Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. október 16. 10:25 Adat, Közélet

Egy magyar régióban haltak meg a legtöbben rák miatt az EU-n belül

2016-ban az Európai Unióban összesen mintegy 4,5 millió haláleset volt, ezek nagyjából negyedének volt valamilyen fajta rákos betegség a kiváltó oka. Százezer főre az EU 27 tagállamában átlagosan összesen 257 rákos haláleset jutott.

Magyarország összes NUTS 2. besorolású régiójában – Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon, Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon – ennél jóval magasabb, 300 feletti volt az ilyen halálesetek aránya. Sőt, az Eurostat regionális évkönyvének nemrég megjelent 2020-as kiadásából az is kiderül, hogy

Közép-Dunántúlon volt az egész EU-ban a legtöbb rákos haláleset.

Egészen pontosan 364 ilyen halálok jutott 100 ezer lakosra ebben a régióban.

Közép-Dunántúlt a leginkább érintett régiók listáján öt másik magyar régió követte – sorrendben Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Magyarország és Dél-Alföld – a hatodik helyen volt az első nem magyar régió, Horvátország belső, azaz nem tengerparti része. Uniós regionális lebontásban általánosságban az látszik, hogy a rákos halálozások szempontjából a kelet-európai és balti régiók a leginkább érintettek, ezen belül is leginkább a magyar, horvát, szlovák és lengyel régiók emelkednek ki.

Százezer főre eső rákos halálesetek az EU NUTS 2 régióiban. Forrás: Eurostat.

Az uniós régiók jellegzetességeit bemutató dokumentumból ugyanakkor még további elszomorító adatok is kiderülnek arról, hogy milyen komoly problémát jelentenek uniós összehasonlításban Magyarországon a rákos betegségek. Ebből a szempontból Közép-Dunántúl mellett szintén kiemelkedően rossz a helyzet Észak-Magyarországon.

Ez a régió nemcsak a teljes népességre vonatkozó adatok toplistájára fért fel, de

a 65 év alattiak halálozási okait tekintve uniós összehasonításban itt volt a legrosszabb a helyzet 2016-ban.

Ez 100 ezer főre esően 147 halálesetet jelent, ami több mint háromszorosa a legalacsonyabb adatnak, amit Svédország legészakabbi régiójában dokumentáltak (45 haláleset). A 65 évnél fiatalabbak körében egyébként a rák volt az elsődleges halálozási ok az egész EU-ban, 2016-ban összesen nagyjából 290 ezer halálozás kiváltó oka volt ilyen betegség.

A nemspecifikus rákfajták, tehát a mellrák és a prosztatarák mellett a tüdőrák (100 ezer főre esően 53 halálesetet) és a végbélrák (100 ezer főre esően 31 halálesetet) voltak a leginkább elterjedt rákos megbetegedések az Európai Unióban. Előbbi miatt Észak-Alföldön volt az uniós régiók közül a legtöbb haláleset 2016-ban (100 ezer főre esően 99), de az uniós toplista elején Nyugat-Dunántúl kivételével az összes magyar régió megtalálható Észak-Alföld mögött 100 ezer főre esően 88 és 95 közötti halálesettel.

A magyar régiók a végbélrákos halálozások szempontjából is a lista elején végeztek, Dél-Dunántúlt (100 ezer főre esően 62 haláleset) és Közép-Dunántúlt Nyugat-Szlovákia követte a harmadik helyen. Ez egyébként azt jelenti, hogy a dél-dunántúliak kétszer akkora eséllyel halnak meg végbélrákban, mint az uniós átlag. Ezen a listán Budapest volt az egyetlen magyar régió, amit nem lehet megtalálni a top 10-ben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBulgáriában és Romániában is sokkal kisebb arányban halnak meg az emberek rákban, mint MagyarországonAz unióban messze nálunk a legrosszabb ez a mutató. Ciprus, Finnország és Málta vezet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet dél-dunántúl Észak-Alföld EU halálozás rák régió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.