Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. november 26. 10:46 Közélet

A felültámogatott hevesi járás Fidesz-szimpatizáns polgármestere, akit „mindenki szeret”

A Partizán közel 20 perces videóriportban mutatta be a Heves megyei, 1881 fős, többnyire romák által lakott falu, Kömlő 2014 óta regnáló vezetőjét, Túró Tamást, a megye első roma polgármesterét: bemutatta a Fidesz-szimpatizáns, de függetlenként elindult polgármester sikereit, helyi kultuszát, fényűző portáját, de szóba kerülnek benne a korábban Túróhoz kötődő cég közbeszerzései is.

A riportot a G7 egyik problémafelvető cikke ihlette. A Megfejtésre vár a felültámogatott járások rejtélye című anyagban a Társadalomtudományi Kutatóközpont eddig nem publikált megfigyelését közöltük: a szociológusok a magyar vidékfejlesztési források területi eloszlását elemezték statisztikai alapon, így találtak rá arra a jelenségre, hogy az általános vidékfejlesztési támogatások egy főre vetített értékét nézve 16 járás kiemelkedik a többi közül.

Adatok, térkép: Horzsa

A kutatási kérdésük az, vajon milyen mintázatot rajzol ki ez a 16 járás, ugyanis azok első ránézésre sem térséghez, sem városokhoz nem kapcsolhatók, és nem mutatnak összefüggést az iparosodás mértékével sem. A bőkezű támogatás nem vonja egyértelműen maga után a helyi civil aktivitás növekedését, ráadásául nem látszik a polgárosodási index eloszlásán sem.

A Partizán stábja a cikk alapján a hevesi járást választotta ki a 16-ból, ami a gazdasági és polgárosodási mutatók alapján a sereghajtók között van országos szinten az oda áramló támogatások ellenére is. A járáson belül is kiemelkedő mennyiségben érkeztek források Kiskörére, ahol viszont a stáb azzal szembesült, hogy a fejlesztési pénzek elsősorban Tisza-tó-parti, főként turisztikai beruházásokban öltöttek testet. Ezek a stáb által megkérdezett helyieket nagyjából hidegen hagyták – Kömlőt viszont pozitív példaként említették. Hamar kiderült: a kömlői polgármester nagyon népszerű a környéken.

Így jutott el a stáb Túró Tamáshoz – és bár a felültámogatott járások, illetve a magyar vidék fejlesztését célzó újraelosztási rendszerek anomáliáinak megfejtése továbbra is a szakemberekre vár, egy érdekes Heves megyei példa bekerülhetett az országos médiába.

 

A Partizán és a G7 közös munkáját a hat szerkesztőség – még az Átlátszó, Magyar Hang, Mérce, Szabad Pécs – összefogásával létrejött Helyközi Járat projekt tette lehetővé. 

A szeptember végén indult együttműködést a Partizán hívta életre, célja, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék történtei, a hétköznapi emberek valós ügyei és problémái. 

A Helyközi Járat a Partizán korábbi elkötelezett támogatója, a szeptember 17-én elhunyt Varga Imre vállalkozó végakarata és támogatása következtében jöhetett létre és működhet jelenleg.

A projekt első két hónapjában a G7-en írtunk még:

Ez a cikk a Helyközi Járat keretében valósult meg, ami a Partizán támogatásával jött létre hat magyar szerkesztőség közös projektjeként. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.