Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 2. 09:56 Világ

Eltörölték az árstopot, 20 százalékkal drágult a dízel Szlovéniában

Március közepén a magyarországihoz hasonló korlátozást vezettek be az üzemanyagárakra Szlovéniában, valószínűleg nem függetlenül a közelgő választásoktól. Ez utóbbi máshogy alakult, mint Magyarországon, a Fidesz szövetségesének számító Janez Jansa pártja vesztett.

Ezt követően – szintén ellentétben Magyarországgal – az a döntés született, hogy nem tartják fenn az árkorlátozást, így tegnap már piaci árakon kellett tankolniuk az autósoknak. Ennek megfelelően szombaton sokan igyekeztek még a kedvezményes áron tankolni, amely a benzinnél literenként 1,503 euró volt, míg a gázolajnál 1,514. (Mostani árfolyamon 568, illetve 572 forint.)

A dízel több kútnál el is fogyott szombaton, mert másnap ennél volt jelentősebb az emelés. Ahogy az Euractiv írja, 1,817-1,824 közé emelkedett a gázolajár (687-689 forint), míg a benziné 1,617-1,619 euró közé (611-612 forint). Mint látszik, az utóbbi esetében ez mintegy 8 százalékos emelkedés, a dízelnél viszont több mint 20 százalékos.

A korlátozás eltörléséről szóló döntéssel kapcsolatban a kormányzat arra hivatkozott, hogy az intézkedés bevezetése óta stabilizálódtak a piaci viszonyok, és a növekedés után is csak az uniós átlag körül lesznek a szlovéniai üzemanyagárak. Ennek az autósok nyilván nem örültek, a benzinkutasok viszont igen, mert az állam csak részben kompenzálta a veszteségeiket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜzemanyag-árstop: elkezdődött a fércmunka férceléseNemcsak diszkriminatív, hanem sok szempontból átgondolatlan is a fuvarozók egy részének kizárása az ármaximált gázolajból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBuszok fokozhatják a benzinkúti káosztPéntektől a Volánbusz és a BKV már 180 forinttal veszi drágábban a dízel literjét a rögzített 480 forintnál. Ez a kutakra terelheti a cégek járműveinek egy részét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre kevésbé tartható a 480-as üzemanyagárMár a nagykereskedőknek is nagyon fájhat az árstop. Hétfőn egy liter kőolaj is drágább volt annál, mint amennyibe a hazai kutakon az üzemanyag literje kerül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ árstop benzin benzinár benzinkút dízel gázolaj szlovénia üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.