Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. augusztus 24. 13:10 Világ

Prigozsinékkal már több mint 40 orosz halt meg szokatlan körülmények között Ukrajna megtámadása óta

Az Ukrajna megtámadása óta egyre gyakoribbá váló rejtélyes oroszországi halálesetek áldozatainak száma újabb tízzel nőtt, miután szerda este lezuhant az a magángép, amelynek utasai között feltételezhetően ott volt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója is.

  • Pont két hónapja indult el Moszkva felé a Wagner Prigozsin vezetésével, hogy leszámoljanak az orosz katonai vezetéssel. Putyin árulónak nevezte Prigozsint, de végül látszólag kiegyeztek. 
  • A Wagner-csoport a sikertelen felkelést követően afrikai érdekeltségei felé akart fordulni, az Institute for the Study of War kutatóintézet orosz forrásokra hivatkozva viszont arról írt, hogy az orosz állam új magánhadseregeket kezdett el építeni, hogy kiszorítsa a Wagnert Afrikából.

Számokban: 2022 februárja óta több mint 30 gyanús halálesetről érkezett hír, így a szerdai esettel több mint 40-re nőtt az áldozatok száma, akik elsősorban orosz vállalatok felsővezetői. A jelenség már annyira szembeötlő, hogy a közbeszédben elnevezték hirtelen oligarcha-halál szindrómának.

Részletek: az esetek egy része banális balesetnek tűnik, a körülmények azonban kétkedésre adnak okot. Például a Gazprom egyik szállodájának igazgatója túrázás közben lezuhant egy szikláról, egy Putyin-kritikus nagyvállalkozó a lakásának erkélyéről esett ki, az egyik orosz beruházási vállalat felsővezetője motorcsónakjáról esett a tengerbe, egy grafikus pedig kiesett az erkélyről, miután ajtót nyitott a kiérkező rendőröknek.

  • A szokatlan hálalesetek egy része bizonyítottan gyilkosság: a Gazprombank egykori alelnöke a hivatalos változat szerint először családjával, majd magával végzett, a MedStom nevű gyógyászati eszközöket gyártó cég alapítóját családjával együtt késelték halálra, a Gazpromnak is beszállító Astra Shipping alapítóját a saját medencéjében találták meg, golyóval a fejében.
  • Az elhunytak közül többen nyíltan bírálták a háborút. Például Ravil Maganov, a Lukoil elnöke nyilvánosan beszélt arról, hogy az orosz-ukrán háborút minél előbb be kell fejezni, később kizuhant egy moszkvai kórház ablakán, bár a Lukoil egy azóta visszavont közleményben még azt írta, a 67 éves vezető súlyos betegségben halt meg. 

Tágabb kontextus: Oroszországban korábban is rendszeresen előfordult, hogy a rendszer bírálói politikai gyilkosság áldozatai lettek, vagy legalábbis gyanús körülmények között haltak meg. 

  • A legismertebbek közül ilyen volt Borisz Nyemcov politikus, Putyin egyik nagy kritikusa, aki 2015-ben a Kremltől pár méterre négy golyót kapott a hátába. Anna Politkovszkaja újságírót – aki nagy hatású könyvet írt Putyin rendszeréről – 2006-ban bérgyilkosok lőtték fejbe házának liftjében.
  • Alexandr Litvinyenko egykori KGB-ügynököt – aki szintén nyíltan bírálta Putyint – 2006-ban polóniummal mérgezték meg Londonban, melyet két FSZB-ügynök kevert a teájába. A legismertebb orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt bizonyíthatóan orosz állami szervek próbálták megölni idegméreggel 2020-ban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétségbeesetten próbálták megállítani Putyin csapatai a Wagner előretörésétMivel az orosz hadsereg java része Ukrajnában harcol, leginkább a légierő próbálta megállítani a Moszkva ellen törő Wagnert, kevés sikerrel. Este egy megállapodás alapján a zsoldossereg mégis visszavonulásba kezdett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Wagner sem úszta meg veszteségek nélkül a példátlan szombati akciójátNéhány katonai járművet biztosan elveszített a lázadás során a magánhadsereg, de az orosz légierő veszteségei még ezzel együtt is sokkal súlyosabbak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz aranyat kiviszi, a polgárháborút behozza a Wagner-csoport Ukrajnán kívüli üzleti modelljeNem kizárt, hogy hamarosan államközi háborúban harcolnak majd a wagneresek Afrikában, ahol eddig a lázadók elleni harcra és a természeti erőforrások kiaknázására koncentráltak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ jevgenyij Prigozsin Oroszország wagner wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.