Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. november 26. 10:46 Közélet

A felültámogatott hevesi járás Fidesz-szimpatizáns polgármestere, akit „mindenki szeret”

A Partizán közel 20 perces videóriportban mutatta be a Heves megyei, 1881 fős, többnyire romák által lakott falu, Kömlő 2014 óta regnáló vezetőjét, Túró Tamást, a megye első roma polgármesterét: bemutatta a Fidesz-szimpatizáns, de függetlenként elindult polgármester sikereit, helyi kultuszát, fényűző portáját, de szóba kerülnek benne a korábban Túróhoz kötődő cég közbeszerzései is.

A riportot a G7 egyik problémafelvető cikke ihlette. A Megfejtésre vár a felültámogatott járások rejtélye című anyagban a Társadalomtudományi Kutatóközpont eddig nem publikált megfigyelését közöltük: a szociológusok a magyar vidékfejlesztési források területi eloszlását elemezték statisztikai alapon, így találtak rá arra a jelenségre, hogy az általános vidékfejlesztési támogatások egy főre vetített értékét nézve 16 járás kiemelkedik a többi közül.

Adatok, térkép: Horzsa

A kutatási kérdésük az, vajon milyen mintázatot rajzol ki ez a 16 járás, ugyanis azok első ránézésre sem térséghez, sem városokhoz nem kapcsolhatók, és nem mutatnak összefüggést az iparosodás mértékével sem. A bőkezű támogatás nem vonja egyértelműen maga után a helyi civil aktivitás növekedését, ráadásául nem látszik a polgárosodási index eloszlásán sem.

A Partizán stábja a cikk alapján a hevesi járást választotta ki a 16-ból, ami a gazdasági és polgárosodási mutatók alapján a sereghajtók között van országos szinten az oda áramló támogatások ellenére is. A járáson belül is kiemelkedő mennyiségben érkeztek források Kiskörére, ahol viszont a stáb azzal szembesült, hogy a fejlesztési pénzek elsősorban Tisza-tó-parti, főként turisztikai beruházásokban öltöttek testet. Ezek a stáb által megkérdezett helyieket nagyjából hidegen hagyták – Kömlőt viszont pozitív példaként említették. Hamar kiderült: a kömlői polgármester nagyon népszerű a környéken.

Így jutott el a stáb Túró Tamáshoz – és bár a felültámogatott járások, illetve a magyar vidék fejlesztését célzó újraelosztási rendszerek anomáliáinak megfejtése továbbra is a szakemberekre vár, egy érdekes Heves megyei példa bekerülhetett az országos médiába.

 

A Partizán és a G7 közös munkáját a hat szerkesztőség – még az Átlátszó, Magyar Hang, Mérce, Szabad Pécs – összefogásával létrejött Helyközi Járat projekt tette lehetővé. 

A szeptember végén indult együttműködést a Partizán hívta életre, célja, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék történtei, a hétköznapi emberek valós ügyei és problémái. 

A Helyközi Járat a Partizán korábbi elkötelezett támogatója, a szeptember 17-én elhunyt Varga Imre vállalkozó végakarata és támogatása következtében jöhetett létre és működhet jelenleg.

A projekt első két hónapjában a G7-en írtunk még:

Ez a cikk a Helyközi Járat keretében valósult meg, ami a Partizán támogatásával jött létre hat magyar szerkesztőség közös projektjeként. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:47 Közélet

A techszektor után a kiskereskedelem a következő, ahol nagy változások jönnek

A mostani gazdasági helyzetben aligha lesznek fenntarthatók a járvány alatti kereslet kiszolgálására hivatott gyors és sokszor túlzó fejlesztések a kereskedelemben.

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Fontos

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.