Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. augusztus 24. 13:10 Világ

Prigozsinékkal már több mint 40 orosz halt meg szokatlan körülmények között Ukrajna megtámadása óta

Az Ukrajna megtámadása óta egyre gyakoribbá váló rejtélyes oroszországi halálesetek áldozatainak száma újabb tízzel nőtt, miután szerda este lezuhant az a magángép, amelynek utasai között feltételezhetően ott volt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója is.

  • Pont két hónapja indult el Moszkva felé a Wagner Prigozsin vezetésével, hogy leszámoljanak az orosz katonai vezetéssel. Putyin árulónak nevezte Prigozsint, de végül látszólag kiegyeztek. 
  • A Wagner-csoport a sikertelen felkelést követően afrikai érdekeltségei felé akart fordulni, az Institute for the Study of War kutatóintézet orosz forrásokra hivatkozva viszont arról írt, hogy az orosz állam új magánhadseregeket kezdett el építeni, hogy kiszorítsa a Wagnert Afrikából.

Számokban: 2022 februárja óta több mint 30 gyanús halálesetről érkezett hír, így a szerdai esettel több mint 40-re nőtt az áldozatok száma, akik elsősorban orosz vállalatok felsővezetői. A jelenség már annyira szembeötlő, hogy a közbeszédben elnevezték hirtelen oligarcha-halál szindrómának.

Részletek: az esetek egy része banális balesetnek tűnik, a körülmények azonban kétkedésre adnak okot. Például a Gazprom egyik szállodájának igazgatója túrázás közben lezuhant egy szikláról, egy Putyin-kritikus nagyvállalkozó a lakásának erkélyéről esett ki, az egyik orosz beruházási vállalat felsővezetője motorcsónakjáról esett a tengerbe, egy grafikus pedig kiesett az erkélyről, miután ajtót nyitott a kiérkező rendőröknek.

  • A szokatlan hálalesetek egy része bizonyítottan gyilkosság: a Gazprombank egykori alelnöke a hivatalos változat szerint először családjával, majd magával végzett, a MedStom nevű gyógyászati eszközöket gyártó cég alapítóját családjával együtt késelték halálra, a Gazpromnak is beszállító Astra Shipping alapítóját a saját medencéjében találták meg, golyóval a fejében.
  • Az elhunytak közül többen nyíltan bírálták a háborút. Például Ravil Maganov, a Lukoil elnöke nyilvánosan beszélt arról, hogy az orosz-ukrán háborút minél előbb be kell fejezni, később kizuhant egy moszkvai kórház ablakán, bár a Lukoil egy azóta visszavont közleményben még azt írta, a 67 éves vezető súlyos betegségben halt meg. 

Tágabb kontextus: Oroszországban korábban is rendszeresen előfordult, hogy a rendszer bírálói politikai gyilkosság áldozatai lettek, vagy legalábbis gyanús körülmények között haltak meg. 

  • A legismertebbek közül ilyen volt Borisz Nyemcov politikus, Putyin egyik nagy kritikusa, aki 2015-ben a Kremltől pár méterre négy golyót kapott a hátába. Anna Politkovszkaja újságírót – aki nagy hatású könyvet írt Putyin rendszeréről – 2006-ban bérgyilkosok lőtték fejbe házának liftjében.
  • Alexandr Litvinyenko egykori KGB-ügynököt – aki szintén nyíltan bírálta Putyint – 2006-ban polóniummal mérgezték meg Londonban, melyet két FSZB-ügynök kevert a teájába. A legismertebb orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt bizonyíthatóan orosz állami szervek próbálták megölni idegméreggel 2020-ban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétségbeesetten próbálták megállítani Putyin csapatai a Wagner előretörésétMivel az orosz hadsereg java része Ukrajnában harcol, leginkább a légierő próbálta megállítani a Moszkva ellen törő Wagnert, kevés sikerrel. Este egy megállapodás alapján a zsoldossereg mégis visszavonulásba kezdett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Wagner sem úszta meg veszteségek nélkül a példátlan szombati akciójátNéhány katonai járművet biztosan elveszített a lázadás során a magánhadsereg, de az orosz légierő veszteségei még ezzel együtt is sokkal súlyosabbak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz aranyat kiviszi, a polgárháborút behozza a Wagner-csoport Ukrajnán kívüli üzleti modelljeNem kizárt, hogy hamarosan államközi háborúban harcolnak majd a wagneresek Afrikában, ahol eddig a lázadók elleni harcra és a természeti erőforrások kiaknázására koncentráltak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ jevgenyij Prigozsin Oroszország wagner wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.

Stubnya Bence
2024. július 9. 05:00 Közélet, Világ

A magyar gazdaság fejlettségi szintjén már nem lehet csak az iparra fókuszálni

Olyan országoknak is érdemes iparpolitikával foglalkoznia, ahol nagyok a korrupciós kockázatok, de nem mindegy, hogyan. Interjú Juhász Rékával, a University of British Columbia kutatójával.

Torontáli Zoltán
2024. július 8. 11:07 Adat, Világ

Európa-rekorder a magyar ingatlanok drágulása 2015 óta

Az Eurostat friss adatai szerint 2015-höz képest elsők, 2010-hez képest másodikok vagyunk ingatlandrágulásban az unióban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Hajdu Miklós
2024. július 10. 16:47 Közélet

150 milliárd forint bevételről mond le a kormány a három megszűnő különadóval

Átszervezi a kormány a különadókat, három ágazat fellélegezhet jövőre.