Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 17. 12:37 Világ

Végre kiderült, mi okozta az ukrán ellentámadás leghíresebb veszteségét

Az ukrajnai háború fejleményeit követők valószínűleg ismerik azokat a képeket, amelyek még a június elején megindított ukrán támadás első napjaiban készültek, és több mozgásképtelenné vált vagy egyenesen megsemmisített nyugati eredetű páncélos szerepelt rajtuk. Az oroszok persze mindent meg is tettek, hogy ezek a képek beleégjenek az emberek fejébe, legalább egy héten keresztül adagolták a különböző szögből készített fotókat és videókat ugyanerről az esetről.

Azóta is sokan találgatták, hogy pontosan mi történt ennél a nagyon rosszul sikerült támadási kísérletnél (amiből oroszbarát források rögtön levezették a teljen ukrán offenzíva kudarcát). A Washington Pont szombaton megjelent cikkéből ez végre kiderült, legalábbis ukrán források hihetően adták elő a történetet az amerikai újság munkatársainak.

Eszerint Zaporizzsja megye középső részén, Orihivtől délkeletre, Mala Tokmacska közelében a 47. gépesített dandár szóban forgó harccsoportja tévedésből letért az aknamentesített útról, és egy olyanra tévedt, ahol nem voltak felszedve az aknák. A Bradley lövészpáncélosok és a Leopard 2-es harckocsi mellett voltak aknamentesítő járművek is, ám az egész harccsoport megállt, amikor a kissé mögöttük haladó néhány jármű aknára futott. Ebből olyan káosz keletkezett, amelynek során feltorlódtak egymás mellett a páncélosok, amelyeket aztán nem sokkal később az oroszok helikopterekkel és páncéltörő rakétákkal támadtak. (Nem egyértelmű a cikkből, de könnyen lehet, hogy az utóbbiakat is a helikopterek lőtték ki.)

A Zaporizzsja megyei front július 12-i állás szerint (azóta nem volt lényeges elmozdulás). Forrás: militaryland.net

A leírás szerint egyébként a járműveiket hátrahagyó ukrán gyalogosok még így is el tudtak foglalni néhány orosz lövészárkot a közelben. Az mindenesetre biztos, hogy az ukránok azóta szilárdan birtokba vették ezt a térséget, és elszállították a bajba került páncélosokat – arról egyelőre nem jelent meg információ, hogy ezek közül mennyi javítható és mennyi végleges veszteség.

Az orosz aknamezők által okozott problémákra fókuszáló cikkben egyébként még sok érdekes információ jelent meg, ukrán katonák egyebek mellett arról számoltak be, hogy az aknamentesítő járműveket minden mást megelőzően igyekeznek elpusztítani az oroszok. Emiatt már többet el is vesztettek, a személyzetükkel együtt.

Éppen ezért kénytelenek voltak változtatni az aknamentesítés módszerein is. Bár korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy ezt műszaki eszközökkel végzik az ukránok, ez csak az offenzíva kezdeti szakaszára volt igaz: most már az ukrán utászok kénytelenek kis csoportokban, védtelenül végezni munkájukat, és még fémkeresőt sem használnak, mert akkor megint csak túl egyértelmű célponttá válnának az oroszok számára. Így pusztán a szemükre hagyatkozhatnak, miközben nem ritkán kúszva dolgoznak, és időnként így is tűz alá kerülnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElfojtották az orosz aknák az ukrán támadást, de van jó hír is számukraHónapok óta az volt az egyik legfontosabb kérdés, hogy az ukránok képesek lesznek-e jobban megbirkózni az ellenséges aknamezőkkel, mint az oroszok. Egyelőre nem igazán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHalad, megállt vagy el se indult igazán az ukrán támadás?A térképre nézve úgy tűnik, hogy eddig inkább az oroszok tervei szerint alakulnak az események, de nehéz felmérni a halmozódó veszteségek és a front mögötti csapások hatásait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost üt vissza az oroszokra az ukrajnai óriásgát elpusztításaAz ár levonult, az oroszok átcsoportosítottak, az ukránok pedig létrehoztak egy kisebb hídfőt a Dnyeper bal partján. A szorongatott oroszok az interneten kérnek légi támogatást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ harckocsi offenzíva orosz-ukrán háború páncélosok veszteség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Bőgel György Avatar
2024. július 14. 05:06 Világ

Hogyan birkózott meg az ukrajnai háború gazdasági sokkjával Közép-Európa?

Nyolc ország harminc kutatója fogott össze, hogy elemezze az orosz-ukrán háború gazdasági következményeit a régiónkban.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.