Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 17. 12:37 Világ

Végre kiderült, mi okozta az ukrán ellentámadás leghíresebb veszteségét

Az ukrajnai háború fejleményeit követők valószínűleg ismerik azokat a képeket, amelyek még a június elején megindított ukrán támadás első napjaiban készültek, és több mozgásképtelenné vált vagy egyenesen megsemmisített nyugati eredetű páncélos szerepelt rajtuk. Az oroszok persze mindent meg is tettek, hogy ezek a képek beleégjenek az emberek fejébe, legalább egy héten keresztül adagolták a különböző szögből készített fotókat és videókat ugyanerről az esetről.

Azóta is sokan találgatták, hogy pontosan mi történt ennél a nagyon rosszul sikerült támadási kísérletnél (amiből oroszbarát források rögtön levezették a teljen ukrán offenzíva kudarcát). A Washington Pont szombaton megjelent cikkéből ez végre kiderült, legalábbis ukrán források hihetően adták elő a történetet az amerikai újság munkatársainak.

Eszerint Zaporizzsja megye középső részén, Orihivtől délkeletre, Mala Tokmacska közelében a 47. gépesített dandár szóban forgó harccsoportja tévedésből letért az aknamentesített útról, és egy olyanra tévedt, ahol nem voltak felszedve az aknák. A Bradley lövészpáncélosok és a Leopard 2-es harckocsi mellett voltak aknamentesítő járművek is, ám az egész harccsoport megállt, amikor a kissé mögöttük haladó néhány jármű aknára futott. Ebből olyan káosz keletkezett, amelynek során feltorlódtak egymás mellett a páncélosok, amelyeket aztán nem sokkal később az oroszok helikopterekkel és páncéltörő rakétákkal támadtak. (Nem egyértelmű a cikkből, de könnyen lehet, hogy az utóbbiakat is a helikopterek lőtték ki.)

A Zaporizzsja megyei front július 12-i állás szerint (azóta nem volt lényeges elmozdulás). Forrás: militaryland.net

A leírás szerint egyébként a járműveiket hátrahagyó ukrán gyalogosok még így is el tudtak foglalni néhány orosz lövészárkot a közelben. Az mindenesetre biztos, hogy az ukránok azóta szilárdan birtokba vették ezt a térséget, és elszállították a bajba került páncélosokat – arról egyelőre nem jelent meg információ, hogy ezek közül mennyi javítható és mennyi végleges veszteség.

Az orosz aknamezők által okozott problémákra fókuszáló cikkben egyébként még sok érdekes információ jelent meg, ukrán katonák egyebek mellett arról számoltak be, hogy az aknamentesítő járműveket minden mást megelőzően igyekeznek elpusztítani az oroszok. Emiatt már többet el is vesztettek, a személyzetükkel együtt.

Éppen ezért kénytelenek voltak változtatni az aknamentesítés módszerein is. Bár korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy ezt műszaki eszközökkel végzik az ukránok, ez csak az offenzíva kezdeti szakaszára volt igaz: most már az ukrán utászok kénytelenek kis csoportokban, védtelenül végezni munkájukat, és még fémkeresőt sem használnak, mert akkor megint csak túl egyértelmű célponttá válnának az oroszok számára. Így pusztán a szemükre hagyatkozhatnak, miközben nem ritkán kúszva dolgoznak, és időnként így is tűz alá kerülnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElfojtották az orosz aknák az ukrán támadást, de van jó hír is számukraHónapok óta az volt az egyik legfontosabb kérdés, hogy az ukránok képesek lesznek-e jobban megbirkózni az ellenséges aknamezőkkel, mint az oroszok. Egyelőre nem igazán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHalad, megállt vagy el se indult igazán az ukrán támadás?A térképre nézve úgy tűnik, hogy eddig inkább az oroszok tervei szerint alakulnak az események, de nehéz felmérni a halmozódó veszteségek és a front mögötti csapások hatásait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost üt vissza az oroszokra az ukrajnai óriásgát elpusztításaAz ár levonult, az oroszok átcsoportosítottak, az ukránok pedig létrehoztak egy kisebb hídfőt a Dnyeper bal partján. A szorongatott oroszok az interneten kérnek légi támogatást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ harckocsi offenzíva orosz-ukrán háború páncélosok veszteség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Váczi István
2023. november 27. 15:04 Világ

Jókora földgázmező segíthet majd újjáépíteni a Gázai övezetet

Ha egyszer véget érnek a harcok, egy jövőbeli gázai kormányzat számára fontos bevételi forrás lehet az Izrael szerint is a palesztinokat illető gázkincs.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.