Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. december 30. 13:14 Élet

Putyin leszámolt az oroszok alkoholizmusával

Az oroszok nemzetkarakterológiai kliséinek egyik állandó eleme az alkoholhoz fűződő szoros kapcsolatuk. Oroszország évtizedeken át valóban a legpiásabb országok közé tartozott, és az össznépi alkoholizmusáról szóló toposzt nem gyengítette Borisz Jelcin, aki rendre látványosan részegen testesítette meg a kilencvenes évek Oroszországát.

Az elmúlt 15 évben azonban jelentősen csökkent az alkoholfogyasztás Oroszországban. A kétezres évek elejéhez képest több mint 50 százalékkal csökkent az egy főre jutó fogyasztás, amely mára egyáltalán nem kirívó az európai országok között. A változás hátterében szigorú kormányzati szabályozás áll, amelybe 2005 környékén kezdtek bele, és mára látványos eredményeket hozott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHadat üzentek az alkoholizmusnak, csúnyán elbukták a háborútÉsztországban minden ötödik embert az ital öli meg. A kormány lépni akart, de a gazdasági érdekek és a közös piac legyőzték az egészségügyi szempontokat.

A változást jól szemlélteti, hogy a nyilvánosság előtt bulizó, a korsó sört húzóra megívó Jelcinnel ellentétben Vlagyimir Putyin az egészséges életmódot helyezte imázsa központjába. Az egykori dzsúdósról rendszeresen készülnek fotók sportolás közben. Síel, jéghokizik, búvárkodik, focizik, vagy csak félmeztelenül lovagol az orosz vadonban.

Putyin kormányzása alatt számos döntéssel korlátozták az alkoholfogyasztást. Nőtt az alkoholos italok jövedéki adója, este 11 után betiltották az árusítást, és sporteseményeken sem szabad már italozni. A következő lépés pedig az lesz, hogy 21 éves kor felett lehet majd csak 16,5 százalékosnál erősebb italokat venni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA négyszázezer alkoholista országa vagyunk, és ez komoly előrelépésAz évezred eleje óta a felére csökkent az alkoholisták becsült száma Magyarországon, de még így is a világ élvonalába tartozunk, ha piálásról van szó.

A szabályozás hatására meredeken ível fel az oroszok várható élettartama. Míg a 2000-es évek közepén 65 év volt ez a mutató, mára 72 év lett. Különösen a férfiak várható élettartama nőtt jelentősen: tavaly 66 év volt, míg a kilencvenes években még csak 57.

2004-ben több mint 20 liternyi tiszta alkoholnak megfelelő mennyiségű szeszt ivott meg átlagosan egy orosz, a WHO legfrissebb, 2016-os adata szerint már csak 11,7 litert. Az orosz kormány szerint ez az elmúlt két évben tovább csökkent, tavaly már csak 9 liter alkoholt fogyasztott el átlagosan egy orosz, amely kevesebb, mint a francia vagy a német érték.

 

Oroszország a dohányzás ellen is hasonló eredményeket ért el. 2009 és 2016 között több mint húsz százalékkal csökkent a dohányzók aránya. Szintén a korlátozások vezettek eredményekre, Moszkvában például pár hónapja tiltották be a magánlakások erkélyein való dohányzást.

Élet alkoholfogyasztás alkoholizmus dohányzás Oroszország vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. január 23. 15:35 Élet

Nem csak költözni segítenek, ki is dobják a fölösleges kacatjaidat

Egyre többen költöznek kisebb otthonokba és szembesülnek azzal, hogy az évek során felhalmozott holmijaiktól meg kell válniuk. Egyre több segít a profi szelektálásban.

Torontáli Zoltán
2020. január 22. 14:36 Élet, Világ

Moss kezet – ennél többet nem tehetsz, amíg kiderül, hogy mennyire veszélyes az új koronavírus

Nem tudjuk, hogy melyik állat a forrása, és azt sem, hogy valójában mennyire veszélyes. Csak az biztos, hogy a halálos eseteket is előidéző újabb koronavírus elkezdett világszerte terjedni.

Bucsky Péter
2020. január 22. 06:53 Élet

Teljesen értelmetlen és drága lecserélni a vízórákat, de legalább néhányan megélnek belőle

Európai összevetésben sokba kerül, bürokratikus és fölösleges a nyolc évente kötelező vízóracsere. De közel tízezret spórolhatunk, ha magunknak csináljuk.

Fontos

Stubnya Bence
2020. január 22. 16:15 Pénz

Barry Eichengreen: Nem kell elsietni a magyar euróbevezetést

A német gazdaság bajban van, és ebből nekünk is le kell vonnunk a következtetéseket. Barry Eichengreenel, a Kaliforniai Egyetem professzorával interjúztunk.

Avatar
2020. január 21. 17:48 Közélet

Nem a módszertan a fő gond az inflációval, hanem az, hogy magas

Kétely övezi az inflációs mutatókat Magyarországon. De a helyzet az, hogy magas az infláció, és a hatóságok ezt csak erősítik.

Jandó Zoltán
2020. január 21. 13:18 Adat, Vállalat

Az UEFA szerint nincs még egy olyan csapat Európában, mint a Felcsút

A Puskás Akadémia bekerült a húsz legnyereségesebb európai futballcsapat közé. Bár az akadémia tényleg kilencmilliárdos profitot csinált, akadnak gondok a módszertannal.