Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 13. 10:01 Világ

Durvább a török helyzet, mint a Lehman-csőd idején, a forint is megszenvedi

Törökország éppen az egyik valaha volt legsúlyosabb feltörekvő piaci deviza-összeomlást éli át, csak pénteken 17 százalékkal értékelődött le a líra, és egyelőre nem látszik, hol lesz az esés vége. A hétfő sem indult jobban, a gyengülés a dollárral szemben már a 10 százalékot közelíti. A folyamat a forint árfolyamát sem hagyta érintetlenül, jelenleg éppen 325 körül áll az euróval szemben, ami körülbelül két forinttal gyengébb a péntek esti szintnél. A dollárral szemben (286) hasonló a helyzet.

Egyelőre semmi jele annak, hogy a török vezetés szembenézne a bajok gyökerével, ehelyett a hétvégén Recep Tayyip Erdogan elnök és pénzügyminiszter veje is arról beszélt, hogy külföldi pénzügyi körök háborút indítottak Törökország ellen. Igaz, utóbbi arról is nyilatkozott, hogy összeállítottak egy programot a helyzet kezelése érdekében, részleteket azonban egyelőre nem árult el erről.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkErdogan éppen most mutatja be, hogyan okoz gazdasági tragédiát a túlpörgetett illiberalizmusA gazdaságban is végzetes lehet, ha minden hatalom egy ember kezében koncentrálódik.

 

A Bloomberg három mutató gyűjtött össze annak érzékeltetésére, mennyire súlyos a helyzet. A líra eladási és vételi árának különbsége (a kereskedés költsége) a devizapiacon szélesebbé vált, mint a 2008-as válság mélypontján, a Lehman Brothers brókerház összeomlását követően.

A líra gyengesége azzal jár, hogy a devizahitelt törlesztő török adósok (a vállalati szférában ez elég gyakorinak számít) számára drágábbá válik a visszafizetés. Ennek nyomán Törökország csődkockázata is emelkedett, amely már magasabb, mint Görögországé, amelynek pedig négy fokozottal rosszabb az államadósság-besorolása a Moody’s hitelminősítésnél. A pénteki kockázati felár azt jelenti, hogy a piac szerint 25 százalék a valószínűsége a török államcsődnek a következő öt évben.

Mivel nincs elég belföldi megtakarítás, Törökország régóta külföldi hitelekre szorul. A következő két évben lejáró adósságok, a fizetési mérleghiány és a tartalékok összesített egyenlege olyan képet mutat, mint amit Ázsiában lehetett látni az 1997-98-as, valamint Latin-Amerikában a 80-as évekbeli válságok idején.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy szétverték a török lírát, mintha 550 forintba kerülne egy euróA rekord mértékű zuhanást a forint is megérezte. Trump megemeli a törökökkel szemben az acél- és alumíniumipari termékek vámtarifáját.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Erdogan líra Törökország válság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.