Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 26. 13:05 Világ

A Wagner sem úszta meg veszteségek nélkül a példátlan szombati akcióját

Amikor szombaton kibontakozott a Wagner-csoport fegyveres lázadása Oroszországban, úgy tűnt, hogy míg az orosz légierő nagyon súlyos veszteségeket szenved, addig a wagneresek szinte karcolás nélkül nyomulnak előre Rosztovba, illetve Moszkva irányába.

Amikor a háborús veszteséglistáiról ismert Oryx blog szerzői szombaton nap közben elkészítették a konfliktus első összegzését (jellemző módon pár órával korábban még viccelődtek azzal, hogy szükség lesz majd egy ilyen listára), azon még csak egyetlen wagneres jármű szerepelt. Bár az már a videók alapján is látszott, hogy a Wagner-hadoszlopok olyan erős légvédelemmel vonulnak, amelyet a legtöbb ukrán alakulat is megirigyelne, hihetetlennek tűnt, hogy ennyire hatástalanok a Wagner ellen az orosz hadsereg eszközei.

Igaz, az mostanáig sem derült ki teljesen egyértelműen, hogy a földön volt-e akár egyetlen olyan orosz alakulat, amely harcba keveredett volna a Wagnerrel. De az a június elején elkezdődött ukrán támadás során is bebizonyosodott, hogy milyen veszélyesek az orosz harci helikopterek és repülőgépek, így a veszteségek látszólag teljes hiánya még a földi passzivitással együtt is különösnek tűnt.

Mostanra azonban kiderült, hogy azért a Wagner veszteségei sem olyan csekélyek. Az Oryx aktuális összegzése szerint a magánhadsereg két nehézgéppuskával felszerelt pickupot, két katonai teherautót, valamint egy kerekes gyalogsági harcjárművet biztosan elveszített. Azt nem tudni, hogy hány katonájuk halt és sebesült meg, mert ez sokkal nehezebben követhető (az Oryx is csak a haditechnikai veszteségeket gyűjti), hiszen őket rövid idő alatt evakuálják a helyszínről, míg a roncsok akár napokig a helyükön maradnak.

Ezzel együtt az orosz légierő veszteségei sokkal súlyosabbak: odaveszett egy szállító, két támadó és három elektronikai harcászati helikopter. Ezek közül különösen az utóbbiak számítanak ritka és drága felszerelésnek, akárcsak az Il-22M típusú légi vezetési pont, amelyből egyes hírek szerint összesen csak hússzal rendelkezik az orosz légierő.

Ilyet az ukránok sem tudtak lelőni a háború több mint 16 hónapja alatt, csak megrongálni voltak képesek egyet még a háború elején.

Egyes beszámolók szerint megsemmisült egy további támadó, Mi-28 típusú helikopter is, de erről egyelőre nem került elő minden kétséget kizáró bizonyíték. Az orosz hírforrások 13 és 20 közé teszik a meghalt orosz pilóták számát (az Il-22M teljes személyzete odaveszett például), a lázadás lefújásáról szóló egyezség szerint a Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin 50 millió rubelt (200 millió forint) fizet a hozzátartozóknak.

Az orosz földi csapatok passzivitását mutatja egyébként az is, hogy az eddigi információk szerint egyetlen járművet sem veszítettek el. Pontosabban nem semmisült meg, a Wagner zsákmánylistájára elvileg felkerült két kerekes harcjármű, amely az események békés lezárása nyomán akár már vissza is kerülhetett az eredeti tulajdonoshoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétségbeesetten próbálták megállítani Putyin csapatai a Wagner előretörésétMivel az orosz hadsereg java része Ukrajnában harcol, leginkább a légierő próbálta megállítani a Moszkva ellen törő Wagnert, kevés sikerrel. Este egy megállapodás alapján a zsoldossereg mégis visszavonulásba kezdett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet-e esélye Prigozsinnak Putyin ellen?Rengeteg a kérdés: például vannak-e Prigozsinnak kiváró szövetségesei az orosz politikai elitben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMáris nagy szolgálatot tett az orosz puccskísérlet az ukránoknakPutyin rendszerének legmélyebb válságával néz szembe, a következmények nehezen beláthatók a legtöbb atomfegyverrel rendelkező országban. Az ukránok mindenesetre igyekeznek kihasználni a helyzetet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ helikopter jevgenyij Prigozsin puccs repülőgép wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.