Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:47 Közélet

A techszektor után a kiskereskedelem a következő, ahol nagy változások jönnek

A technológiai ágazat mellett a kiskereskedelem bizonyos területein is hirtelen óriásira nőtt a kereslet a járvány alatt, amit csak megnövelt létszámmal tudtak kiszolgálni a vállalatok. A helyzet ismét fordulatot vett, a forgalom mérséklődését tapasztalják például a lakberendezési és az online áruházak, és az elszálló infláció következményeit a mindennapi termékeket árusító boltok is megérzik – az elmúlt ünnepi szezon a korábbi évekhez képest gyengébben sikerült.

A napokban több amerikai kereskedő is leépítéseket jelentett be, jellemzően százas és ezres nagyságrendben a The New York Times összefoglalója szerint, ám vannak extrém esetek is: az Amazon például 18 ezer, jórészt a kereskedelemben dolgozó alkalmazottjának mond fel. A lap megjegyzi, hogy az ünnepek után egyébként is gyakoribban az elbocsátások az ágazatban, most azonban a fogyasztás járvány utáni visszarendeződése, a kedvezőtlen gazdasági kilátások és az ismert technológiai cégeknél végigsöprő leépítési hullám strukturális átalakulásra készteti az áruházak üzemeltetőit.

A kiskereskedők jobban figyelnek a tőkéjük megóvására, hogy átvészelhessék a bizonytalan ideig tartó gazdasági nehézségeket egy, az amerikai lapnak nyilatkozó szakértő szerint. A forgalom általános visszaesése mellett ez a már most szorultabb helyzetben lévő cégeket az elbocsátásokhoz vezető költségcsökkentésre kényszeríti. A felmondások változatos munkaköröket érintenek, a Saks Off 5th nevű áruháznál például a toborzás és a beszerzés területein is szűntek meg állások.

A megváltozott helyzetre adott reakciók azonban sokszínűbbek a létszám csökkentésénél. Sok kereskedő az új vásárlók meghódítása helyett a meglévő ügyfelek megtartására kezd összpontosítani például, ami leginkább az innovatív, és ezáltal drágább, illetve kockázatosabb üzletfejlesztési elképzelések háttérbe szorulását jelenti.

Eljött az ideje az online kereskedelemmel kapcsolatos, esetenként túlzott léptékű, és főleg a vásárlók becsábítását célzó fejlesztések racionalizálásra is.

Az elbocsátásokkal kapcsolatban sok szereplő meglehetősen óvatos– a Walmart például emeli a bolti dolgozók bérét, hogy fenntartsa a vonzerejét a munkaerőpiacon. A járvány kezdetén történt hirtelen bezárásokkal elküldött bolti dolgozók későbbi pótlása jókora kihívást jelentett ugyanis, aminek emléke még meglehetősen friss. A Pennsylvaniai Egyetem egyik szakértője szerint azonban ha néhány vállalat elkezd leépíteni, akkor a lépéstől tartózkodó cégeknek egyre nehezebb lesz megindokolniuk, hogy miért maradnak ki az iparági tendenciából.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.