Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 14. 12:30 Adat

Egyszerre állt meg a napi új esetszámok csökkenése minden visegrádi országban

Megtorpant a fertőzöttek számának csökkenése az utóbbi napokban a visegrádi régió országaiban. A fordulat lényegében egyszerre következett be mindenütt, a szokatlan egybeesés hátterében a húsvét hatása is állhat – vélhetően az ünnep alatt régiószerte megnőtt a találkozások száma. Mivel a változás alig néhány napja következett be, messzemenő következtetéseket még nem vonhatunk le arról, hogy csak az eddigi csökkenés átmeneti megszakadását vagy a járvány tényleges erősödését láthatjuk-e. (Elképzelhető az is, hogy csak annak a hatását látjuk, hogy a hosszú hétvége alatti kevesebb tesztelés hatása már kiesett az egyhetes gördülőátlagból.)

A betegséget kimutató mintavételek arányában nem látszik hasonló fordulat, ez a mutató minden visegrádi országban a járvány visszaszorulását jelzi. Lengyelországban és Magyarországon azonban továbbra is rendkívül sok vizsgálat zárul pozitív eredménnyel, ami a tesztkapacitások hiányosságaira utal.

A halálozási adatok az új fertőzöttek számához hasonlóan arra utalnak, hogy a járvány érdemi visszahúzódása még várat magára, vagy esetleg meg is tört. E mutató alakulásában még aligha mutatkozhatnak meg a húsvétkor vélhetően lazult fegyelem következményei, mindenesetre a múlt héten látott biztató trendekhez képest mostanra Magyarországon újabb rekordszintet állított be a napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga.

A régió többi országában is romlott a helyzet, Szlovákiában ismét visszakapaszkodott a mutató a január és március közepe között mért viszonylag magas szintre, és Lengyelországban is meredeken növekszik a végzetes esetek száma. Csehországban egyelőre csak a halálozások március közepe tartó csökkenésének megtorpanása látszik.

A vakcináció előrehaladását illetően nagy változás nem történt, Magyarország továbbra is növeli az előnyét a régiós szomszédokhoz képest, mostanra a magyar orvosok a lakosság arányában több mint kétszer annyi oltást adtak be, mint cseh, lengyel vagy szlovák kollégáik.

Szlovákiában jövő hétfőtől megnyílhat minden bolt és szolgáltatás, igaz, a vevők, illetve a vendégek csak negatív teszt birtokában léphetnek be az üzletekbe. Csehországban a héten véget ért a tavaly október óta tartó szükségállapot, ami a kijárási korlátozások feloldását jelenti. Az óvodák és az általános iskolák alsóbb osztályai is jelenléti működésre állnak vissza, illetve bizonyos boltok és szolgáltatók kinyithatnak , de a szélesebb körű nyitás még várat magára. Lengyelországban e hét végéig vannak érvényben az aktuális korlátozások, de az egészségügyi rendszer még mindig a teljesítőképességének határait súroló terhelés alatt áll.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTetőzik a járvány, lassan fellélegezhet a visegrádi régióLassan minden visegrádi országban enyhülhet a járvány és felmerül a nyitás lehetősége.

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2021. november 30. 16:08 Adat

Az egyik vakcinából már kétszer többet passzoltunk el külföldre, mint amennyit itthon beadtak

Idehaza hónapok óta alig használják az Astrazeneca készítményét, így nem csoda, hogy a kormány külföldön kezdett helyet keresni a rövid szavatossági idejű készleteknek.

Bucsky Péter
2021. november 30. 06:48 Adat, Vállalat

Túl sok magyar cég szokott rá az uniós pénzre ahelyett, hogy jobban akarna dolgozni

A számok azt mutatják, hogy a járadékvadászat a magyar üzleti élet kedvelt, de most már elég káros sportja lett.

Torontáli Zoltán
2021. november 29. 06:55 Adat, Világ

Az alapvető élelmiszerek több mint fele olcsóbb Németországban, mint Magyarországon

Egy nagy bevásárlás ennek ellenére is jóval drágább. A részletes árlistából kiderül, mi okozza az eltéréseket - itt az Aldi-Lidl sorozatunk újabb része.

Fontos

Karsai Gábor
2021. december 1. 16:11 Közélet

A következő kormányra hagyott örökség

Úgy tűnik, a kormányt elhagyta lassan egy évtizede tartó szerencséje, választási-politikai szempontból nincs most jó megoldás a gazdasági problémákra.

Bucsky Péter
2021. december 1. 06:36 Vállalat

Egyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iG

Sokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

Avatar
2021. november 29. 15:56 Pénz

Két és fél millió forintba kerül a zuhanytálca helye, meddig tart az ingatlanpiaci drágulás?

Amíg a kínálat szűkül, az építési költségek emelkednek és a kereslet is élénk marad, az árak további emelkedésére kell számítanunk - a Danube Capital elemzőjének írása.