Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. február 15. 13:01 Pénz

Nagyobb kihívásnak látják a bérigények kielégítését a magyar cégek, mint tavaly

Számos vállalatnál megkezdődtek az év eleji bértárgyalások. A munkáltatók idén nagyobb kihívásnak látják az infláció miatt megnövekedett bérigényeket, a munkavállalók a tavalyi reálbércsökkenés után idén azt szeretnék, ha nőne a bérük vásárlóereje.

Miért fontos ez? Az inflációra vonatkozó előrejelzések 4-6 százalék között, a nominális bruttó bérek emelkedésére vonatkozóak pedig 10-12 százalék között szóródnak.

  • A vállalatok 78 százaléka szerint 2024-ben kihívást jelent majd a magas infláció miatt megnövekedett bérköltségek kezelése, miközben egy éve még csak a cégek 71 százaléka látta ezt kihívásnak – derült ki a Randstad HR trends 2024 kutatásából.
  • Annak ellenére látják kihívásnak a bérigények növekedését a munkavállalók, hogy a Hays Hungary felmérése szerint a válaszadók közel negyede szerint több álláskereső van most a piacon, mint a korábbi években.

Alulnézet: a győri Audinál az Audi-szakszervezet és a munkáltató ajánlatai egyelőre eléggé távol állnak egymástól – derül ki a Telex cikkéből.

  • A munkáltató kétéves bérmegállapodást javasol, 2024-re vonatkozóan 5,3 százalékos béremeléssel, 550 ezer forintos cafeteriával és 350 ezer forintos egyszeri kifizetéssel. 
  • A szakszervezet egyéves megállapodást szeretne 12 százalékos emeléssel, 500 ezer forintos cafeteriával és 350 ezer forintos egyszeri kifizetéssel.

Felülnézet: a Hays Hungary felmérése szerint a vállalatok 40 százaléka 5 és 10 százalék közötti, 30 százalékuk 10-15 százalékos közti emelést tervez 2024-ben. 15 százalék feletti emeléssel csak a cégek hat százaléka számol.

  • A cégek 56 százaléka 5-10 százalék között, 30 százalékuk 11-15 százalék között tervez bért emelni 2024-ben. 16 és 20 százalék között a cégek 4 százaléka tervez emelni a Randstad kutatása alapján.

Mi várható? Az MNB előzetes becslése alapján a reálbérek 1,2-1,3 százalékos 2023-as csökkenése után 2024-ben 2,8-3,7 százalékos növekedés jöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdén újra nőhet a buszvezetők és mozdonyvezetők reálbéreIdénre 17 százalékos emelést, a következő két évre pedig infláció feletti emelést ígért Lázár János. A Volánbusz szakszervezeti még kivárnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bevándorlók (vélhetően) nem csökkentik a béreketAz alacsonyan képzett bevándorlók nincsenek számottevő hatással a bérszínvonalra, ugyanakkor a munkaerő-piaci hatás a nemzeti szabályozástól is függ, ebben viszont kockázatokat rejt a hazai stratégia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagyobb minimálbér-emelés nem az EU, hanem a magyar munkaadók és szakszervezetek szándékaÁltalános nézet, hogy az elmúlt évek emelései ellenére Magyarországon a minimálbér az átlagos bérszínvonalhoz képest alacsony, és szükség lenne a felzárkóztatására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bérek bértárgyalás fizetés infláció reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Mészáros R. Tamás
2024. május 8. 05:43 Pénz, Vállalat

Az OTP-t is érintheti, hogy fogy a türelem az Oroszországban üzletelő európai bankokkal szemben

A Raiffeisen, az Unicredit és az OTP is hatalmas profitot csinál az orosz piacon – amit az európai szabályozók igyekeznek keményebb eszközökkel megvágni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.