Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. június 27. 13:14 Világ

Nem túl megnyugtató, ha több ezer Wagner-zsoldos jelenik meg az uniós határok közelében

A belarusz ellenzék vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja szerint komoly biztonsági kockázatokat hordoz az ország európai szomszédjaira nézve, hogy a Wagner-zendülést lezáró egyezség nyomán Belaruszba települ át a magánhadsereg egy része.

Mi történt? Péntek este az addig Ukrajnában állomásozó Wagner-csoport Jevgenyij Prigozsin vezetésével megindult Oroszországba, szombaton elfoglalta Rosztovot, útban Moszkva felé pedig összecsapott az orosz légierővel. Ezt követően

  • Putyin tévébeszédben ítélte el a Wagner árulását,
  • szombat kora este Prigozsin leállíttatta a csapatait, miután
  • Fehéroroszország beszállt közvetítőként Putyin és Prigozsin közé.
  • Ennek eredményeképp Prigozsin Fehéroroszországba távozott, a Wagner tagjai pedig vagy követik, vagy leszerelnek, vagy az orosz védelmi minisztérium állományába kerülnek át.
  • A hírek szerint Belaruszban már épül is egy nyolcezer Wagner-katona befogadására szolgáló komplexum.

„Ha Prigozsin idejön a bandájával, akkor az a szomszédainkra nézve is fenyegetést jelent majd – Lengyelországra, Lettországra és Litvániára is” – mondta Szvjatlana Cihanouszkaja.

„Ha Prigozsin vagy a Wagner-csoport egy része Belaruszban köt ki úgy, hogy nem tudunk semmit a terveikről és szándékaikról, akkor meg kell erősítenünk a védelmet a keleti határon” – mondta a litván elnök, Gitanas Nauseda egy sajtóeseményen. „Nemcsak Litvániáról, az egész NATO-ról beszélek”- tette hozzá. 

Számokban: Belarusz és a nyugati szomszédok viszonya az utóbbi években folyamatosan romlik. Az Európai Bizottság szerint Fehéroroszország szándékosan migránsokat csalogat a fővárosba azzal a hamis ígérettel, hogy onnan beléphetnek az EU területére.

  • 2022-ben 15 ezer illegális határátlépési kísérletet jegyeztek fel Belarusz és Lengyelország között.
  • 34-en haltak meg ezekben a kísérletekben.
  • Lengyelország hibrid háborúnak minősítette a jelenséget, szerintük Moszkva és Minszk így próbálja destabilizálni a nyugati szomszédjait, ezért 187 kilométer hosszú kerítést épített a lengyel-fehérorosz határra.
  • Lettország felé ugyanebben az időszakban ötezernél is több ilyen kísérlet történt.
  • Litvánia még februárban felmondta a határrendészeti megállapodást Fehéroroszországgal, a határmenti régiókban veszélyhelyzetet rendelt el. 

Felülnézet: bár Putyinnak sikerült elkerülnie, hogy a zendülésből polgárháború legyen, a szombati események megalázó pofont adtak neki, jelezve azt is, hogy hogyan viszonyulnak az ukrajnai háborúhoz a zsoldosok. Elemzők szerint ha Prigozsin megússza a lázadást, az Putyin rezsimjét visszafordíthatatlan spirálba löki, mert a történelmi tapasztalatok szerint az orosz politikában akkor áll be változás, ha az elit megosztottá, a lakosság elégedetlenné válik, és megszűnik a félelemérzet – hogy ez mennyire igaz, hamarosan kiderülhet, ugyanis a TASSZ orosz hírügynökség szerint lezárták a vizsgálatot a zendülés ügyében, és ejtették a vádakat a Wagner ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Wagner sem úszta meg veszteségek nélkül a példátlan szombati akciójátNéhány katonai járművet biztosan elveszített a lázadás során a magánhadsereg, de az orosz légierő veszteségei még ezzel együtt is sokkal súlyosabbak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétségbeesetten próbálták megállítani Putyin csapatai a Wagner előretörésétMivel az orosz hadsereg java része Ukrajnában harcol, leginkább a légierő próbálta megállítani a Moszkva ellen törő Wagnert, kevés sikerrel. Este egy megállapodás alapján a zsoldossereg mégis visszavonulásba kezdett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMáris nagy szolgálatot tett az orosz puccskísérlet az ukránoknakPutyin rendszerének legmélyebb válságával néz szembe, a következmények nehezen beláthatók a legtöbb atomfegyverrel rendelkező országban. Az ukránok mindenesetre igyekeznek kihasználni a helyzetet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ balti régió fehéroroszország háború minszk putyin wagner Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Jandó Zoltán
2024. július 21. 08:45 Adat

Rekord drága a Forma-1 Magyarországnak, mi lesz a nézőszámmal?

A hétvégén tartják a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, amely megrendezésének lehetőségéért ezúttal közel 20 milliárd forintot fizethet az állam.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.