Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. november 25. 06:54 Élet

Sok nő járhat rosszul egy eredetileg őket támogató intézkedés miatt

A kormány családpolitikájának évek óta sarokpontja a gyerekvállalás támogatása, a születések számának növelése. A rendszerbe beépített számos anyagi ösztönző közül az egyik a GYED extra, amely többek között biztosítja, hogy az anya akkor is tovább kapja a havi GYED-et (gyermekgondozási díjat), ha – az alanyi jogon járó GYES/CSED*gyermekgondozást segítő ellátás, illetve csecsemőgondozási díj lejártával – már a gyerek kétéves kora előtt vissza szeretne menni dolgozni. A GYED azoknak jár, akik a gyerek születése előtti két évben minimum egy évet dolgoztak vagy nappali tagozaton tanultak, összege a korábbi fizetés 70 százaléka, de maximum a minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

A kormány a bevezetés után lazította a juttatás feltételeit, hogy ezzel motiválja a nőket a munkába való visszatérésre, és javítsa a kisgyerekes – és így általában a – nők munkaerőpiaci helyzetét. Például nemcsak 12, hanem már a gyerek 6 hónapos korától igénybe vehető lett, ráadásul bevezették a testvér GYED-et, aminek értelmében még egy gyerekekért még egy GYED jár.

A lazítás mögött az a logika húzódott meg, hogy a kisgyerekes nők foglalkoztatottságának növelése pozitív hatással van a gyermekvállalási kedvre, ugyanis az így kisebb anyagi áldozattal jár. 

Mindemellett a GYED elérhető lett az apáknak is. Ezzel a kormányzati szándék az volt, hogy az apák is kivehessék részüket a gyereknevelésből, dönthessen úgy egy család, hogy az anya helyett az apa megy GYED-re. Így az anya még egyszerűbben visszatérhet dolgozni, tovább javítva munkaerőpiaci helyzetét, ami pedig pozitívan hat a gyerekvállalási kedvre – legalábbis elméletben.

Csakhogy mivel a GYED-jogosultság feltételei között többé nem szerepelt az, hogy az igénylő ne dolgozzon, érdekes helyzet állt elő: rövid távon sok családnak jobban megéri, ha a kisgyerekes apa igényli a GYED-et a folyamatos munkavégzése mellett, miközben a szülés és a CSED idejére a munkaerőpiacról kieső vagy eleve nem dolgozó anyák ugyanúgy otthon gondozzák a kisgyereket, gyerekeket.

Ez azért éri meg jobban rövid távon, mert a férfi-női bérszakadék miatt egy hónapban így több tízezer forinttal több pénz kerülhet a családi kasszába. Hosszú távon viszont ennek az árát a nők fizethetik meg: a gyermeket GYED és fizetés nélkül otthon gondozó nőnek ezalatt egészség- és nyugdíjbiztosítása sincs, és szolgálati ideje sem keletkezik – kiszolgáltatottsága nem csökken, hanem nő.

Tehát egy eredetileg az anyák munkaerőpiaci helyzetét javító intézkedésben rejlő kiskapu miatt a GYED extra épphogy ronthat a nők munkaerőpiaci helyzetén – elsősorban pont azokban a térségekben, ahol eleve a legkevésbé biztosítottak a munkavállalói esélyek.

A GYED-del kapcsolatos adatsorokkal a kormány a családpolitikáját igyekszik hitelesíteni: a kibővített GYED szabadabbá teszi a családokat, nem kell a nőknek választaniuk anyaság és munka között, több férfi megy GYED-re, ami lehetőséget ad az apaság megélésére. De több jel mutat abba az irányba, hogy egészen másféle folyamatok zajlanak a számok mögött.

Kétségtelen, hogy a GYED-en lévők száma emelkedik, és a GYED extra népszerű, hiszen a GYED mellett dolgozók száma évről évre nő: 

A GYED-en lévő szülők között a férfiak aránya is nő: míg 2016 decemberében a – mintegy 93 ezer GYED-en lévő szülő – 4,7 százaléka volt férfi, addig 2017-re ez az arány 8 százalékra, 2019-re pedig 10 százalék fölé ment.

