Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Érvényben marad idén a lakossági kamatstop, ami a Portfolio számolása szerint a bankszektornak tízmilliárd forintos nagyságrendű bevételkiesést jelenthet, míg az adósokat körülbelül 5 százalékpontos kamatemelkedéstől óvja meg.

Miért fontos ez? A magyar háztartások fogyasztása nagyon alacsony szinten van, épp a napokban derült ki, hogy tavaly az uniós lista legaljára kerültünk, vásárlóerő paritáson most már  Bulgáriában is többet tudnak költeni az emberek, mint nálunk.

  • Az egy főre jutó magyar fogyasztás elmarad attól a szinttől, amit az ország gazdasági fejlettsége indokolna, márpedig Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter épp ebben látja a gazdasági kilábalás legfontosabb eszközét. A fogyasztás elmaradása a belső kereslet gyengüléséhez vezet, ami visszahat a gazdaság növekedésére.

Háttér: a lakosság fogyasztói kedvetlenségét az általános bizalom alacsony szintjével és a jelentős lakáspiaci áremelkedéssel magyarázza a jegybank. Eközben azonban a magyar háztartások körében magas a megtakarítási ráta, ami lehetővé teszi a gazdaság belső megtakarításokon alapuló finanszírozását, de a beruházások szempontjából nem feltétlenül előnyös.

  • A hiteltörlesztés terheinek enyhítésével – nevezetesen a kamatstoppal – valamelyest ösztönözheti a kormány a lakossági fogyasztást, leegyszerűsítve a mesterségesen alacsonyan tartott havi törlesztők következtében megmaradó pénzt a lakosságnak el kellene költenie.

Számokban: a kamatstop hatása mostanra némileg mérséklődött a tavalyi és a tavaly előtti szintekhez képest, ugyanis a változó kamatozású jelzáloghitelek jellemző referenciamutatója, a három hónapos BUBOR már messze elmarad az egy-másfél éve beállított csúcsoktól.

Mi várható? A kormány által kívánatosnak tartott fogyasztási szint elérése kérdéses, mindenesetre tavaly december óta rendre tíz százalék közelében alakul a nettó reálkereset bővülése, a jövedelmek növekedése révén tehát többet költhet a lakosság. 2024-re viszonylag optimistává is váltak már a háztartások az anyagi kilátásaikkal kapcsolatban, így várhatóan bátrabban költekezhetnek majd.

A befektetések hozamával kapcsolatos adatok azonban eddig nem támasztják alá ezt a reményt, az állampapírok hozamát az emberek jellemzően nem akarják elkölteni, hanem újra befektetik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kamatstop most segít azoknak, akik nem terveztek alaposan, de emiatt később az előrelátókon is csattan az ostorA rosszabbul gazdálkodó kkv-k kaptak érdemi segítséget a kamatplafonnal, viszont a bankok szorult helyzete miatt apadó hitelforrások a gazdaság egészére nézve lesznek károsak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarokIdén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz fogyasztás háztartások fogyasztása hitelezés kamatstop Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.