Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. június 27. 13:14 Világ

Nem túl megnyugtató, ha több ezer Wagner-zsoldos jelenik meg az uniós határok közelében

A belarusz ellenzék vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja szerint komoly biztonsági kockázatokat hordoz az ország európai szomszédjaira nézve, hogy a Wagner-zendülést lezáró egyezség nyomán Belaruszba települ át a magánhadsereg egy része.

Mi történt? Péntek este az addig Ukrajnában állomásozó Wagner-csoport Jevgenyij Prigozsin vezetésével megindult Oroszországba, szombaton elfoglalta Rosztovot, útban Moszkva felé pedig összecsapott az orosz légierővel. Ezt követően

  • Putyin tévébeszédben ítélte el a Wagner árulását,
  • szombat kora este Prigozsin leállíttatta a csapatait, miután
  • Fehéroroszország beszállt közvetítőként Putyin és Prigozsin közé.
  • Ennek eredményeképp Prigozsin Fehéroroszországba távozott, a Wagner tagjai pedig vagy követik, vagy leszerelnek, vagy az orosz védelmi minisztérium állományába kerülnek át.
  • A hírek szerint Belaruszban már épül is egy nyolcezer Wagner-katona befogadására szolgáló komplexum.

„Ha Prigozsin idejön a bandájával, akkor az a szomszédainkra nézve is fenyegetést jelent majd – Lengyelországra, Lettországra és Litvániára is” – mondta Szvjatlana Cihanouszkaja.

„Ha Prigozsin vagy a Wagner-csoport egy része Belaruszban köt ki úgy, hogy nem tudunk semmit a terveikről és szándékaikról, akkor meg kell erősítenünk a védelmet a keleti határon” – mondta a litván elnök, Gitanas Nauseda egy sajtóeseményen. „Nemcsak Litvániáról, az egész NATO-ról beszélek”- tette hozzá. 

Számokban: Belarusz és a nyugati szomszédok viszonya az utóbbi években folyamatosan romlik. Az Európai Bizottság szerint Fehéroroszország szándékosan migránsokat csalogat a fővárosba azzal a hamis ígérettel, hogy onnan beléphetnek az EU területére.

  • 2022-ben 15 ezer illegális határátlépési kísérletet jegyeztek fel Belarusz és Lengyelország között.
  • 34-en haltak meg ezekben a kísérletekben.
  • Lengyelország hibrid háborúnak minősítette a jelenséget, szerintük Moszkva és Minszk így próbálja destabilizálni a nyugati szomszédjait, ezért 187 kilométer hosszú kerítést épített a lengyel-fehérorosz határra.
  • Lettország felé ugyanebben az időszakban ötezernél is több ilyen kísérlet történt.
  • Litvánia még februárban felmondta a határrendészeti megállapodást Fehéroroszországgal, a határmenti régiókban veszélyhelyzetet rendelt el. 

Felülnézet: bár Putyinnak sikerült elkerülnie, hogy a zendülésből polgárháború legyen, a szombati események megalázó pofont adtak neki, jelezve azt is, hogy hogyan viszonyulnak az ukrajnai háborúhoz a zsoldosok. Elemzők szerint ha Prigozsin megússza a lázadást, az Putyin rezsimjét visszafordíthatatlan spirálba löki, mert a történelmi tapasztalatok szerint az orosz politikában akkor áll be változás, ha az elit megosztottá, a lakosság elégedetlenné válik, és megszűnik a félelemérzet – hogy ez mennyire igaz, hamarosan kiderülhet, ugyanis a TASSZ orosz hírügynökség szerint lezárták a vizsgálatot a zendülés ügyében, és ejtették a vádakat a Wagner ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Wagner sem úszta meg veszteségek nélkül a példátlan szombati akciójátNéhány katonai járművet biztosan elveszített a lázadás során a magánhadsereg, de az orosz légierő veszteségei még ezzel együtt is sokkal súlyosabbak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétségbeesetten próbálták megállítani Putyin csapatai a Wagner előretörésétMivel az orosz hadsereg java része Ukrajnában harcol, leginkább a légierő próbálta megállítani a Moszkva ellen törő Wagnert, kevés sikerrel. Este egy megállapodás alapján a zsoldossereg mégis visszavonulásba kezdett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMáris nagy szolgálatot tett az orosz puccskísérlet az ukránoknakPutyin rendszerének legmélyebb válságával néz szembe, a következmények nehezen beláthatók a legtöbb atomfegyverrel rendelkező országban. Az ukránok mindenesetre igyekeznek kihasználni a helyzetet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ balti régió fehéroroszország háború minszk putyin wagner Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.