Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 28. 11:19 Adat

A drága élelmiszerek és távközlés miatt is hagyott le minket Bulgária a fogyasztásban

Elérték a magyar élelmiszerárak az uniós átlagot tavaly, és egyúttal jócskán le is hagyták a régió bizonyos országaiban jellemző árszintet, derül ki a Portfolio elemzéséből. Az élelem magyarországi drágulása a többi árucsoporthoz képest is figyelemre méltó, azok árszínvonala ugyanis jellemzően továbbra is bőven elmarad az Európai Unió egészét jellemző átlagtól.

Számokban: az élelmiszereket jellemző árszint 2023-ban lényegében megegyezett az unióssal, noha egy évvel korábban még bő tíz százalékkal elmaradt attól, és a korábbi időszakban jellemzően 15-20 százalékos különbségek adódtak. A rendkívüli drágulás jórészt a magyar élelmiszeripar régóta fennálló problémáira vezethetők vissza, amelyek most felerősödtek.

Háttér: az inflációs válság mélyen érintette a magyar élelmiszeripart, mivel az ágazat rendkívül sok energiát és munkaerőt használ régiós összehasonlításban az elavult gépek és munkafolyamatok miatt, és a magyar agrárium problémái is ráerősítenek minderre. A krízisben a cégek ráadásul túlkompenzálták a költségeik emelkedését, amit a szakpolitika pánikreakciói tetéztek.

  • A hagyományosan drága kommunikációt is maga mögött hagyta az élelmiszerek csoportja, noha a távközlés díjai korábban már előfordult, hogy bőven meg is haladták az uniós szintet – ezen ágazat szereplői tették közismertté az inflációkövető díjkorrekció fogalmát, amit egyrészt a szolgáltatók működési sajátosságai másrészt a gyenge verseny indokol.

Tágabb kontextus: a drágulás nem maradt következmények nélkül, például a magyar háztartások fogyasztása a legalacsonyabbá vált az unióban, ami a kormányzatot is lépéskényszerbe hozza. A fogyasztói bizalmat az élelmiszerek meredek drágulása mellett a nemzetközi összehasonlításban a fővárosban és országosan is nagyon drága lakhatás is tépázza.

  • Ahogy a Portfolio írja, a bolgár előzést részben a fogyasztás összehasonlításánál figyelembe vett eltérő árszínvonalak okozzák: az uniós átlaghoz képest ez Magyarországon 69,4 százalék, míg Bulgáriában csak 56,6 százalék.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatjaSiralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMaradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költésekenHa kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat árak élelmiszer-infláció élelmiszerárak fogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. július 1. 15:21 Adat, Közélet

Mélypontra esett a tenderek értéke, fogyókúra várhat a NER-es építőkre

Idén már növekedésnek indult az építőipari közbeszerzések értéke, de a hazai pénzszűke és az uniós források bizonytalansága beárnyékolja az ágazat kilátásait.

Jandó Zoltán
2024. július 1. 11:11 Adat, Élet

A kempingek drágultak legkevesebbet a szálláshelyek közül az utóbbi két évben

Kétéves időtávon lényegében minden szállástípus esetében nagyon jelentős áremelkedés volt, a kempingek 18 százalékkal vannak a sor végén.

Hajdu Miklós
2024. június 28. 15:36 Adat

Csúcsot döntött a Magyarországról kivándorlók száma, hiányozni fognak a munkaerőpiacról

Cegléd lakosságméretéhez hasonló számban hagyták el magyar állampolgárok az országot tavaly legalább egy évre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 2. 12:01 Közélet, Világ

Két grafikon arról, miért valószínű, hogy Orbán nem segítségről és pénzről tárgyal Kijevben

Magyarország abszolút értékben és lehetőségeihez mérten sem költ sokat Ukrajna segítésére, még úgy sem, ha a menekültekkel kapcsolatos költségeket is beleszámítjuk.

Avatar
2024. július 1. 05:12 Közélet

Újra rengeteg földet ad el az állam, ki jár vele jól?

A korábbi árveréseket rengeteg kritika érte, ugyanakkor az utóbbi években csökkent mind a nagyon nagy, mind a törpebirtokok száma és az általuk használt terület.

Kiss Péter
2024. június 30. 05:51 Pénz

Mit adott nekünk az EU-tagság 20 éve, ha befektettük a pénzünket?

Elsőre jól néz ki a magyar állampapírok és a részvények hozama, de ha figyelembe vesszük az inflációt és a forint leértékelődését, akkor például a román eszközök jobban teljesítettek.