Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. június 27. 13:14 Világ

Nem túl megnyugtató, ha több ezer Wagner-zsoldos jelenik meg az uniós határok közelében

A belarusz ellenzék vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja szerint komoly biztonsági kockázatokat hordoz az ország európai szomszédjaira nézve, hogy a Wagner-zendülést lezáró egyezség nyomán Belaruszba települ át a magánhadsereg egy része.

Mi történt? Péntek este az addig Ukrajnában állomásozó Wagner-csoport Jevgenyij Prigozsin vezetésével megindult Oroszországba, szombaton elfoglalta Rosztovot, útban Moszkva felé pedig összecsapott az orosz légierővel. Ezt követően

  • Putyin tévébeszédben ítélte el a Wagner árulását,
  • szombat kora este Prigozsin leállíttatta a csapatait, miután
  • Fehéroroszország beszállt közvetítőként Putyin és Prigozsin közé.
  • Ennek eredményeképp Prigozsin Fehéroroszországba távozott, a Wagner tagjai pedig vagy követik, vagy leszerelnek, vagy az orosz védelmi minisztérium állományába kerülnek át.
  • A hírek szerint Belaruszban már épül is egy nyolcezer Wagner-katona befogadására szolgáló komplexum.

„Ha Prigozsin idejön a bandájával, akkor az a szomszédainkra nézve is fenyegetést jelent majd – Lengyelországra, Lettországra és Litvániára is” – mondta Szvjatlana Cihanouszkaja.

„Ha Prigozsin vagy a Wagner-csoport egy része Belaruszban köt ki úgy, hogy nem tudunk semmit a terveikről és szándékaikról, akkor meg kell erősítenünk a védelmet a keleti határon” – mondta a litván elnök, Gitanas Nauseda egy sajtóeseményen. „Nemcsak Litvániáról, az egész NATO-ról beszélek”- tette hozzá. 

Számokban: Belarusz és a nyugati szomszédok viszonya az utóbbi években folyamatosan romlik. Az Európai Bizottság szerint Fehéroroszország szándékosan migránsokat csalogat a fővárosba azzal a hamis ígérettel, hogy onnan beléphetnek az EU területére.

  • 2022-ben 15 ezer illegális határátlépési kísérletet jegyeztek fel Belarusz és Lengyelország között.
  • 34-en haltak meg ezekben a kísérletekben.
  • Lengyelország hibrid háborúnak minősítette a jelenséget, szerintük Moszkva és Minszk így próbálja destabilizálni a nyugati szomszédjait, ezért 187 kilométer hosszú kerítést épített a lengyel-fehérorosz határra.
  • Lettország felé ugyanebben az időszakban ötezernél is több ilyen kísérlet történt.
  • Litvánia még februárban felmondta a határrendészeti megállapodást Fehéroroszországgal, a határmenti régiókban veszélyhelyzetet rendelt el. 

Felülnézet: bár Putyinnak sikerült elkerülnie, hogy a zendülésből polgárháború legyen, a szombati események megalázó pofont adtak neki, jelezve azt is, hogy hogyan viszonyulnak az ukrajnai háborúhoz a zsoldosok. Elemzők szerint ha Prigozsin megússza a lázadást, az Putyin rezsimjét visszafordíthatatlan spirálba löki, mert a történelmi tapasztalatok szerint az orosz politikában akkor áll be változás, ha az elit megosztottá, a lakosság elégedetlenné válik, és megszűnik a félelemérzet – hogy ez mennyire igaz, hamarosan kiderülhet, ugyanis a TASSZ orosz hírügynökség szerint lezárták a vizsgálatot a zendülés ügyében, és ejtették a vádakat a Wagner ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Wagner sem úszta meg veszteségek nélkül a példátlan szombati akciójátNéhány katonai járművet biztosan elveszített a lázadás során a magánhadsereg, de az orosz légierő veszteségei még ezzel együtt is sokkal súlyosabbak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétségbeesetten próbálták megállítani Putyin csapatai a Wagner előretörésétMivel az orosz hadsereg java része Ukrajnában harcol, leginkább a légierő próbálta megállítani a Moszkva ellen törő Wagnert, kevés sikerrel. Este egy megállapodás alapján a zsoldossereg mégis visszavonulásba kezdett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMáris nagy szolgálatot tett az orosz puccskísérlet az ukránoknakPutyin rendszerének legmélyebb válságával néz szembe, a következmények nehezen beláthatók a legtöbb atomfegyverrel rendelkező országban. Az ukránok mindenesetre igyekeznek kihasználni a helyzetet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ balti régió fehéroroszország háború minszk putyin wagner Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.