Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 9. 11:59 Világ

Áradás elől menekülők haltak meg a gátszakadás utáni támadásokban

Miközben úgy tűnik, hogy az Ukránok megindították az ellentámadást, Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy Herszonban az áradás elől menekülőkre támadt, miután egy ember meghalt és többen megsérültek a városban zajló lövöldözésekben, számol be a BBC. A támadás oka Volodimir Zelenszkij látogatása lehetett, aki a városban a helybeliekkel is találkozott.

Olekszandr Prokudin, a terület kormányzója szerint a lövések ellenére is folytatódik az evakuálás az árvíz sújtotta övezetekből, csütörtök délután már kétezer főnél tartott a kimenekítettek száma. Beszámolójához hozzátette továbbá, hogy az árvízzel elöntött területek 68 százaléka orosz kézben lévő területen van a Dnyipro folyó keleti partján.

A régió orosz vezetője, Vlagyimir Saldo ugyanakkor az ukránokat vádolja a gátszakadás utáni támadásokkal, Telegramos közlése szerint két ember meghalt, miután Ukrajna egy civil evakuációs pontot ágyúzott. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője továbbá azt állította, hogy az orosz mentőalakulatok „kénytelenek folyamatos ukrán ágyúzás mellett dolgozni, ami megnehezíti a munkájukat”, ám az állításait nem támasztotta alá semmilyen bizonyítékkal a brit lap értesülései szerint. Egy helyi, oroszok által kinevezett tisztviselő közlése szerint öt ember meghalt és 41-en kerültek kórházba a térségben az áradások miatt.

A folyó a kahovkai gát keddi felrobbantása miatt duzzad, ami az árvíz mellett közegészségügyi és ökológiai következményekkel is jár. Százezrek maradtak ivóvíz nélkül és az elárasztott térségeken szúrós szag terjeng, legyek hemzsegnek.

Az árvízbe szennyvíz, nehézolaj és növényvédő szerek keveredtek, sőt, Zelenszkij szerint akár lépfenével fertőzött állatok elhantolására használt területekről származó veszélyes szennyeződéseket is magával sodorhat az ár, ami végső soron a Fekete-tenger vízminőségére nézve is kockázatot jelent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért állhatott az oroszok érdekében a gátrobbanás?Az ukránok nem nyernek semmit a sártengerrel, Moszkva viszont igen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzonnali atombaleset nem fenyeget, de a hűtővízellátás veszélybe kerülhetAmennyiben a gát elpusztítása az oroszok műve, szakértők szerint nincs garancia, hogy a 3 aláaknázott reaktoregységet nem robbantják fel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gát háború Herszon orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Stubnya Bence
2024. február 14. 09:32 Adat, Világ

Már csak néhány ország maradt, ahol ne szakadt volna meg a szennyezés és a növekedés évtizedekig kitartó együttmozgása

A fejlett országokban a 2000-es évek vége óta csökkenő szén-dioxid-kibocsátás mellett nő a gazdaság, és a legtöbb feltörekvő és fejlődő országban is meglazult az összefüggés.

Fontos

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.