Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 26. 13:05 Világ

A Wagner sem úszta meg veszteségek nélkül a példátlan szombati akcióját

Amikor szombaton kibontakozott a Wagner-csoport fegyveres lázadása Oroszországban, úgy tűnt, hogy míg az orosz légierő nagyon súlyos veszteségeket szenved, addig a wagneresek szinte karcolás nélkül nyomulnak előre Rosztovba, illetve Moszkva irányába.

Amikor a háborús veszteséglistáiról ismert Oryx blog szerzői szombaton nap közben elkészítették a konfliktus első összegzését (jellemző módon pár órával korábban még viccelődtek azzal, hogy szükség lesz majd egy ilyen listára), azon még csak egyetlen wagneres jármű szerepelt. Bár az már a videók alapján is látszott, hogy a Wagner-hadoszlopok olyan erős légvédelemmel vonulnak, amelyet a legtöbb ukrán alakulat is megirigyelne, hihetetlennek tűnt, hogy ennyire hatástalanok a Wagner ellen az orosz hadsereg eszközei.

Igaz, az mostanáig sem derült ki teljesen egyértelműen, hogy a földön volt-e akár egyetlen olyan orosz alakulat, amely harcba keveredett volna a Wagnerrel. De az a június elején elkezdődött ukrán támadás során is bebizonyosodott, hogy milyen veszélyesek az orosz harci helikopterek és repülőgépek, így a veszteségek látszólag teljes hiánya még a földi passzivitással együtt is különösnek tűnt.

Mostanra azonban kiderült, hogy azért a Wagner veszteségei sem olyan csekélyek. Az Oryx aktuális összegzése szerint a magánhadsereg két nehézgéppuskával felszerelt pickupot, két katonai teherautót, valamint egy kerekes gyalogsági harcjárművet biztosan elveszített. Azt nem tudni, hogy hány katonájuk halt és sebesült meg, mert ez sokkal nehezebben követhető (az Oryx is csak a haditechnikai veszteségeket gyűjti), hiszen őket rövid idő alatt evakuálják a helyszínről, míg a roncsok akár napokig a helyükön maradnak.

Ezzel együtt az orosz légierő veszteségei sokkal súlyosabbak: odaveszett egy szállító, két támadó és három elektronikai harcászati helikopter. Ezek közül különösen az utóbbiak számítanak ritka és drága felszerelésnek, akárcsak az Il-22M típusú légi vezetési pont, amelyből egyes hírek szerint összesen csak hússzal rendelkezik az orosz légierő.

Ilyet az ukránok sem tudtak lelőni a háború több mint 16 hónapja alatt, csak megrongálni voltak képesek egyet még a háború elején.

Egyes beszámolók szerint megsemmisült egy további támadó, Mi-28 típusú helikopter is, de erről egyelőre nem került elő minden kétséget kizáró bizonyíték. Az orosz hírforrások 13 és 20 közé teszik a meghalt orosz pilóták számát (az Il-22M teljes személyzete odaveszett például), a lázadás lefújásáról szóló egyezség szerint a Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin 50 millió rubelt (200 millió forint) fizet a hozzátartozóknak.

Az orosz földi csapatok passzivitását mutatja egyébként az is, hogy az eddigi információk szerint egyetlen járművet sem veszítettek el. Pontosabban nem semmisült meg, a Wagner zsákmánylistájára elvileg felkerült két kerekes harcjármű, amely az események békés lezárása nyomán akár már vissza is kerülhetett az eredeti tulajdonoshoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétségbeesetten próbálták megállítani Putyin csapatai a Wagner előretörésétMivel az orosz hadsereg java része Ukrajnában harcol, leginkább a légierő próbálta megállítani a Moszkva ellen törő Wagnert, kevés sikerrel. Este egy megállapodás alapján a zsoldossereg mégis visszavonulásba kezdett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet-e esélye Prigozsinnak Putyin ellen?Rengeteg a kérdés: például vannak-e Prigozsinnak kiváró szövetségesei az orosz politikai elitben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMáris nagy szolgálatot tett az orosz puccskísérlet az ukránoknakPutyin rendszerének legmélyebb válságával néz szembe, a következmények nehezen beláthatók a legtöbb atomfegyverrel rendelkező országban. Az ukránok mindenesetre igyekeznek kihasználni a helyzetet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ helikopter jevgenyij Prigozsin puccs repülőgép wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.