Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. június 6. 12:55 Élet

Azonnali atombaleset nem fenyeget, de a hűtővízellátás veszélybe kerülhet

Az első hivatalos reakciók szerint a Nova Kahovka gát megsemmisülése nem vezet “azonnal” atombaleset-kockázathoz a Zaporizzsjai atomerőműnél.

Mi történik és hol? Az atomerőművet és a szóban forgó – most megsemmisgült vízerőművet és – gátat a Dnyeper folyó köti össze. A gát, amíg állt, egy jelentős víztározóban tartotta a vizet, nagy területen, a Dnyeper egyes részeken eléri a 20 kilométeres szélességet. Ennek a vízgyűjtőterületnek a déli oldalán, tehát a gát fölött durván 100-120 kilométerrel, található a Zaporizzszjai atomerőmű, aminek viszont van egy saját hűtőmedencéje egy 2-3 kilométer átmérőjű mesterséges tó formájában. Innen érkezik a reaktorokhoz a hűtővíz, de a működéshez szükséges energiát is termel.

 

  • Ebben a mesterséges tóban reggel 8 órai jelentés szerint 16,6 méteres volt a vízszint, ami “elégséges az erőmű szükségletének ellátásához” – fogalmazott az Energoatom, az ukrán állami nukleáris energiavállalat.

Igen, de azt is hozzátették: a gát megsemmisülésének “lehetnek negatív következményei az erőműre, de a helyzetet kontrollálják”. A nemzetközi atomenergia ügynökség, az IAEA is közelről figyeli a helyzet alakulását, megfogalmazásukban “nincs azonnali atombaleset-kockázat”.

  • Az alábbi térképen a piros jel mutatja az atomerőművet, mellette látható a hűtővízmedence .

 

Tágabb kontextus: Az Energoatom közleménye és a híradások szerint a kahovkai víztározó vízszintje ugyanakkor gyorsan csökken, értelemszerűen a gát alatti területen megkezdték már az evakuálást is. Jelenleg nem tudható biztosan, meddig csökken a vízszínt, de a csökkenés azt jelentheti, hogy előbb-utóbb a hűtőmedencéből is elfogyhat a víz.

  • A Guardian arról ír, hogy a jelenleg orosz fennhatóság alatt álló, lényegében a frontvonalon fekvő atomerőművel összefüggésben egyre több az aggály: egyrészt azzal kapcsolatban, hogy az hosszabb távon egyáltalán biztonságos lehet-e, másrészt arról, hogy újraindítható lesz-e az energiatermelés a következő években.

Mi történhet? Egy, a Harvardon kutató ukrán atomtudós szerint a hűtőmedence magas vízszintjéről szóló hírek némi megnyugtatást jelentenek, és időt adnak a szakembereknek a reakcióra. De a kutató azt is felvetette: amennyiben a gát elpusztítása az oroszok műve, nincs garancia, hogy a jelentések szerint 3 aláaknázott reaktoregységet nem robbantják fel. “Ez nem okozna csernobili katasztrófát, de rombolást, helyi szennyeződést és hosszú távú kárt ukrajnának igen” – mondta a Guardiannak.

  • Jelenleg a 6 reaktorból egyik sem termel a szokásos módon: 5 “hideg”, tehát teljes mértékben leállították és folyatósan ennek megfelelően hűtik, egy pedig “meleg”, vagyis 200-250 fokon tartják, és produkál némi energiatermelést. Ez utóbbit könnyebb és gyorsabb lenne újraindítani, ha a körülmények megfelelően alakulnának.
  • Egy korábbi ukrán erőműdolgozó a lapnak azt mondta, hogy most eljött az idő a hatodik reaktor “hideg leállítására” is.
  • Ugyanakkor további probléma a reakciók szempontjából, hogy az atomerőmű személyzetét már minimálisra csökkentették.

A szakértő kommentárja: Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára blogján azt írta:

  • “Ebben a pillanatban tehát nem várható nukleáris veszélyhelyzet a gát felrobbantása miatt a Zaporizzsjai Atomerőműben. Az események további alakulása azonban figyelmet igényel, a mostani események ugyanis a biztonság szintjének csökkenését okozzák, hiszen a hűtővízhez való hozzáférés és a hűtővíz rendelkezésre állása megváltozott a tervezési állapothoz képest.”

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet atomerőmű háború hűtés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 27. 13:00 Adat, Élet

Duplázódott a kínaiak száma Magyarországon, az indiaiak száma ennél is nagyobb arányban nőtt

Az ukrán polgárok száma a friss adatok alapján nem a háború miatt ugrott meg.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 25. 17:55 Élet

A halálozási adatokon is jól látszanak tikkasztó nyár következményei

Dél-Európa bizonyos részein 20-60 százalékos többlethalálozás adódott a kivételesen meleg idei július során.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 25. 12:24 Élet

Látványosan több pénzt költünk a háztartási büdzséből alkoholra, mint az EU-átlag

Egy átlagos magyar háztartás a bevételeinek 3 százalékát költi el alkoholra Magyarországon.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.