Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. június 6. 12:55 Élet

Azonnali atombaleset nem fenyeget, de a hűtővízellátás veszélybe kerülhet

Az első hivatalos reakciók szerint a Nova Kahovka gát megsemmisülése nem vezet “azonnal” atombaleset-kockázathoz a Zaporizzsjai atomerőműnél.

Mi történik és hol? Az atomerőművet és a szóban forgó – most megsemmisgült vízerőművet és – gátat a Dnyeper folyó köti össze. A gát, amíg állt, egy jelentős víztározóban tartotta a vizet, nagy területen, a Dnyeper egyes részeken eléri a 20 kilométeres szélességet. Ennek a vízgyűjtőterületnek a déli oldalán, tehát a gát fölött durván 100-120 kilométerrel, található a Zaporizzszjai atomerőmű, aminek viszont van egy saját hűtőmedencéje egy 2-3 kilométer átmérőjű mesterséges tó formájában. Innen érkezik a reaktorokhoz a hűtővíz, de a működéshez szükséges energiát is termel.

 

  • Ebben a mesterséges tóban reggel 8 órai jelentés szerint 16,6 méteres volt a vízszint, ami “elégséges az erőmű szükségletének ellátásához” – fogalmazott az Energoatom, az ukrán állami nukleáris energiavállalat.

Igen, de azt is hozzátették: a gát megsemmisülésének “lehetnek negatív következményei az erőműre, de a helyzetet kontrollálják”. A nemzetközi atomenergia ügynökség, az IAEA is közelről figyeli a helyzet alakulását, megfogalmazásukban “nincs azonnali atombaleset-kockázat”.

  • Az alábbi térképen a piros jel mutatja az atomerőművet, mellette látható a hűtővízmedence .

 

Tágabb kontextus: Az Energoatom közleménye és a híradások szerint a kahovkai víztározó vízszintje ugyanakkor gyorsan csökken, értelemszerűen a gát alatti területen megkezdték már az evakuálást is. Jelenleg nem tudható biztosan, meddig csökken a vízszínt, de a csökkenés azt jelentheti, hogy előbb-utóbb a hűtőmedencéből is elfogyhat a víz.

  • A Guardian arról ír, hogy a jelenleg orosz fennhatóság alatt álló, lényegében a frontvonalon fekvő atomerőművel összefüggésben egyre több az aggály: egyrészt azzal kapcsolatban, hogy az hosszabb távon egyáltalán biztonságos lehet-e, másrészt arról, hogy újraindítható lesz-e az energiatermelés a következő években.

Mi történhet? Egy, a Harvardon kutató ukrán atomtudós szerint a hűtőmedence magas vízszintjéről szóló hírek némi megnyugtatást jelentenek, és időt adnak a szakembereknek a reakcióra. De a kutató azt is felvetette: amennyiben a gát elpusztítása az oroszok műve, nincs garancia, hogy a jelentések szerint 3 aláaknázott reaktoregységet nem robbantják fel. “Ez nem okozna csernobili katasztrófát, de rombolást, helyi szennyeződést és hosszú távú kárt ukrajnának igen” – mondta a Guardiannak.

  • Jelenleg a 6 reaktorból egyik sem termel a szokásos módon: 5 “hideg”, tehát teljes mértékben leállították és folyatósan ennek megfelelően hűtik, egy pedig “meleg”, vagyis 200-250 fokon tartják, és produkál némi energiatermelést. Ez utóbbit könnyebb és gyorsabb lenne újraindítani, ha a körülmények megfelelően alakulnának.
  • Egy korábbi ukrán erőműdolgozó a lapnak azt mondta, hogy most eljött az idő a hatodik reaktor “hideg leállítására” is.
  • Ugyanakkor további probléma a reakciók szempontjából, hogy az atomerőmű személyzetét már minimálisra csökkentették.

A szakértő kommentárja: Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára blogján azt írta:

  • “Ebben a pillanatban tehát nem várható nukleáris veszélyhelyzet a gát felrobbantása miatt a Zaporizzsjai Atomerőműben. Az események további alakulása azonban figyelmet igényel, a mostani események ugyanis a biztonság szintjének csökkenését okozzák, hiszen a hűtővízhez való hozzáférés és a hűtővíz rendelkezésre állása megváltozott a tervezési állapothoz képest.”

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet atomerőmű háború hűtés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.