Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 10. 19:10 Világ

Úgy szétverték a török lírát, mintha 550 forintba kerülne egy euró

Pénteken is elképesztően rossz napja van a török lírának, a dollárral szembeni jegyzések 18 százalékot estek. Már Recep Tayyip Erdogan elnök délutáni beszéde miatt is pánikoltak a befektetők, ám a tűzre még Donald Trump amerikai elnök is rátett egy lapáttal. Miközben a török elnök beszélt, Trump a Twitteren jelentette be, hogy megduplázzák a Törökországgal szembeni acél- és alumíniumtermékekre szóló vámot „nemzetbiztonsági kockázatokra” hivatkozva.

Törökország nem fogja elveszíteni ezt a gazdasági háborút – mondta Erdogan pénteken az állami televíziónak. Az elnök ma két városban is beszédet tartott, ahol újra arra kérte a lakosságot, váltsák deviza- és aranymegtakarításaikat lírára, mert „így tudnak a leghatékonyabban visszacsapni a Nyugatnak”, amellyel most gazdasági harcot folytatnak.

A Bloomberg közvetítése szerint a török elnök arról is beszélt: az országot ért „gazdasági támadás” annak tudható be, hogy „kisebb nézeteltéréseik” vannak egyes hatalmakkal, amelyek olyan szinten rombolták le a Törökországgal való jó kapcsolatukat, hogy annak helyreállítása már közel lehetetlen. Ez a kijelentése jól mutatja, hogy az amerikai-török kapcsolatok tényleg válságban vannak.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkErdogan éppen most mutatja be, hogyan okoz gazdasági tragédiát a túlpörgetett illiberalizmusA gazdaságban is végzetes lehet, ha minden hatalom egy ember kezében koncentrálódik.

 

A „gazdasági háborúra” utalva Erdogan elmondta, hogy minden eshetőségre van tervük. A „kamatlobbistáknak” pedig megüzente, ne szálljanak el a vágyaiktól, és hogy nem lesznek képesek „térdre küldeni ezt az országot”. (Erdogan saját bevallása szerint a kamatok ellensége, nem akarja, hogy a jegybank kamatot emeljen, ami pedig megállíthatná a líra zuhanását, viszont fékezné a gazdaságot. Arra utalt, hogy a befektetők a líra esésére játszva ki akarják kényszeríteni a kamatemelést.)

Törökország alternatív megoldásokban gondolkodik, mint Kína, Oroszország, Irán és „néhány európai ország” – mondta Erdogan, aki elég valószínű, hogy Magyarországra is gondolt.

Az elnök beszédét követően veje, Berat Albayrak – akit Erdogan júliusban nevezett ki pénzügyminiszternek – a gazdasági tervekről beszélt. Albayrak rengeteg jól hangzó dolgot mondott, ám konkrétumok nélkül, ami kevés volt ahhoz, hogy a piacokat megnyugtassa. Szerinte a szeptember elején bemutatandó új gazdasági modell majd jobban harmonizál a pénzügyi piacokkal. Arról is beszélt, hogy jegybanki függetlenségnek meg kell maradnia, ugyanis az kritikus fontosságú a török gazdaságnak. Ezek azonban leginkább csak üres szavaknak hangoznak.

Már Erdogan szavai sem tettek jót a lírának, ám ami ezután jött, az tényleg odacsapott a török fizetőeszköznek.

Miközben Erdogan beszédét tartotta, Donald Trump egy kissé kárörvendő Twitter-bejegyzésben üzente meg a törököknek, hogy felhatalmazást adott kormányának arra, hogy megduplázza az acél- és alumíniumtermékekre vonatkozó vámtarifa mértékét Törökországgal szemben, „miközben a törökök valutája rohamosan esik a mi erős dollárunkkal szemben”. Az aluminíumtermékekre 20, az acéltermékekre 50 százalékos kulcs vonatkozik ezentúl. A Törökországgal való kapcsolataink most nem túl jók! – írta Trump.

A Bloomberg szerint tavaly 1,04 milliárd dollárnyi acélt és 60 millió dollárnyi alumíniumot exportáltak a törökök az USA-ba. A júniusban bevezetett tarifával 266,6 millió dollárt veszít Törökország, így a tarifaduplázással ez az összeg is kétszeresére nőhet. Már a vámok első köre is rosszul érintette az országot, ugyanis Törökország a hatodik legnagyobb acélgyártó ország a világon.

A gazdasági problémák és az amerikai konfliktus miatt már jó ideje rosszul teljesítő török líra a mai események hatására 6,79-ig gyengült napközben a dollárral szemben, majd késő délutánra 6,41-ig korrigált. Ezzel a líra 16 százalékos esésben van ma, míg egy hét alatt már 26 százalékot esett. Ezzel a török fizetőeszköznek sikerült átvenni a vezetést az argentin pesótól, amely eddig az idén legrosszabbul teljesítő devizák rangsorát vezette.

Forrás: Yahoo Finance

Ha az év eleji líra-dollár (3,79) és forint-euró (309,57) árfolyamot vesszük alapul, akkor 

a török deviza mai mélypontja annak felel meg, mintha egy euróért valamivel több mint 550 forintot kellene adni.

A bajt az is jól mutatja, hogy a török lírára szóló devizaopciók árából visszaszámított, úgynevezett implikált volatilitás – ami a lírabefektetés kockázatosságát jellemzi – a pénzügyi válság óta nem járt olyan magasan, mint ma – hívta fel a figyelmet a Bloomberg.

A líra elképesztő bukását a nemzetközi piacok is megérezték. A feltörekvő országok devizái szintén kivétel nélkül nagyot estek, köztük a forint is. Nemcsak az euróval, hanem a dollárral (az alábbi ábrán) szemben is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai védővámok devizapiac Donald Trump forint líra recep tayyip erdogan Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.