Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. július 10. 12:45 Világ

Erdogan tényleg kinevezte a vejét pénzügyminiszternek

Szintet lépett a dinasztikus uralom Törökországban, ahol az előző hónapban még erősebb elnöki hatalommal újraválasztott Recep Tayyip Erdogan saját vejét jelölte pénzügyminiszternek. Új kormányában várhatóan ez lesz a legfontosabb pozíció. (Sőt, az elnöki vő kedvéért összevonják a korábbi államkincstári és pénzügyi tárcákat, amivel egy még nagyobb csúcsszervet hoztak létre.)

Berat Albayrak 2004-ben vette feleségül Erdogan lányát, Esrát, és onnantól kezdve rakétaként kezdett felfelé ívelni üzleti és politikai karrierje. Albayrak előbb annak az óriási holdingcégnek lett a vezérigazgatója, aminek korábban alacsonyabb szintű munkatársa volt*A Calik Group a bányászattól az energetikán és az építőiparon át a kereskedelemig rengeteg dologgal foglalkozik, és több cikk foglalkozik a korrupciógyanús ügyeikkel a közép-ázsiai diktatúrákban., majd 2015 óta képviselő lett Erdogan pártjában, az előző kormányban pedig már ő volt az energiaügyi miniszter. 

A változások nyomán két, a külföldi befektetők által viszonylag megbízhatónak tartott reformista miniszter, Mehmet Simsek és Naci Agbal is kikerült a kormányból. Őket tartják az utóbbi másfél évtized nagy gazdasági növekedését megalapozó török liberális reformerek utolsó mohikánjainak, akik az utóbbi években féken tartották valamennyire Erdogan különös, a józan paraszti észnek gyakran ellentmondó gazdasági elgondolásait. A török elnök az utóbbi években egyre többet beszélt arról, hogy főleg állami megaprojektekkel érdemes élénkíteni a gazdaságot, az inflációt pedig az alapkamat csökkentésével kell kezelni.

Ezzel egyidejűleg az elnök valóra váltotta a választások előtti ígéretét, és egy elnöki rendelettel az eddiginél szorosabb irányítás alá vonta a török jegybankot. A rendelet szerint a jövőben a török elnök nevezheti ki a monetáris bizottság tagjait, tehát sem a kormánynak, sem a jegybankelnöknek nem lesz beleszólása ebbe. Ez várhatóan megnyitja az utat azelőtt, hogy Erdogan a saját akaratát képviselő tagokat küldjön a török monetáris tanácsba.

A két lépés nyomán újra rekordmélység közelébe szakadt a líra árfolyama a dollárral és az euróval szemben.

 

Az éves infláció Törökországban jelenleg 15,4 százaléknál tart, aminek oka jelentős mértékben a líra gyengülése és a gazdaság túlfűtöttsége. Erdogan a kampányban és azóta is arról beszélt, hogy ő a “kamatok ellensége”, ezért a most 17,75 százalékos jegybanki alapkamat letörését tartja fő feladatának. A baj ezzel főleg az, hogy hiába nő a török gazdaság még mindig nagyon gyorsan, ennek hajtóereje főleg a lakosság, a cégek és az állam nagy ütemű hitelfelvétele.

A mostani helyzet ezért nem tartható fenn sokáig: ha nem állítják meg a líra zuhanását, és nem tartóztatják fel az inflációt, akkor fel kell készülni a csődhullámra és a kemény földet érésre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ líra recep tayyip erdogan Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.