Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 9. 11:59 Világ

Áradás elől menekülők haltak meg a gátszakadás utáni támadásokban

Miközben úgy tűnik, hogy az Ukránok megindították az ellentámadást, Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy Herszonban az áradás elől menekülőkre támadt, miután egy ember meghalt és többen megsérültek a városban zajló lövöldözésekben, számol be a BBC. A támadás oka Volodimir Zelenszkij látogatása lehetett, aki a városban a helybeliekkel is találkozott.

Olekszandr Prokudin, a terület kormányzója szerint a lövések ellenére is folytatódik az evakuálás az árvíz sújtotta övezetekből, csütörtök délután már kétezer főnél tartott a kimenekítettek száma. Beszámolójához hozzátette továbbá, hogy az árvízzel elöntött területek 68 százaléka orosz kézben lévő területen van a Dnyipro folyó keleti partján.

A régió orosz vezetője, Vlagyimir Saldo ugyanakkor az ukránokat vádolja a gátszakadás utáni támadásokkal, Telegramos közlése szerint két ember meghalt, miután Ukrajna egy civil evakuációs pontot ágyúzott. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője továbbá azt állította, hogy az orosz mentőalakulatok „kénytelenek folyamatos ukrán ágyúzás mellett dolgozni, ami megnehezíti a munkájukat”, ám az állításait nem támasztotta alá semmilyen bizonyítékkal a brit lap értesülései szerint. Egy helyi, oroszok által kinevezett tisztviselő közlése szerint öt ember meghalt és 41-en kerültek kórházba a térségben az áradások miatt.

A folyó a kahovkai gát keddi felrobbantása miatt duzzad, ami az árvíz mellett közegészségügyi és ökológiai következményekkel is jár. Százezrek maradtak ivóvíz nélkül és az elárasztott térségeken szúrós szag terjeng, legyek hemzsegnek.

Az árvízbe szennyvíz, nehézolaj és növényvédő szerek keveredtek, sőt, Zelenszkij szerint akár lépfenével fertőzött állatok elhantolására használt területekről származó veszélyes szennyeződéseket is magával sodorhat az ár, ami végső soron a Fekete-tenger vízminőségére nézve is kockázatot jelent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért állhatott az oroszok érdekében a gátrobbanás?Az ukránok nem nyernek semmit a sártengerrel, Moszkva viszont igen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzonnali atombaleset nem fenyeget, de a hűtővízellátás veszélybe kerülhetAmennyiben a gát elpusztítása az oroszok műve, szakértők szerint nincs garancia, hogy a 3 aláaknázott reaktoregységet nem robbantják fel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gát háború Herszon orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 13:09 Világ

Két körülmény árnyalja az ukrajnai lengyel fegyverszállítás leállítását

Választás előtti szavazatmaximalizáló manőver lehet a bejelentés, és a legtöbb fegyvert már leszállították. A diplomáciai feszültség ettől még lehet valós.

Debreczeni Anna
2023. szeptember 21. 10:47 Világ

Külső nyomás vethet véget Ausztria semlegességi politikájának

Osztrák diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben terjed a nézet, hogy a semlegességre való hivatkozás mára elvesztette hitelességét.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.