Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. december 26. 16:00 Élet, Közélet

„Szebben, jobban éljenek, mint ahogy mi itten most“

„Az már nekem siker, ha érték lesz a tanulás. Ha sikerül egy-két valamiben tehetséges gyereket kihalászni, azt sikernek fogom látni 10 év múlva“ – mondja a Hiányzó Láncszem Alapítvány munkatársa a borsodi zsákfaluban, Gagybátorban folytatott tevékenységükről a Partizán megindító videójában, amit a Magyar Hang – nem kevésbé megindító – cikke nyomán forgatott. A „Ha cigány, ha magyar, itt mindenki szegény“ című videóriport a Helyközi Járat együttműködés legnézettebb videója volt idén.

20 évre

Gagybátor egy körülbelül 200 fős, óvoda, bolt, kocsma és internetelérés nélküli zsákfalu az ország észak-keleti részén, a szikszói járásban. Közmunkán kívül nincs más munkalehetőség a környéken. A Hiányzó Láncszem Alapítvány évek óta jelen van a faluban, együtt dolgoznak a helyiekkel a mindennapi problémák megoldásán, művészeti foglalkozásokat, focimeccset, tanulókört szerveznek a gyerekeknek. Munkájuk kis léptékű, de annál fontosabb eredményeit évtizedes távlatokban mérik, elmondásuk szerint már azzal is elégedettek, ha 1-2 gyereknek alternatív életpályákat tudnak felmutatni. Csak a lassú építkezésben hisznek. „Mi 20 évre jöttünk“, és a mély, több évtizedes problémákat így sem fogjuk tudni megoldani, mondják a videóban.

Azért is különösen fontos, hogy az országos médiában is láthatóvá vált az alapítvány gagybátori ténykedése, mert a térségben a KSH-adatok (és azokat viszonylag egyszerűen böngészhető digitális térképre helyező Magyarország-atlasz) szerint kiugróan magas az általános iskolát sem végzettek aránya: ez az adat a két szomszédos járásban a legmagasabb az országban (11 és 16 százalék).

A szikszói járásban sem sokkal jobb a helyzet, az 8 százalékkal az ország tíz legkevésbé iskolázott lakosságú járása közé tartozik. Gagybátorban a 14 év felettiek által elvégzett osztályok száma 8,6. Pár településsel arrébb, Csenyétén pedig csak 6,2, ami az országos minimumérték is egyben.

Ugyanakkor a 0-14 év közöttiek aránya a térségben igen magas: Gagybátorban 27 százalék, a nem messze lévő Gabnán és a már említett Csenyétén több mint 40 százalék, míg az országos átlag 14 százalék. 

Nincs munka, csak közmunka

Árulkodó, hogy a munkanélküliségi arányszám 2001 és 2011 között gyakorlatilag nem változott a térségben, aztán nyilvánvalóan a közmunkaprogrammal 2011 és 2016 között 16 százalékot esett vissza, ami kiemelkedően nagy mértékű csökkenés az ország más részeihez viszonyítva. A szikszói járásban a foglalkoztatottak aránya így is 39 százalék, ami a kilencedik legrosszabb járási adat az országban. 

A térségnek elkél minden segítség, az állam valójában a munkanélkülieket és a közmunkásokat is az út szélén hagyja. Az orbáni “munkaalapú” társadalmi programhoz illeszkedve a munkanélküliek például tavaly hiába remélhették az egyébként példátlanul rövid, három hónapos, munkanélküli segély meghosszabbítását, arról nem is beszélve, hogy maga a magyar munkanélkülisegély-rendszer a fejlett nyugati világ legszűkmarkúbb rendszere.

A közmunkásoknak pedig bizonyos szempontból hiába van munkájuk, ha ezzel a munkával nem lehet kitörni a szegénységből: a dolgozói szegénység növekedése olyan jelentős trend volt Magyarországon 2010 és 2018 között, hogy az Európai Unióban, csak az Egyesült Királyságban nőtt ebben az időszakban jobban a relatív szegények aránya a foglalkoztatottakon belül.

A közmunkaprogramban részt vevők 100 százalékban dolgozó szegénynek számítanak, és rajtuk az sem segít, hogy országos szinten a hagyományos, fogyasztáshoz kötött mutatók szerinti szegénység csökken. Ráadásul az állami családtámogatási rendszer sem képes a dolgozó családokat kiemelni a szegénységből, ehelyett a már egyébként is tehetőseket támogatja. 

Hellyel-közzel

Az ilyen összefüggések és történetek bemutatására jött létre szeptemberben a Partizán irányításával a Helyközi Járat együttműködés, amelyben a G7 mellett további négy szerkesztőség – Átlátszó, Magyar Hang, Mérce, Szabad Pécs – vesz részt.

A szerkesztőségek folyamatosan készülő anyagaiból – több tucat riport van már az együttműködés mögött – a Partizán stábja készít videókat. Például a G7.hu egyik problémafelvető anyaga nyomán találta meg a stáb azt a Fidesz-szimpatizáns komlói roma polgármestert, akit „mindenki imád“. De készült riport már göböljárási, alsómocsoládi, aligai, kapostüskevári és pécsi történetekből is. 

A G7-en a projekt első hónapjaiban többek között írtunk még 

A Helyközi Járat a Partizán korábbi elkötelezett támogatója, a szeptember 17-én elhunyt Varga Imre vállalkozó végakarata és támogatása következtében jöhetett létre és működhet jelenleg.Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet Gagybátor Helyközi Járat közmunka munkanélküliség szegénység vidék Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.