2019-re a Jelen hetilap kért ki a GYED mellett dolgozók nemi megoszlásáról adatokat. Eszerint a GYED mellett dolgozó bő 34 ezer szülő 43 százaléka volt férfi. A különbség tehát látványos:

míg általában a GYED-en lévők között 10 százalék körüli a férfiak aránya, a GYED mellett dolgozók között már több mint 40 százalék.

Farkasné Gonda Krisztina, a Memolux Kft. társadalombiztosítási üzletág vezetője és humánpolitikai szakértője a lapnak arról is beszélt, hogy az apai GYED extrából következő kiszolgáltatottság elsősorban azoknak a kisgyerekes nőknek nehezíti a helyzetét, „akik munkanélküliségtől sújtott településeken laknak, kevesebb munkalehetőség áll nyitva számukra, és korábban sem dolgoztak, vagy a korábbi munkahelyük nem akarja visszavenni őket”.

A 24.hu pedig arról írt még 2018-ban, hogy a GYED extrával kapcsolatos kiskaput több tb-ügyintéző is kihasználja, és azzal hirdeti magát, hogy havi több tízezer forintos pluszhoz segíti hozzá a kisgyerekes családokat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma akkor azt közölte: nem tud ilyen visszaélésekről.

Ha elmerülünk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) Statisztikai Évkönyvéből származó részletes adatsorokban, tovább erősödhet a gyanú, hogy lenne minek a végére járni az apai GYED-del kapcsolatban – a NEAK adataiból ugyanis kiolvasható a GYED-en lévő szülők nemi megoszlása járási szinten is.*Apró érdekesség, hogy bár az adatok a NEAK statisztikai évkönyvéből származnak, maga a NEAK megkeresésünkre nem adott információt a kérdésről, arra hivatkozva, hogy ezeket az adatokat nem kezeli.

Eszerint 2019-ben a havi átlagos GYED-en lévők között a férfiak aránya az egész országban az

  • edelényi,
  • a mezőcsáti és
  • a záhonyi járásban

volt a legmagasabb, megközelítve a 40 százalékot. 

Mint látszik, a további 10 leginkább „emancipált“, tehát a legnagyobb apai GYED-arányt felmutató járás a putnoki, jászapáti, szikszói, hegyháti, kisvárdai, püspökladányi, cigándi, mezőkövesdi, ózdi és sátoraljaújhelyi. Ezekben a járásokban 27 és 33 százalék között van a GYED-en lévő férfiak aránya.

Elég magas, 25 százalék körüli még az arány a törökszentmiklósi, encsi, hajdúhadházi, hevesi, ibrányi és kunszentmártoni járásban is.

A lista utolsó részében, a 10 százalék alatti járások között van például a szentendrei, gárdonyi, nagykanizsai, szigetszentmiklósi, zalaegerszegi, budakeszi, dunakeszi, szombathelyi járás és a budapesti kerületek.

A jelenség további elemzést és terepszemlét igényel, de az adatok alapján nem túl nagy merészség azt a hipotézist megfogalmazni, hogy számos olyan hátrányos helyzetű országrész kistelepülésein, ahol a GYED-en lévők bruttó átlagjövedelme alacsony, és ahol a nők munkaerőpiaci helyzete amúgy is rosszabb, kiszolgáltatottságuk pedig nagyobb, az apai GYED tovább ront a helyzeten.

Egyébként ha igaz a feltételezés, akkor – erre a 24.hu cikke is utalt korábban – megszüntethető a kiskapu, ha ezt a fajta apai GYED extrát az anya munkaviszonyához kötnék.

Ez a cikk a Helyközi Járat keretében valósult meg, ami a Partizán támogatásával jött létre hat magyar szerkesztőség közös projektjeként. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet családtámogatás gyed Helyközi Járat Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.