Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. november 7. 16:56 Élet

A nevelési módszeren is múlik, hogy biztos állás vagy jó fizetés vár ránk

Daron Acemoglu legújabb tanulmányában annak járt utána, hogy milyen hatása lehet a szülők nevelési stílusának a gyerekek későbbi munkatalálási esélyére és a társadalmi mobilitásra. Tanulmányában kétfajta nevelést különböztet meg, a szabálykövetésre és engedelmességre nevelést, illetve a független és szabad gondolkodásra nevelést.  

Amikor megnézte, hogy a világon hogyan oszlanak meg azok az emberek, akik egyik vagy másik kategóriába sorolhatók, akkor azt találta, hogy sokkal inkább országon belül vannak különbségek, mint országok között, és ezek a különbségek a jövedelmi helyzetből fakadnak.  

Ahhoz, hogy megértsük, miért van ez, először is meg kell vizsgálni a munkaerőpiaci helyzetét a két csoportnak. Acemoglu szerint az engedelmes munkavállalók könnyebben kapnak munkát, viszont kevésbé sikeresek a nagyobb hozzáadott értéket teremtő munkákban, mivel rosszabb a problémamegoldó képességük. Így ők akkor is könnyebben találnak munkát, amikor alacsony a munkaerő-kereslet, de kisebb eséllyel kapnak jól fizető állásokat.  

Ezzel szemben a függetlenségre nevelt emberek jól teljesítenek magasabb fizetésű állásokban is, sőt sokan vállalkozóként is megállják a helyüket, de a magas fizetési igény miatt nehezebben találnak munkát, amikor csökken a munkaerő iránti kereslet.  

A szerző szerint az alacsonyabb jövedelmű szülők inkább arra szeretnék felkészíteni a gyerekeiket, hogy mindig könnyen találjanak munkát, így ők arra nevelik őket, hogy minél inkább engedelmesek legyenek.

Emiatt nehezebben tudnak magasabb jövedelmi helyzetbe kerülni, így csökken a társadalmi mobilitás.  

A magasabb jövedelmi helyzetű szülőknek kevésbé kell attól tartani, hogy a gyerekük nem kap munkát, mert megvannak az erőforrásaik arra, hogy segítsék a munkakeresésben, vagy segítsenek beindítani a vállalkozását, ha nem kap munkát. Így ők nem azon aggódnak, hogy kap-e majd munkát a gyerekük, hanem hogy minél jobb fizetést kapjon, ezért függetlenségre nevelik, hogy jól teljesítsen a magas fizetésű munkákban.

Végül röviden arra is kitér, hogy azzal, hogy az alacsonyabb jövedelmű emberek szabálykövetőbbek, kisebb eséllyel állnak ki az érdekeikért politikai szempontból is, ezért könnyen elbillenhet a politika olyan irányba, hogy inkább a jómódúak érdekeit veszi figyelembe, akik aktívan tesznek az érdekképviseletükért.  

Tehát a szerző szerint a szülői nevelési stílus nagyban hozzájárul, hogy milyen munkát találnak majd a gyerekeik, és képesek lesznek-e önállóan vállalkozni. A szabálykövetésre nevelés csökkenti a társadalmi mobilitást, és nehezíti az alacsonyabb jövedelműek politikai érdekérvényesítését is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKönnyű munkát találni, a normális megélhetés viszont vágyálomA legfejlettebb országokban sem lehet már normális fizetést szerezni komolyabb iskolázottság és képzettség nélkül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy generáció talpraesettségét teszteli a járvány a távmunkás pályakezdésselA végzősök nagy része úgy kezdett el dolgozni az elmúlt időszakban, hogy gyakran csak hónapok után találkozott először személyesen a kollégáival.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért kellenek demokratikus intézmények a jóléthez?A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatának első részében Daron Acemoglu beszél arról, miért nincs szinte sosem jólét demokratikus és nyílt intézményrendszer nélkül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet daron acemoglu gyereknevelés munkaerőpiac társadalmi mobilitás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.