Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 26. 10:05 Világ

Most üt vissza az oroszokra az ukrajnai óriásgát elpusztítása

Bár a szombati Prigozsin-puccs árnyékában kevesebb figyelem jutott rá, nem szünetelnek a harcok Ukrajnában, az ukrán hadsereg folytatja a támadásait. A kelet-ukrajnai Bahmut környékén kisebb előrehaladást értek el, és úgy tűnik, hogy sikerült felszámolniuk az orosz jelenlétet a Donyec-Donbasz-csatorna nyugati partján.

Ennél azonban érdekesebb, hogy orosz források szerint sikerült kialakítaniuk egy kisebb hídfőállást Herszon városának közelében a Dnyeper bal partján, amelyet a háború első hetei óta az orosz hadsereg ellenőriz. Ebben a térségben a tüzérségi párbajokat leszámítva kevés dolog történt katonailag tavaly november óta, amikor az orosz hadsereg befejezte a visszavonulását a Dnyeper jobb (nyugati) partjáról, felrobbantva maga mögött a hidakat. Azóta a térségben csak a folyó közepén lévő szigetekért folytak változó intenzitású harcok kisebb létszámú – főleg különleges műveleti – alakulatok között.

A helyzet aztán alaposan megváltozott a kahovkai gát június 6-i felrobbantásával, amellyel a felek egymást vádolták, de a bizonyítékok részletes elemzése arra utal, hogy valószínűleg az oroszok voltak az elkövetők. Ennek köszönhetően ugyanis a Dnyeper bal partját őrző csapataik egy részét átcsoportosíthatták keletebbre, Zaporizzsja megyébe, ahol két nappal korábban kezdődött a régóta várt ukrán ellentámadás.

Ezt meg is tették, és valószínűleg részben ezeknek a csapatoknak köszönhető, hogy az ukrán ellentámadás nem sok mindent ért el azon a frontszakaszon. Ugyanakkor már a gát felrobbantásakor is voltak olyan vélemények, hogy ez az ukrán csapatok számára is lehetőségeket teremthet. Az áradás ugyanis elmosta a folyóparton és annak közelében létesített orosz védelmi vonalakat, és az ukránok is tisztában vannak azzal, hogy az oroszok kevesebb erőt hagytak a térség védelmére.

Ezt pedig most az ukránok elkezdték kihasználni. Az utóbbi napokban egyre több orosz háborús tudósító számolt be arról, hogy az ukránok nemcsak átcsaptak a Dnyeper bal partjára, hanem állandó hídfőt létesítettek a részben lerombolt Antonyivkai közúti híd déli hídfőjének közelében. A Dva Majora (két őrnagy) Telegram-csatorna szerint ötven-száz ukrán katona lehet a folyó bal partján, akiket olyan gyors motorcsónakokkal látnak el, amelyeket nem lehet tüzérséggel eltalálni. Az alábbi videói azt mutatja, hogy egy orosz páncélos (valószínűleg BTR-82-es) az ukrán állásokat lőve előrenyomul, hogy kimentsen néhány szorult helyzetbe került orosz katonát a hídfő közelében:

Orosz katonák szerint az ukránok tudják, hogy csak tapasztalatlan orosz alakulatok maradtak a térségben, és ezt próbálják kihasználni. Szerintük az ukránok nagyon erős tüzérségi támogatást adnak sajátjaiknak a túlpartról, ami részben elnyomja az orosz tüzérséget, az elektronikai harcászati rendszerek miatt pedig kamikaze drónokat sem tudnak ellenük alkalmazni. Így csak az orosz légierő segítségével lehetne felszámolni az ukrán hídfőállást.

Az ukrajnai háborút régóta követők erre felkapták a fejüket, mert az interneten (a Telegramon) utoljára akkor kértek légi támogatást orosz katonák, amikor tavaly szeptemberben Harkiv megyében éppen összeomlott az orosz front (amit persze a légierő sem tudott megakadályozni). Vagyis ez mutatja, hogy az oroszok most is szorult helyzetben vannak a térségben. Egy a háborút követő Twitter-csatorna szerint most nagyjából ez a helyzet a hídfő környékén, kékkel az ukrán kézben lévő terület:

Ezzel együtt valószínűtlen, hogy most hasonló események jönnének, mint tavaly Harkiv megyében. Egy hasonló előrenyomuláshoz nem száz, hanem több tízezer katonára lenne szükség, és persze mindenféle nehézfelszerelésre (tankok, lövészpáncélosok, légvédelem és így tovább), továbbá az utánpótlás biztosítására. Ehhez pontonhidak és kompok sokaságára lenne szükség a Dnyeperen, amelyet meg kellene védeni az orosz légierőtől, tüzérségtől és távolsági rakétacsapásoktól. Ez pedig nagyon valószínű, hogy meghaladja az ukrán hadsereg lehetőségeit.

Így az ukránok célja minden bizonnyal az a mostani akcióval – és potenciálisan további hasonló műveletekkel -, hogy rákényszerítsék az oroszokat, hogy a Dnyeper közelében tartsanak tapasztalt, harcképes alakulatokat, és itt vessék be a légi kapacitásaik egy részét. Ami értelemszerűen csökkenti az orosz tartalékok nagyságát más területeken. Úgy tűnik tehát, hogy ha az elmúlt hetekben voltak is előnyei a gát felrobbantásának az oroszok számára, most visszaüt az ennek nyomán végrehajtott átcsoportosítás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMáris nagy szolgálatot tett az orosz puccskísérlet az ukránoknakPutyin rendszerének legmélyebb válságával néz szembe, a következmények nehezen beláthatók a legtöbb atomfegyverrel rendelkező országban. Az ukránok mindenesetre igyekeznek kihasználni a helyzetet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHalad, megállt vagy el se indult igazán az ukrán támadás?A térképre nézve úgy tűnik, hogy eddig inkább az oroszok tervei szerint alakulnak az események, de nehéz felmérni a halmozódó veszteségek és a front mögötti csapások hatásait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért állhatott az oroszok érdekében a gátrobbanás?Az ukránok nem nyernek semmit a sártengerrel, Moszkva viszont igen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzándékos árvizek: Sztálin a minta, de Kína is több százezer emberét ölte meg egy gátrobbantássalAz elárasztást nemcsak az oroszok használták fegyverként a történelemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁradás elől menekülők haltak meg a gátszakadás utáni támadásokbanAz elárasztott herszoni régióban az evakuálás mellett lövöldözések is zajlanak, az ukránok szerint az oroszok, az oroszok szerint az ukránok zavarják a mentést az ágyúkkal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dnyeper gát Herszon Nova Kahovka orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.