Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. december 30. 13:14 Élet

Putyin leszámolt az oroszok alkoholizmusával

Az oroszok nemzetkarakterológiai kliséinek egyik állandó eleme az alkoholhoz fűződő szoros kapcsolatuk. Oroszország évtizedeken át valóban a legpiásabb országok közé tartozott, és az össznépi alkoholizmusáról szóló toposzt nem gyengítette Borisz Jelcin, aki rendre látványosan részegen testesítette meg a kilencvenes évek Oroszországát.

Az elmúlt 15 évben azonban jelentősen csökkent az alkoholfogyasztás Oroszországban. A kétezres évek elejéhez képest több mint 50 százalékkal csökkent az egy főre jutó fogyasztás, amely mára egyáltalán nem kirívó az európai országok között. A változás hátterében szigorú kormányzati szabályozás áll, amelybe 2005 környékén kezdtek bele, és mára látványos eredményeket hozott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHadat üzentek az alkoholizmusnak, csúnyán elbukták a háborútÉsztországban minden ötödik embert az ital öli meg. A kormány lépni akart, de a gazdasági érdekek és a közös piac legyőzték az egészségügyi szempontokat.

A változást jól szemlélteti, hogy a nyilvánosság előtt bulizó, a korsó sört húzóra megívó Jelcinnel ellentétben Vlagyimir Putyin az egészséges életmódot helyezte imázsa központjába. Az egykori dzsúdósról rendszeresen készülnek fotók sportolás közben. Síel, jéghokizik, búvárkodik, focizik, vagy csak félmeztelenül lovagol az orosz vadonban.

Putyin kormányzása alatt számos döntéssel korlátozták az alkoholfogyasztást. Nőtt az alkoholos italok jövedéki adója, este 11 után betiltották az árusítást, és sporteseményeken sem szabad már italozni. A következő lépés pedig az lesz, hogy 21 éves kor felett lehet majd csak 16,5 százalékosnál erősebb italokat venni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA négyszázezer alkoholista országa vagyunk, és ez komoly előrelépésAz évezred eleje óta a felére csökkent az alkoholisták becsült száma Magyarországon, de még így is a világ élvonalába tartozunk, ha piálásról van szó.

A szabályozás hatására meredeken ível fel az oroszok várható élettartama. Míg a 2000-es évek közepén 65 év volt ez a mutató, mára 72 év lett. Különösen a férfiak várható élettartama nőtt jelentősen: tavaly 66 év volt, míg a kilencvenes években még csak 57.

2004-ben több mint 20 liternyi tiszta alkoholnak megfelelő mennyiségű szeszt ivott meg átlagosan egy orosz, a WHO legfrissebb, 2016-os adata szerint már csak 11,7 litert. Az orosz kormány szerint ez az elmúlt két évben tovább csökkent, tavaly már csak 9 liter alkoholt fogyasztott el átlagosan egy orosz, amely kevesebb, mint a francia vagy a német érték.

 

Oroszország a dohányzás ellen is hasonló eredményeket ért el. 2009 és 2016 között több mint húsz százalékkal csökkent a dohányzók aránya. Szintén a korlátozások vezettek eredményekre, Moszkvában például pár hónapja tiltották be a magánlakások erkélyein való dohányzást.

Élet alkoholfogyasztás alkoholizmus dohányzás Oroszország vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2020. augusztus 14. 10:26 Élet

Átalakulnak a strandok és a szállodák a tömegturizmus szülőhelyén

Spanyol szállodások úgy gondolják, hogy a turisták egy jó ideig nagyobb személyes teret igényelnek maguk körül, mint a járvány előtt.

Váczi István
2020. augusztus 12. 11:28 Élet

Az óceánjárók még elhagyatottan is vonzzák a turistákat

Amikor egy élelmes angol vállalkozó a szinte üres monstrumokhoz hirdetett meg hajókirándulást, két óra alatt elfogytak a jegyek.

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.