Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 2. 09:56 Világ

Eltörölték az árstopot, 20 százalékkal drágult a dízel Szlovéniában

Március közepén a magyarországihoz hasonló korlátozást vezettek be az üzemanyagárakra Szlovéniában, valószínűleg nem függetlenül a közelgő választásoktól. Ez utóbbi máshogy alakult, mint Magyarországon, a Fidesz szövetségesének számító Janez Jansa pártja vesztett.

Ezt követően – szintén ellentétben Magyarországgal – az a döntés született, hogy nem tartják fenn az árkorlátozást, így tegnap már piaci árakon kellett tankolniuk az autósoknak. Ennek megfelelően szombaton sokan igyekeztek még a kedvezményes áron tankolni, amely a benzinnél literenként 1,503 euró volt, míg a gázolajnál 1,514. (Mostani árfolyamon 568, illetve 572 forint.)

A dízel több kútnál el is fogyott szombaton, mert másnap ennél volt jelentősebb az emelés. Ahogy az Euractiv írja, 1,817-1,824 közé emelkedett a gázolajár (687-689 forint), míg a benziné 1,617-1,619 euró közé (611-612 forint). Mint látszik, az utóbbi esetében ez mintegy 8 százalékos emelkedés, a dízelnél viszont több mint 20 százalékos.

A korlátozás eltörléséről szóló döntéssel kapcsolatban a kormányzat arra hivatkozott, hogy az intézkedés bevezetése óta stabilizálódtak a piaci viszonyok, és a növekedés után is csak az uniós átlag körül lesznek a szlovéniai üzemanyagárak. Ennek az autósok nyilván nem örültek, a benzinkutasok viszont igen, mert az állam csak részben kompenzálta a veszteségeiket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜzemanyag-árstop: elkezdődött a fércmunka férceléseNemcsak diszkriminatív, hanem sok szempontból átgondolatlan is a fuvarozók egy részének kizárása az ármaximált gázolajból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBuszok fokozhatják a benzinkúti káosztPéntektől a Volánbusz és a BKV már 180 forinttal veszi drágábban a dízel literjét a rögzített 480 forintnál. Ez a kutakra terelheti a cégek járműveinek egy részét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre kevésbé tartható a 480-as üzemanyagárMár a nagykereskedőknek is nagyon fájhat az árstop. Hétfőn egy liter kőolaj is drágább volt annál, mint amennyibe a hazai kutakon az üzemanyag literje kerül.

Világ árstop benzin benzinár benzinkút dízel gázolaj szlovénia üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 13:03 Világ

Nem kell lemondaniuk az oroszoknak a kivonult nyugati márkák termékeiről

Valamivel macerásabb és drágább hozzájutni az országból kivonult márkák termékeihez az orosz piacon, de alapvetően elérhetők a korábban megszokott árucikkek.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.