Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. augusztus 22. 15:31 Állam, Pénz

Akkora a gond Törökországban, hogy már a németektől várnak segítséget

Egyelőre óvatosan és diplomatikusan reagált a német kormány arra a felvetésre, miszerint Németország segítségét is kérheti a török kormány az ország pénzügyi helyzetének stabilizálására. A kisebbik német kormánypárt, a szociáldemokraták elnöke hozta szóba, hogy előállhat olyan helyzet, amikor Németországnak pénzügyi segítséget kell nyújtania Törökországnak.

Andrea Nahles szerint bár vannak politikai nézeteltérések Recep Tayyip Erdogan elnökkel, Törökország mégiscsak egy NATO-tagállam, és a menekültkérdés megoldásában is fontos partnere az Európai Uniónak.

Juergen Hardt, a nagyobbik kormánypárt, a CDU politikusa már árnyaltabban fogalmazott a Bloomberg hírügynökségnek. Előbb azt mondta, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kellene a török helyzetet első körben orvosolnia, majd megpedzette, hogy egy esetleges német pénzügyi segítségnek feltételei is vannak.

Hardt, aki a német parlament külügyi bizottságának is a tagja azt mondta, hogy Törökországnak tiszteletben kell tartani a médiaszabadságot, és el kell engednie a politikai okokból bebörtönzött német állampolgárokat és tartózkodnia kell a szíriai háborúba való mélyebb beavatkozástól.

A német politikai kommunikáció tökéletesen tette a dolgát. Előbb a kisebb koalíciós partner szólalt meg az ügyben egy liberálisabb megoldási javaslattal, majd a nagyobb kormánypárt folytatta azzal, hogy nem zárja ki, egy konzervatívabb, feltételeket tartalmazó megoldási lehetőségről való tárgyalás lehetőségét.

Erdogan és Merkel egy hónap múlva találkoznak, és ezen a megbeszélésen derülhet ki, hogy a németek milyen jellegű pénzügyi segítséget nyújtanának Törökországnak.

Külkereskedelmi szempontból Németországnak nem létkérdés, hogy mi történik a török gazdasággal. A tavalyi adatok szerint a német export csupán 1,7 százaléka irányult Törökországba, amellyel Ankara a 16. legfontosabb külkereskedelmi partnere Németországnak. (Érdekesség, hogy Magyarország egy hellyel előrébb van, 15. a listán). Törökországnak ugyanakkor Németország a legfontosabb külkereskedelmi partnere, miután a török export közel tizede Németországba irányul.

Németország szempontjából tehát nem a közvetlen gazdasági kapcsolatok számítanak elsősorban. Több mint 3,5 millió török él Németországban, miközben Törökország a Közel-Kelet egyik legnagyobb gazdasága. Annak stabilitása éppen emiatt, vagyis stratégiai okokból fontos a német kormánynak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy szétverték a török lírát, mintha 550 forintba kerülne egy euróA rekord mértékű zuhanást a forint is megérezte. Trump megemeli a törökökkel szemben az acél- és alumíniumipari termékek vámtarifáját.

Törökország ugyanakkor fontos szerepet játszik az Európába irányuló menekülthullám megfékezésében. Érdekesség, hogy amikor az EU megállapodott Törökországgal, akkor a médiaszabadság és az emberi jogok kérdésében nem volt annyira finnyás az unió. Törökország hatmilliárd eurós segélyt is kapott az Európai Uniótól, hogy a szíriai menekülteket ellása.

Emellett a világpolitika színpadán is óriási változások vannak. Donald Trump amerikai elnök kereskedelmi háborút indított, amely feszült viszonyhoz vezetett az Egyesült Államok klasszikus partneri viszonyában.

Beszédes jel, hogy Angela Merkel német kancellár öt év után ismét hajlandó volt találkozni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Németországnak nem áll érdekében Törökországot cserben hagyni, mert ezt pillanatok alatt kihasználnák a kínaiak és az oroszok.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a német bankoknak jelentős kitettsége van Törökországban. A német jegybank legfrissebb jelentése szerint 21 milliárd euró sorsa forog kockán. Összehasonlításképpen a görög bankrendszerben éppen hogy 19 milliárd euró felett van a német pénzintézetek kitettsége, vagyis a török helyzet még a görög pénzügyi válságnál is nagyobb kockázatot jelenthet a német bankszektornak. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ha a török bankszektor bedőlésével az ott még inkább kitett spanyol (BBVA) és olasz (Unicredit) bankra is átterjedne a válság, akkor nagy valószínűséggel megint csak a németeknek kell majd fizetni a számlát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkErdogan éppen most mutatja be, hogyan okoz gazdasági tragédiát a túlpörgetett illiberalizmusA gazdaságban is végzetes lehet, ha minden hatalom egy ember kezében koncentrálódik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDurvább a török helyzet, mint a Lehman-csőd idején, a forint is megszenvediA piacok már 25 százalékos valószínűséget adnak annak, hogy Törökország csődbe megy a következő öt év során.

Állam Pénz csőd gazdaság németország Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.

Jandó Zoltán
2018. november 16. 06:54 Állam, Piac

Kiderítettük, miért róják állami pénzen húszéves teherautók a magyar városok útjait

A magyar építőiparban olyan mértékű kapacitáshiány van, hogy a cégek nem tudnak, és nem is akarnak foglalkozni a környezetvédelmi szempontokkal. Még akkor sem, ha több pénzt kapnának.

Wiedemann Tamás
2018. november 15. 16:21 Állam, Élet

Ezekben a zsákokban 136 ezer csalódott magyar ember reménye van

Elmentem egy nyilvános sorsolásra, és meglepődtem, hogy mennyien próbálkoznak szerencsejátékkal Magyarországon.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.