Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. február 21. 12:19 Közélet

Mikor fogja kifizetni a tb, ha magánklinikára megy valaki egy műtétre?

Elkezdik rendszerszinten egybefésülni az állami és a magánegészségügyi szolgáltatásokat, ahogy a Portfolio írja, Takács Péter államtitkár legutóbb egy keddi előadáson utalt erre.

Miért fontos ez? Finanszírozási szempontból az egészségügy magán és állami ága jelenleg szétválasztva működik, tulajdonképpen más modellben dolgozik a kettő. Amennyiben megteremtik a pénzügyi átjárhatóságot, alapvető változások jöhetnek a páciensek számára is.

Felülnézet: az állam a beszedett adókból és járulékokból tartja fenn az állami rendszert, az Egészségbiztosítási Alap nem piaci alapon, lényegében nem is biztosítóként működik. A kórházaknak és szakrendelőknek ellátási kötelezettségük van, és meghatározott összegeket kapnak a tevékenységük után. A magánegészségügy ezzel szemben piaci alapon működik, piaci igényekre épül, magántőke beruházásokkal, piaci alapú árakkal és akár magánbiztosításokkal is.

  • Határeset a keveredésre az állami feladatok kiszervezése, amikor például a laboratóriumi feladatokat vagy a dialízis kezeléseket egy-egy magáncégtől szolgáltatásként veszi meg az állam.

Alulnézet: óriási igény mutatkozik arra, hogy az állam a magánszolgáltatóktól is vásároljon szolgáltatást, vagyis a tb-járulékot fizetők ne csak állami intézményben kaphassanak ellátást.

Igen, de: abból az összegből, amit például egy állami kórháznak egy műtétért kifizetnek, nagy eséllyel nem lehet ugyanazt a műtétet egy magánklinikán megvenni.

  • Már az is alapvető változás lenne, ha egy-egy beavatkozás után az állam azt a pénzt adná oda a magánklinikának, amit az államinak is odaad, így a betegnek csak az állami finanszírozás és a magánklinika díja közötti különbözetet kellene kifizetnie, vagyis olcsóbbá válna számára a magánellátás.

Csakhogy még ezzel is rengeteg probléma van. Újlaki Ákos, a Boston Consulting Group (BCG) partnere szemléletesen magyarázta el nemrég a G7-nek, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tulajdonképpen infrastruktúrát finanszíroz. A területi ellátási kötelezettség fenntartása fix költség, az állami intézményeket akkor is ugyanúgy fenn kell tartani, ha a betegek egy része elmegy a magánrendelőbe. Ezért ha nem az állami, hanem a magánklinika kapja meg a pénzt, akkor az lényegében eltűnik az állami rendszerből, miközben a költségek döntően nem csökkennek.

A két rendszer közötti átjárhatóság megteremtése rendkívül bonyolult szabályozási feladat lesz, sok buktatóval. A VOSZ Egészségügyi Tagozatának elnöke például a Portfolión megjelent állásfoglalásában máris rengeteg nyitott kérdést tett fel.

Egyelőre csak az egyik részletben merült fel konkrét elképzelés: az állam ki fogja fizettetni a magánszolgáltatóval az onnan származó, de állami ellátásba kerülő szövődmények kezelésének költségét, a VOSZ pedig többek között azt is kérdezi most, hogy ez fordítva is érvényesíthető lesz-e.

Az államtitkár eddigi szavaiból csak annyi derül ki, hogy a NEAK szolgáltatásvásárlási funkcióját bővítenék, de kormányzati döntés lesz, hogy mely magánszolgáltatókat és milyen tevékenységre vonnak majd be. A szelektálást pedig alapvetően nem az állami ellátórendszer várólistáinak hossza határozza majd meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA betegellátás útjának megszervezése a fő problémaOrvosból sokkal több nem lehet, pénzből viszont végtelen mennyiséget lehetne ráönteni az egészségügyre. A nyugati országokban egyre nagyobb teret hódít az értékalapú megközelítés a gyógyításban, de megjelenhet-e ez a szemlélet a magyar egészségügyben? Újlaki Ákossal, a Boston Consulting Group partnerével kerestük a válaszokat a kérdésre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet egészségügy egészségügyi ellátás kórház magánegészségügy műtét NEAK Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.