Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. június 6. 12:55 Élet

Azonnali atombaleset nem fenyeget, de a hűtővízellátás veszélybe kerülhet

Az első hivatalos reakciók szerint a Nova Kahovka gát megsemmisülése nem vezet “azonnal” atombaleset-kockázathoz a Zaporizzsjai atomerőműnél.

Mi történik és hol? Az atomerőművet és a szóban forgó – most megsemmisgült vízerőművet és – gátat a Dnyeper folyó köti össze. A gát, amíg állt, egy jelentős víztározóban tartotta a vizet, nagy területen, a Dnyeper egyes részeken eléri a 20 kilométeres szélességet. Ennek a vízgyűjtőterületnek a déli oldalán, tehát a gát fölött durván 100-120 kilométerrel, található a Zaporizzszjai atomerőmű, aminek viszont van egy saját hűtőmedencéje egy 2-3 kilométer átmérőjű mesterséges tó formájában. Innen érkezik a reaktorokhoz a hűtővíz, de a működéshez szükséges energiát is termel.

 

  • Ebben a mesterséges tóban reggel 8 órai jelentés szerint 16,6 méteres volt a vízszint, ami “elégséges az erőmű szükségletének ellátásához” – fogalmazott az Energoatom, az ukrán állami nukleáris energiavállalat.

Igen, de azt is hozzátették: a gát megsemmisülésének “lehetnek negatív következményei az erőműre, de a helyzetet kontrollálják”. A nemzetközi atomenergia ügynökség, az IAEA is közelről figyeli a helyzet alakulását, megfogalmazásukban “nincs azonnali atombaleset-kockázat”.

  • Az alábbi térképen a piros jel mutatja az atomerőművet, mellette látható a hűtővízmedence .

 

Tágabb kontextus: Az Energoatom közleménye és a híradások szerint a kahovkai víztározó vízszintje ugyanakkor gyorsan csökken, értelemszerűen a gát alatti területen megkezdték már az evakuálást is. Jelenleg nem tudható biztosan, meddig csökken a vízszínt, de a csökkenés azt jelentheti, hogy előbb-utóbb a hűtőmedencéből is elfogyhat a víz.

  • A Guardian arról ír, hogy a jelenleg orosz fennhatóság alatt álló, lényegében a frontvonalon fekvő atomerőművel összefüggésben egyre több az aggály: egyrészt azzal kapcsolatban, hogy az hosszabb távon egyáltalán biztonságos lehet-e, másrészt arról, hogy újraindítható lesz-e az energiatermelés a következő években.

Mi történhet? Egy, a Harvardon kutató ukrán atomtudós szerint a hűtőmedence magas vízszintjéről szóló hírek némi megnyugtatást jelentenek, és időt adnak a szakembereknek a reakcióra. De a kutató azt is felvetette: amennyiben a gát elpusztítása az oroszok műve, nincs garancia, hogy a jelentések szerint 3 aláaknázott reaktoregységet nem robbantják fel. “Ez nem okozna csernobili katasztrófát, de rombolást, helyi szennyeződést és hosszú távú kárt ukrajnának igen” – mondta a Guardiannak.

  • Jelenleg a 6 reaktorból egyik sem termel a szokásos módon: 5 “hideg”, tehát teljes mértékben leállították és folyatósan ennek megfelelően hűtik, egy pedig “meleg”, vagyis 200-250 fokon tartják, és produkál némi energiatermelést. Ez utóbbit könnyebb és gyorsabb lenne újraindítani, ha a körülmények megfelelően alakulnának.
  • Egy korábbi ukrán erőműdolgozó a lapnak azt mondta, hogy most eljött az idő a hatodik reaktor “hideg leállítására” is.
  • Ugyanakkor további probléma a reakciók szempontjából, hogy az atomerőmű személyzetét már minimálisra csökkentették.

A szakértő kommentárja: Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára blogján azt írta:

  • “Ebben a pillanatban tehát nem várható nukleáris veszélyhelyzet a gát felrobbantása miatt a Zaporizzsjai Atomerőműben. Az események további alakulása azonban figyelmet igényel, a mostani események ugyanis a biztonság szintjének csökkenését okozzák, hiszen a hűtővízhez való hozzáférés és a hűtővíz rendelkezésre állása megváltozott a tervezési állapothoz képest.”

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet atomerőmű háború hűtés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.