Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. február 20. 17:07 Adat, Élet

Még mindig a magyar a legboldogtalanabb visegrádi nemzet, de a 2010-es években itt volt a legnagyobb javulás

A 2008 és 2019 közötti időszakban Magyarország boldogságindexe nőtt a legnagyobb mértékben a visegrádi országok közül – derül ki egy bécsi gazdasági kutatóintézet, a Vienna Institute for International Economic Studies a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulója alkalmából kiadott jelentésének egyik tanulmányából.

Julia Grübler elemzése a 2020-as globális boldogságjelentés, a World Happiness Report (WHR) adatai alapján hasonlította össze a V4-es országok és Ausztria lakosságának boldogságát a 2008 és 2012 közti és a 2017-2019 közti időszak átlagát véve. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2012 óta adja ki a jelentést, amiben a társadalmak boldogságát egy összetett módszertannal, kemény adatok és a szubjektív, önbevallásra épülő adatok alapján mérik.

Az alábbi ábrán látszik, hogy Magyarország mindkét időszakban a legkevésbé boldog nemzet volt a régióban, azonban 2009 és 2018 között a magyar boldogságindex nőtt a legnagyobbat, egész pontosan 1,195 pontnyi javulással

a maximális 10-ből 6 pontra nőtt a magyarok átlagos boldogsága a második időszakban.

Az öt vizsgált ország közül Ausztria boldogságindexe volt a legmagasabb, és még úgy is 7 felett maradt, hogy minimálisan csökkent. Az ábrán az is látványos, hogy trendszerűen a cseh boldogságindex lassacskán már megközelíti az osztrák szintet.

7,29-es pontszámával Ausztria a világ 9. legboldogabb országa. Csehország 19., Szlovákia 38., Lengyelország 43., Magyarország pedig a javulással együtt is csak az 53. helyet érte el a globális rangsorban.

A magyar boldogság javulásának trendjét egyébként egy másik adatfelvétel is megerősíti: a Központi Statisztikai Hivatal A háztartások életszínvonala című kiadványában a szubjektív jóllét mutatójaként az élettel való elégedettséget kérdezi le minden évben. Eszerint a 16 évesnél idősebb magyar lakosság egy 0-tól 10-ig terjedő skálán 2013-tól 2017-ig átlagosan 6,1 körüli elégedettségről számolt be, az elégedettség 2018-ban kezdett növekedni, és 2020-ban már 6,8 pont volt a magyarok átlagos elégedettsége.

Visszatérve a boldogságindexhez: az egyes országokhoz tartozó mutatószámok részeit a mutatót alkotó komponensek különböző mértékben magyarázzák:

  • leginkább a GDP/fő, tehát a gazdagság,
  • a társadalmi kohézió (ezt a Gallup globális hangulatfelmérésének kérdése alapján számolják, ami arra kíváncsi, hogy ha valaki bajba kerül, számíthat-e baráti vagy rokoni segítségre),
  • és az egészséges élet várható hossza határozza meg a boldogságot (ezt az Egészségügyi Világszervezet Global Health Observatory adatai alapján számítják).
  • Kisebb részben pedig a döntési szabadság (ezt a Gallup globális felmérése alapján számolják, itt az a kérdés, hogy mennyire döntheti el valaki, hogy mit kezd az életével),
  • a nagylelkűség (mennyien szoktak adakozni az országban az egy főre eső GDP-hez képest),
  • valamint a korrupció hiánya járulhat hozzá egy ország lakosságának boldogságához (szintén a Gallup felmérése alapján).

Az alábbi ábrán azt ábrázoltuk, hogy a 2017 és 2019 közötti időszakra vonatkozóan az egyes komponensek milyen mértékben járultak hozzá az egyes V4-es országok és Ausztria boldogságindexéhez. A Gallup arra vonatkozó kérdése alapján, hogy ha valaki bajba kerül, számíthat-e baráti vagy rokoni segítségre, Lengyelországban volt a legrosszabb a helyzet.

A magyarok rossz egészségügyi állapota a régió más országaihoz képest jelentős mértékben teszi őket boldogtalanná, illetve a döntési szabadság foka is Magyarországon a legalacsonyabb. Ezen kívül pedig az is eléggé látványos, hogy az érzékelt korrupció Szlovákián kívül Magyarországon csökkenti a leginkább az emberek boldogságát.

A 2020-as jelentés adataiból az is kiderül, hogy a boldogságindex növekedését nagyjából teljes egészében három tényező javulása magyarázza az adatok alapján: az egy főre eső GDP és a várható egészséges élettartam növekedése, valamint a társadalmi kohézió javulása*Tehát, hogy számíthatunk-e segítségre, ha baj van..

Az egészséges élet várható hossza 2017 és 2019 között átlagosan 67 év volt Magyarországon a WHR adatbázisa szerint, és a 2008 és 2012 közötti átlaghoz képest csaknem két évet nőtt, bár így is utolsók vagyunk ebben a mutatóban a régión belül.

A G7-en megjelent cikkében Győrffy Dóra nemrég részletesebben is bemutatta, hogy az előző évtized rekord uniós forrásbeáramlása és támogató pénzügyi feltételei mellett is csak középmezőnyben volt a magyar felzárkózási teljesítmény a régióban.

A cikksorozat Qubiton megjelent második része az emberi fejlődés egy másik mutatójának, az ENSZ emberi fejlődés indexének régiós vonatkozásaival is foglalkozott, ami jól kiegészíti a boldogságindex változásából kiolvasható trendeket. Ebben a mutatóban a 2010-es években Csehország és Lengyelország tudott jelentősen javítani, Magyarország és Szlovákia csekélyebb abszolút javítás mellett rontották a listán elért relatív pozíciójukat. Magyarország V4-es összehasonlításban utolsó helyét ebben a mutatóban is jelentősen magyarázza a magyarok rosszabb egészségügyi állapota (a mutatón belül az alacsonyabb várható élettartam).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy magyar régióban haltak meg a legtöbben rák miatt az EU-n belülNépességarányosan Közép-Dunántúlon volt az egész EU-ban 2016-ban a legtöbb rákos haláleset. Észak-Magyarország a 65 év alattiak rákos halálozásában vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi kellene ahhoz, hogy a magyarok kétszer boldogabbak legyenek?Matolcsy György kétszeresére emelné a boldogság indexünket, ami jól hangzik, de ha komolyan vesszük, akkor a lehetetlent súrolja. Kisebb korrupcióval mindenesetre boldogabbak lennénk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet boldogság boldogság index egészség V4 Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.