Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. november 26. 10:46 Közélet

A felültámogatott hevesi járás Fidesz-szimpatizáns polgármestere, akit „mindenki szeret”

A Partizán közel 20 perces videóriportban mutatta be a Heves megyei, 1881 fős, többnyire romák által lakott falu, Kömlő 2014 óta regnáló vezetőjét, Túró Tamást, a megye első roma polgármesterét: bemutatta a Fidesz-szimpatizáns, de függetlenként elindult polgármester sikereit, helyi kultuszát, fényűző portáját, de szóba kerülnek benne a korábban Túróhoz kötődő cég közbeszerzései is.

A riportot a G7 egyik problémafelvető cikke ihlette. A Megfejtésre vár a felültámogatott járások rejtélye című anyagban a Társadalomtudományi Kutatóközpont eddig nem publikált megfigyelését közöltük: a szociológusok a magyar vidékfejlesztési források területi eloszlását elemezték statisztikai alapon, így találtak rá arra a jelenségre, hogy az általános vidékfejlesztési támogatások egy főre vetített értékét nézve 16 járás kiemelkedik a többi közül.

Adatok, térkép: Horzsa

A kutatási kérdésük az, vajon milyen mintázatot rajzol ki ez a 16 járás, ugyanis azok első ránézésre sem térséghez, sem városokhoz nem kapcsolhatók, és nem mutatnak összefüggést az iparosodás mértékével sem. A bőkezű támogatás nem vonja egyértelműen maga után a helyi civil aktivitás növekedését, ráadásául nem látszik a polgárosodási index eloszlásán sem.

A Partizán stábja a cikk alapján a hevesi járást választotta ki a 16-ból, ami a gazdasági és polgárosodási mutatók alapján a sereghajtók között van országos szinten az oda áramló támogatások ellenére is. A járáson belül is kiemelkedő mennyiségben érkeztek források Kiskörére, ahol viszont a stáb azzal szembesült, hogy a fejlesztési pénzek elsősorban Tisza-tó-parti, főként turisztikai beruházásokban öltöttek testet. Ezek a stáb által megkérdezett helyieket nagyjából hidegen hagyták – Kömlőt viszont pozitív példaként említették. Hamar kiderült: a kömlői polgármester nagyon népszerű a környéken.

Így jutott el a stáb Túró Tamáshoz – és bár a felültámogatott járások, illetve a magyar vidék fejlesztését célzó újraelosztási rendszerek anomáliáinak megfejtése továbbra is a szakemberekre vár, egy érdekes Heves megyei példa bekerülhetett az országos médiába.

 

A Partizán és a G7 közös munkáját a hat szerkesztőség – még az Átlátszó, Magyar Hang, Mérce, Szabad Pécs – összefogásával létrejött Helyközi Járat projekt tette lehetővé. 

A szeptember végén indult együttműködést a Partizán hívta életre, célja, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék történtei, a hétköznapi emberek valós ügyei és problémái. 

A Helyközi Járat a Partizán korábbi elkötelezett támogatója, a szeptember 17-én elhunyt Varga Imre vállalkozó végakarata és támogatása következtében jöhetett létre és működhet jelenleg.

A projekt első két hónapjában a G7-en írtunk még:

Ez a cikk a Helyközi Járat keretében valósult meg, ami a Partizán támogatásával jött létre hat magyar szerkesztőség közös projektjeként. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Pálos Máté
2024. február 16. 16:34 Adat, Közélet

A tanárhiány újabb tünete, hogy sokkal több lett a nyugdíjas pedagógus a közoktatásban

Egy olyan rendszer jött létre, amiben a tanárok száma nagyobb ütemben fogy, mint a diákoké.

Bucsky Péter
2024. február 16. 13:21 Adat, Közélet

A külsős költségek ötödét a Rogán-féle kommunikáció vitte el a Diákhitel Központnál

Magyar Péter vezérigazgatói kinevezése után jelentősen csökkent a kommunikációs szerződések értéke.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.