Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. november 27. 14:06 Közélet

Szijjártó Kína legnagyobb közép-európai exportőrévé tenné Magyarországot, pedig már az

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy “Magyarországnak reálisan kitűzhető célja, hogy Közép-Európában Kína legfőbb exportpartnere legyen”.

Bár az MTI beszámolójából nem derül ki egyértelműen, hogy Szijjártó pontosan mely országokat érti közép-európai alatt, rövid kutatásunk szerint már most Magyarország exportál a legtöbbet Kínába azon tizenhat kelet-közép-európai állam közül, akiknek vezetőivel Budapesten találkozik a kínai miniszterelnök, Li-Ko Csiang.

 

A térség tizenhat országa közül a visegrádi négyek exportálnak a legtöbbet Kínába. Ez nem volt mindig így, a ‘90-es évek közepén még Románia kivitele volt a legnagyobb. Magyarországot 2003-ban még Lengyelország, Csehország és Románia is megelőzte, innentől kezdve azonban dinamikusan nőni kezdett a magyar export, így 2012-re már Magyarország állt a régió első helyén (a keleti nyitásról és ennek az időszaknak a hátteréről az Index írt részletes cikket). Bár ezt követően Szlovákia és Lengyelország is visszaelőzött minket átmenetileg, tavaly már ismét Magyarország volt Kína legnagyobb exportőre a régióban.

A magyar kivitel növekedése különösen forintban látványos, aminek hátterében részben az áll, hogy az elmúlt évtizedben a forint nagyot gyengült a dollárral szemben, és így a dollárhoz kötött jüanhoz képest is (2007-ben még 180 forintba került egy dollár, 2016-ban pedig már 280 forintba). Azaz az exportot a forint leértékelődése is hajtotta. Miközben a kivitel nőtt, a magyar kereslet gyengült az utóbbi években: a Kínából importált áruk értéke dollárban nézve csökkent, míg forintban inkább stagnálást mutatott.

 

A keleti nyitást meghirdető második Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése óta (dollár alapon) összesen 85 százalékkal nőtt a magyar export Kínába, de ez nem számít kimagasló értéknek a kelet-közép-európai országok között. A legnagyobb exportőrök közül leginkább azoknak a kivitele nőtt 2010 óta, amelyek viszonylag alacsony bázisról indultak, mint Bulgária és Szerbia (a magyar keleti nyitás további eredményeiről itt olvashat).

 

Frissítés: A cikk megjelenése előtt megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amely a cikk megjelenése után azt közölte velünk, hogy az MTI félreérthetően szemlézte Szijjártó kijelentését. A KKM szerint Szijjártó arra utalt, hogy eddig is Magyarország volt Kína legnagyobb exportőre a térségből, és a cél az, hogy a jövőben is így maradjon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet export Kína Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország Szijjártó Péter Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.