Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 14. 12:30 Adat

Egyszerre állt meg a napi új esetszámok csökkenése minden visegrádi országban

Megtorpant a fertőzöttek számának csökkenése az utóbbi napokban a visegrádi régió országaiban. A fordulat lényegében egyszerre következett be mindenütt, a szokatlan egybeesés hátterében a húsvét hatása is állhat – vélhetően az ünnep alatt régiószerte megnőtt a találkozások száma. Mivel a változás alig néhány napja következett be, messzemenő következtetéseket még nem vonhatunk le arról, hogy csak az eddigi csökkenés átmeneti megszakadását vagy a járvány tényleges erősödését láthatjuk-e. (Elképzelhető az is, hogy csak annak a hatását látjuk, hogy a hosszú hétvége alatti kevesebb tesztelés hatása már kiesett az egyhetes gördülőátlagból.)

A betegséget kimutató mintavételek arányában nem látszik hasonló fordulat, ez a mutató minden visegrádi országban a járvány visszaszorulását jelzi. Lengyelországban és Magyarországon azonban továbbra is rendkívül sok vizsgálat zárul pozitív eredménnyel, ami a tesztkapacitások hiányosságaira utal.

A halálozási adatok az új fertőzöttek számához hasonlóan arra utalnak, hogy a járvány érdemi visszahúzódása még várat magára, vagy esetleg meg is tört. E mutató alakulásában még aligha mutatkozhatnak meg a húsvétkor vélhetően lazult fegyelem következményei, mindenesetre a múlt héten látott biztató trendekhez képest mostanra Magyarországon újabb rekordszintet állított be a napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga.

A régió többi országában is romlott a helyzet, Szlovákiában ismét visszakapaszkodott a mutató a január és március közepe között mért viszonylag magas szintre, és Lengyelországban is meredeken növekszik a végzetes esetek száma. Csehországban egyelőre csak a halálozások március közepe tartó csökkenésének megtorpanása látszik.

A vakcináció előrehaladását illetően nagy változás nem történt, Magyarország továbbra is növeli az előnyét a régiós szomszédokhoz képest, mostanra a magyar orvosok a lakosság arányában több mint kétszer annyi oltást adtak be, mint cseh, lengyel vagy szlovák kollégáik.

Szlovákiában jövő hétfőtől megnyílhat minden bolt és szolgáltatás, igaz, a vevők, illetve a vendégek csak negatív teszt birtokában léphetnek be az üzletekbe. Csehországban a héten véget ért a tavaly október óta tartó szükségállapot, ami a kijárási korlátozások feloldását jelenti. Az óvodák és az általános iskolák alsóbb osztályai is jelenléti működésre állnak vissza, illetve bizonyos boltok és szolgáltatók kinyithatnak , de a szélesebb körű nyitás még várat magára. Lengyelországban e hét végéig vannak érvényben az aktuális korlátozások, de az egészségügyi rendszer még mindig a teljesítőképességének határait súroló terhelés alatt áll.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTetőzik a járvány, lassan fellélegezhet a visegrádi régióLassan minden visegrádi országban enyhülhet a járvány és felmerül a nyitás lehetősége.

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. május 6. 13:51 Adat

A nyitás közeledtével máris javul az üzleti klíma

Jelentősen javultak az üzleti kilátások áprilisban a környező országokban és az eurózónában.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.