Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. január 2. 18:11 Közélet

Húsz éve nem pörgött még annyira az európai gazdaság, mint most

Viszonylag jól mennek most a dolgok a magyar gazdaságban, és ezt jelentős mértékben annak köszönhetjük, hogy a világ összes fontos gazdasága összehangoltan bővül. Ilyenre évek óta nem volt példa, és mivel a magyar GDP 90 százalékának megfelelő értékben exportálunk árukat, ezért itthon is lehet érezni ennek hatásait.

Azt, hogy a jövőben hogyan fog alakulni a gazdaság teljesítménye, a tapasztalatok szerint a legjobban a beszerzési menedzserindex (pmi) nevű mutató szokta megmutatni. Ezt a mutatót gyakorlatilag a különböző országokban lévő vállalatok közvélemény-kutatásaként érdemes felfogni: megkérdeznek a cégek vezetőitől, hogyan terveznek a közeljövőre, és ezekből a válaszokból kijön egy index, ami ha 50-nél nagyobb értéket mutat, akkor bővülésre lehet számítani, ha pedig alacsonyabb, akkor visszaesésre. (A felmérések nagy részét készítő IHS Markit feldolgozóipari és szolgáltatószektori pmi-ket állít össze országonként, előbbi könnyebben mérhető, és ezért pontosabb is.)


Mint látható ezen az ábrán, a feldolgozóipari pmi 1997 vége óta még soha nem volt olyan magas az eurózónában, mint 2017 decemberében. A decemberi szám 60,6 volt az egész valutablokkban, ami húszéves rekord, az euró bevezetése óta nem termeltek ilyen lelkesen a gyárvezetők. Ez arra utal, hogy idén az év első felében akár gyorsulhat is az ipari termelés növekedése a tavalyihoz képest.

Az osztrák gazdaság szédítő tempóban megy (64,3 pont), de Németország, Hollandia, Franciaország és Olaszország feldolgozóipara is rekord- vagy rekordközeli sebességgel bővül. A görög iparban visszafogottabb a lelkesedés (53,1 pont), de legalább itt is bővülésre készülnek a cégek, a mutató itt is utoljára a válság előtt volt ilyen magas.

A felmérésből kiderül, hogy az ipari cégek különösen a tőkeberuházások terén aktívak, azaz gépeket vesznek, amivel még hatékonyabbak lehetnek. Az európai cégek arról is beszámoltak, hogy kezdik érezni az ilyen fellendülésekkel gyakran együtt járó áremelkedések hatásait.

A nyugat-európai országok húzzák magukkal a kisebbeket, a cseh mutató 59,8 pont (hat és féléves rekord), a lengyel 55 (három éves rekord), az MLBKT által összeállított magyar beszerzési menedzserindex pedig 60 pont volt decemberben. Több részmutatóban is rekord volt a december a magyar gyárakban, az utóbbi három évben 52 pont volt a mutató átlaga. Többek között a foglalkoztatottsági és az új rendeléseket mérő index sem volt még olyan magas decemberben, mint most.

De nem csak az eurót használó országok és a tőlük közvetlenül függők mennek ilyen jól. A globális feldolgozóipari pmi is utoljára a válság utáni fellendülés idején, 2010-ben volt olyan magas, mint most. Az Egyesült Államokban, Kínában és délkelet-ázsiai országokban is egészséges ütemben bővítenek a gyárak, egyedül Nagy-Britanniában esett a mutató decemberben váratlanul.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.