkorhatár elérése ellenére is, tehát nem feltétlenül az a gond, hogy betöltik a 65-ik életévüket, hanem az, hogy az arányok nagyon eltolódtak az idősebbek felé, akik egy ponton nem fognak tovább dolgozni, utánpótlás híján pedig az ellátás további nehézségekbe ütközik majd. 

  • Az orvostársadalommal párhuzamosan teljes társadalom is öregszik, egyre nagyobb igény lenne az egészségügyben dolgozó szakemberekre, hiszen a kor előrehaladtával egyre nagyobb az esély a megbetegedésre
  • Magyarországon emiatt különösen rosszak a kilátások: nem csak az orvos kevés, általánosságban nézve a lakosság egészségi állapota is rendkívül rossz. A kórházi várólisták bizonyos beavatkozásra (melyek jelentős része az életkorhoz vagy éppen az életmódhoz kapcsolódik) már akár években mérhetők.

Alulnézet: Franciaországban például több ezer idős ember maradt orvosi ellátás nélkül, miután mindhárom orvos nyugdíjba ment az egyik településen.

  • Magyarországon egyre több kórházi osztályt zárnak be a személyi feltételek hiánya miatt, vannak olyan kórházak, ahol már boncolni sem tudják a holttesteket. 
  • Az Országos Kórházi Főigazgatóság nyilvántartása szerint Magyarországon több mint 700 háziorvosi praxis betöltetlen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet egészségügy nyugdíjkorhatár orvosképzés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Fontos

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.