Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 8. 15:52 Közélet

Szándékos árvizek: Sztálin a minta, de Kína is több százezer emberét ölte meg egy gátrobbantással

1941-ben a visszavonuló szovjet csapatok levegőbe repítették Európa legnagyobb vízerőművét a Dnyeperen. Az áradás több ezer emberéletet követelt. A 82 évvel ezelőtti tragédiát először akkor is az ellenségre fogták, majd az esemény a nagy honvédő háború hősi áldozatává nemesedett, most pedig az ukránok emlegetik, mint a keddi nova kahovkai robbantás sztálinista előképét. De az elárasztást nemcsak az oroszok használták fegyverként a történelemben.

1977, a genfi egyezmény kiegészítése óta a gátak, védművek elleni támadások az atomerőművek elleni akciókhoz hasonlóan egyértelműen háborús bűncselekménynek minősülnek, ha a polgári lakosságot is veszélyeztetik. Ez a feltétel biztosan áll a keddi nova kahovkai robbantásra: a Dnyeper alsó szakaszán több métert emelkedő vízszint 80 települést önthet el, nem beszélve a járulékos mezőgazdasági, vízellátási és környezeti károkról.

Bár a nemzetközi jog határozottan tiltja a hasonló katonai műveleteket, ezek az elmúlt évtizedekben sem példa nélküliek. Az irak-iráni háborúban mindkét fél használta a vizet fegyverként, iraki gátak ellen célzott légitámadásokat folytattak, és később az Iszlám Állam is robbantott gátat az Eufráteszen. De a közel-keleten náluk jelentősebb történelmi személyiségek is éltek hasonló eszközökkel: Kürosz perzsa nagykirály i.e. 539-ben az Eufrátesz ideiglenes elterelésével hatolt be a bevehetetlennek hitt Babilonba – legalábbis Hérodotosz Történelme szerint.

A mesterséges elárasztás általában a védekező sereget segíti, megfejelve azt a terep adta előnyt, ami a modern hadtudomány klasszikusa, von Clausewitz megállapítása szerint eleve nála van. Ezt leginkább a Németalföldön volt alkalma a helyieknek gyakorta megtapasztalni. Hollandia déli, tengerparti Zeeland tartományában az elmúlt fél évezred árvizeinek a harmadát is hadseregek idézték elő, időnként tragikusan tartós következményekkel. A spanyolok elleni szabadságharcban

I. Vilmos orániai herceg parancsára vágták át 1584-ben több helyen is a gátrendszert. Nem volt túl jó ötlet: azon kívül, hogy a spanyol seregeket így sem sikerült megállítani, a részben mélyföldi tartomány kétharmadát is elárasztotta a betörő sós tengervíz, évtizedekre téve terméketlenné a földeket.

Négy évszázaddal később, a II. világháborúban a németek robbantották fel ugyanitt a holland gátakat, de ezzel is csak lassítani tudták a szövetséges előrenyomulást. 1944-ben fordult a szereposztás. Ekkor az amerikai Eisenhower tábornok rendelte el a hajdani Walcheren sziget elárasztását, hogy biztosítsa Antwerpen elfoglalását.

A nyugaton legismertebb hasonló támadást is a szövetségesek követték el, és a legmagasabb brit kitüntetés járt érte, noha a hatása utólag legalábbis ellentmondásos. 1943. május 17-ének éjszakáján a Royal Air Force 617-es repülőszázada a fák koronáját szinte súrolva, a német légelhárítás orra fölött repült be egészen a Ruhr-vidékig, hogy speciális “visszapattanó” óriásbombákkal (a nagyobbik, a Grand Slam tíz tonnás volt, csak az új Lancaster gépek bírtak el ekkora terhet) szakítsák át a Rajna mellékfolyóinak gátjait.

A felrobbantott Möhne-gát Németországban. Forrás: Wikipedia / Bundesarchiv_Bild_101I-637-4192-20,_Zerstörte_Möhnetalsperre

Ez volt a Chastise hadművelet, fő célja pedig a kinézett vízerőművek megsemmisítésével csapást mérni a német hadiiparra. A masszív légvédelem és a veszteségek (a húsz repülőgépből nyolc megsemmisült) ellenére két gátat, a Möhne és az Edernél sikerült felrobbantani. Ez nagy eufóriát váltott ki Angliában, a német termelést azonban az akció legfeljebb néhány hétre vetette vissza. A brit katonai művelet ugyanakkor legalább 1650 életet követelt. Az áldozatok többsége szövetséges, nagyrészt szovjet női hadifogoly volt, akiknek a táborát mindenestül elsöpörte a lezúduló víztömeg.

A most több helyen is felidézett 1941-es szovjet gátrobbantás ezt nemcsak nagyságrendjében haladta meg, abban is más volt, hogy Moszkva – állítólag Sztálin személyes parancsára – azt a felperzselt föld taktikának megfelelően saját területén, saját alattvalói életét kiöltve hajtatta végre.

