Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. december 30. 13:14 Élet

Putyin leszámolt az oroszok alkoholizmusával

Az oroszok nemzetkarakterológiai kliséinek egyik állandó eleme az alkoholhoz fűződő szoros kapcsolatuk. Oroszország évtizedeken át valóban a legpiásabb országok közé tartozott, és az össznépi alkoholizmusáról szóló toposzt nem gyengítette Borisz Jelcin, aki rendre látványosan részegen testesítette meg a kilencvenes évek Oroszországát.

Az elmúlt 15 évben azonban jelentősen csökkent az alkoholfogyasztás Oroszországban. A kétezres évek elejéhez képest több mint 50 százalékkal csökkent az egy főre jutó fogyasztás, amely mára egyáltalán nem kirívó az európai országok között. A változás hátterében szigorú kormányzati szabályozás áll, amelybe 2005 környékén kezdtek bele, és mára látványos eredményeket hozott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHadat üzentek az alkoholizmusnak, csúnyán elbukták a háborútÉsztországban minden ötödik embert az ital öli meg. A kormány lépni akart, de a gazdasági érdekek és a közös piac legyőzték az egészségügyi szempontokat.

A változást jól szemlélteti, hogy a nyilvánosság előtt bulizó, a korsó sört húzóra megívó Jelcinnel ellentétben Vlagyimir Putyin az egészséges életmódot helyezte imázsa központjába. Az egykori dzsúdósról rendszeresen készülnek fotók sportolás közben. Síel, jéghokizik, búvárkodik, focizik, vagy csak félmeztelenül lovagol az orosz vadonban.

Putyin kormányzása alatt számos döntéssel korlátozták az alkoholfogyasztást. Nőtt az alkoholos italok jövedéki adója, este 11 után betiltották az árusítást, és sporteseményeken sem szabad már italozni. A következő lépés pedig az lesz, hogy 21 éves kor felett lehet majd csak 16,5 százalékosnál erősebb italokat venni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA négyszázezer alkoholista országa vagyunk, és ez komoly előrelépésAz évezred eleje óta a felére csökkent az alkoholisták becsült száma Magyarországon, de még így is a világ élvonalába tartozunk, ha piálásról van szó.

A szabályozás hatására meredeken ível fel az oroszok várható élettartama. Míg a 2000-es évek közepén 65 év volt ez a mutató, mára 72 év lett. Különösen a férfiak várható élettartama nőtt jelentősen: tavaly 66 év volt, míg a kilencvenes években még csak 57.

2004-ben több mint 20 liternyi tiszta alkoholnak megfelelő mennyiségű szeszt ivott meg átlagosan egy orosz, a WHO legfrissebb, 2016-os adata szerint már csak 11,7 litert. Az orosz kormány szerint ez az elmúlt két évben tovább csökkent, tavaly már csak 9 liter alkoholt fogyasztott el átlagosan egy orosz, amely kevesebb, mint a francia vagy a német érték.

 

Oroszország a dohányzás ellen is hasonló eredményeket ért el. 2009 és 2016 között több mint húsz százalékkal csökkent a dohányzók aránya. Szintén a korlátozások vezettek eredményekre, Moszkvában például pár hónapja tiltották be a magánlakások erkélyein való dohányzást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet alkoholfogyasztás alkoholizmus dohányzás Oroszország vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.