Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. július 13. 18:54 Világ

A háború utáni újjáépítést is veszélyezteti az ukrán demográfiai katasztrófa

Ukrajna már a háború kitörése előtt is komoly demográfiai válsággal küzdött, ugyanakkor a háború ezt annyira elmélyíti, hogy az még a háború utáni újjáépítést is jelentősen meg fogja nehezíteni.

  • Ez Maryna Tverdostup, a bécsi Nemzetközi Gazdaság-összehasonlító Intézet (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche – Wiiw) kutatójának fő következtetése.

Előzmény: Ukrajna népessége az ország 1991-es függetlenedése után eltelt három évtizedben 20 százalékkal csökkent, miközben például a szomszédos Lengyelország népessége 2021-ben nagyjából megegyezett az 1990-es szintjével.

  • A háború katonai veszteségei és az Ukrajnát várhatóan véglegesen elhagyó menekültek miatt ez a csökkenés még tovább folytatódik.

Mi várható? A tanulmány különféle eshetőségek mentén modellezi, hogy milyen trendek várhatóak Ukrajna demográfiájában a következő évtizedekben.

  • Még a legjobb esetben is, ha a háború idén véget ér, és nincs előtte nagyobb eszkaláció, a menekültek hazatérése miatt az ukrán népesség 2030-ra érné el a háború utáni csúcsát, 37,8 milliót, ami még így is jelentősen elmarad a háború előtti szintjétől (ami 42,8 millió volt) – ezután pedig 2040-ig 36 millióra csökken.
  • A legrosszabb esetben, ha a háború elhúzódik 2025-ig, a nagyobb veszteségek és több menekült miatt a csúcs csak 35 millió lenne, amely 34,6 millióra csökkenne 2040-ig, tehát kb. 20 százalékkal esne vissza 2021-hez képest.

A munkavállalási korú népesség (18-60 évesek) a 2021-es szinthez képest pedig 22,6 százalékkal esne vissza 2040-ig a legjobb esetben, a legrosszabb esetben pedig negyedével.

  • Önmagában jelentősen súlyosbítja a demográfiai problémákat, hogy a menekültek között nagyon magas a szülőképes korú nők aránya.
  • Mindez pedig komoly munkaerőhiányt fog okozni, különösen az ország keleti és délkeleti régióiban, ami megnehezíti majd a háború utáni újjáépítést is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ demográfia munkaerőhiány népesség Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.