A Dnyeprosztroj vízerőmű és a hozzá kapcsolódó Lenin-gát 1932-re készült el, ez volt az I. ötéves terv leghatalmasabb és legtöbbet ünnepelt (Majakovszkij verset is írt róla) nagy műve, a sztálini iparosítás szimbóluma.

A gát egy 165 méteres szakaszát a KGB-előd NKVD 1941. augusztus 18-án robbantotta fel 20 tonna robbanószerrel, hogy így lassítsa le a német hadsereg előrenyomulását kelet felé, és megfossza őket az elektromos áramtermeléstől. Az akcióról azonban nem értesítették sem a lakosságot, sem a helyi vezetőket, de még a szovjet katonai egységeket sem. A Dnyeperen éppen átkelő szovjet katonákat így a robbanás után keletkező, tíz méter magas hullámok ölték meg. Hogy az elöntött partokon és környező településeken hányan haltak meg, nem tudni. Egyes ukrán források százezer áldozatról beszélnek, a tényleges szám valószínűleg inkább néhány ezer lehet.

A helyzetet a szovjet propaganda a szokásos módon próbálta kezelni: azt állították, hogy a németek robbantottak, az ügyet még a nürnbergi bíróságra is elvitték, de bizonyítékokat nem tudtak produkálni. A német tisztek egyébként távcsövön, a biztonságos távolságból követték az áradást. Két évvel később, az 1943-es német visszaszorulásnál már ők semmisítették meg az erőművet, de annak nem volt ekkora pusztítása.

Áldozatok számában azonban messze a legnagyobb háborús árasztás nem az európai hadszíntéren, hanem Kínában történt. Ott perzselés helyett inkább a “vízbe fojtott föld” katonai taktikájáról beszéltek, aminek hadtudományi hagyománya, de olyan korábbi tragikus epizódjai is voltak, mint Kajfeng 1642-es elárasztása. A volt birodalmi székhelyen odaveszett a lakosság zöme: 300 ezren haltak meg, miután a város kormányzója és az ellene harcoló parasztlázadás résztvevői is gátszakításokkal akartak előnyre szert tenni. Ehelyett a várost öntötte el a Sárga-folyó, több méteres iszap- és agyagréteget hagyva maga után.

Az 1642-es kajfengi árvíz korabeli ábrázolása. Forrás: Zane Archives

300 évvel később, 1938-ban a polgárháborús, Kuomintang vezette Kína a jóval fejlettebb hadsereggel rendelkező japán támadást próbálta volna megállítani, és leginkább a terepviszonyokban és a folyami védekezés remélt előnyeiben bíztak. Ekkor már a japán katonák túl voltak a nankingi tömegmészárláson, az ideiglenes kínai főváros a ma számunkra leginkább a Covid-járvány révén ismert Vuhan lett, amit már szintén fenyegetett a keleti szomszéd.

“A katonákat vízzel pótoljuk”

döntött a kínai hadvezetés, állítólag a német Alexander von Falkenhausen korábbi tanácsaira alapozva, és több napi próbálkozás után június 13-án átszakították a Sárga-folyó gátját Honan tartományban. A folyásirány évekre több száz kilométerrel megváltozott, az árvízben becslések szerint 30-90 ezer ember fulladt meg, de a kialakuló, 1943-ra kulmináló éhínségnek összesen 4-800 ezer áldozata volt.

A korabeli beszámolók egészen borzalmas állapotokról számolnak be: éhező, menedéket kereső tömegek, kutyák által megcsonkított holttestek, eliszaposodott rizsföldek, de a régi folyómederből kiinduló sáskajárás után még a hadsereg is lesöpörte a padlást ott, ahol lehetett találni még némi maradékot.

1938, a Sárga-folyónál. Fotó: Wikipedia

A Kuomintang állítólagos japán légitámadásokra akarta fogni a gát megnyitását, híradófilmjeikben japán repülőgépeket és a helyreállításon dolgozó kínai katonák képeit vágták össze. A bűnbakképzés ezúttal kevésbé működött: a mesterséges árvízzel legalább ötmillió embert tettek földönfutóvá, miközben a katonai célok sem teljesültek. Amikor a Sárga-folyó után a Jangcén is egy sor gátat robbantott fel a kínai vezetés, az már katonailag is kifejezetten kontraproduktívnak bizonyult.

Az erősebb hadsereget a saját lakosságot ágyútölteléknek használva, a saját földeket szándékosan elárasztva sem sikerült megállítani, és mindez idővel még többeket tolt az ellenfél, ebben az esetben a kínai kommunisták felé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet árvíz elárasztás háború orosz-ukrán háború szovjetunió természeti katasztrófa Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.