Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 9. 11:59 Világ

Áradás elől menekülők haltak meg a gátszakadás utáni támadásokban

Miközben úgy tűnik, hogy az Ukránok megindították az ellentámadást, Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy Herszonban az áradás elől menekülőkre támadt, miután egy ember meghalt és többen megsérültek a városban zajló lövöldözésekben, számol be a BBC. A támadás oka Volodimir Zelenszkij látogatása lehetett, aki a városban a helybeliekkel is találkozott.

Olekszandr Prokudin, a terület kormányzója szerint a lövések ellenére is folytatódik az evakuálás az árvíz sújtotta övezetekből, csütörtök délután már kétezer főnél tartott a kimenekítettek száma. Beszámolójához hozzátette továbbá, hogy az árvízzel elöntött területek 68 százaléka orosz kézben lévő területen van a Dnyipro folyó keleti partján.

A régió orosz vezetője, Vlagyimir Saldo ugyanakkor az ukránokat vádolja a gátszakadás utáni támadásokkal, Telegramos közlése szerint két ember meghalt, miután Ukrajna egy civil evakuációs pontot ágyúzott. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője továbbá azt állította, hogy az orosz mentőalakulatok „kénytelenek folyamatos ukrán ágyúzás mellett dolgozni, ami megnehezíti a munkájukat”, ám az állításait nem támasztotta alá semmilyen bizonyítékkal a brit lap értesülései szerint. Egy helyi, oroszok által kinevezett tisztviselő közlése szerint öt ember meghalt és 41-en kerültek kórházba a térségben az áradások miatt.

A folyó a kahovkai gát keddi felrobbantása miatt duzzad, ami az árvíz mellett közegészségügyi és ökológiai következményekkel is jár. Százezrek maradtak ivóvíz nélkül és az elárasztott térségeken szúrós szag terjeng, legyek hemzsegnek.

Az árvízbe szennyvíz, nehézolaj és növényvédő szerek keveredtek, sőt, Zelenszkij szerint akár lépfenével fertőzött állatok elhantolására használt területekről származó veszélyes szennyeződéseket is magával sodorhat az ár, ami végső soron a Fekete-tenger vízminőségére nézve is kockázatot jelent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért állhatott az oroszok érdekében a gátrobbanás?Az ukránok nem nyernek semmit a sártengerrel, Moszkva viszont igen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzonnali atombaleset nem fenyeget, de a hűtővízellátás veszélybe kerülhetAmennyiben a gát elpusztítása az oroszok műve, szakértők szerint nincs garancia, hogy a 3 aláaknázott reaktoregységet nem robbantják fel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gát háború Herszon orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.