Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 2. 09:56 Világ

Eltörölték az árstopot, 20 százalékkal drágult a dízel Szlovéniában

Március közepén a magyarországihoz hasonló korlátozást vezettek be az üzemanyagárakra Szlovéniában, valószínűleg nem függetlenül a közelgő választásoktól. Ez utóbbi máshogy alakult, mint Magyarországon, a Fidesz szövetségesének számító Janez Jansa pártja vesztett.

Ezt követően – szintén ellentétben Magyarországgal – az a döntés született, hogy nem tartják fenn az árkorlátozást, így tegnap már piaci árakon kellett tankolniuk az autósoknak. Ennek megfelelően szombaton sokan igyekeztek még a kedvezményes áron tankolni, amely a benzinnél literenként 1,503 euró volt, míg a gázolajnál 1,514. (Mostani árfolyamon 568, illetve 572 forint.)

A dízel több kútnál el is fogyott szombaton, mert másnap ennél volt jelentősebb az emelés. Ahogy az Euractiv írja, 1,817-1,824 közé emelkedett a gázolajár (687-689 forint), míg a benziné 1,617-1,619 euró közé (611-612 forint). Mint látszik, az utóbbi esetében ez mintegy 8 százalékos emelkedés, a dízelnél viszont több mint 20 százalékos.

A korlátozás eltörléséről szóló döntéssel kapcsolatban a kormányzat arra hivatkozott, hogy az intézkedés bevezetése óta stabilizálódtak a piaci viszonyok, és a növekedés után is csak az uniós átlag körül lesznek a szlovéniai üzemanyagárak. Ennek az autósok nyilván nem örültek, a benzinkutasok viszont igen, mert az állam csak részben kompenzálta a veszteségeiket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜzemanyag-árstop: elkezdődött a fércmunka férceléseNemcsak diszkriminatív, hanem sok szempontból átgondolatlan is a fuvarozók egy részének kizárása az ármaximált gázolajból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBuszok fokozhatják a benzinkúti káosztPéntektől a Volánbusz és a BKV már 180 forinttal veszi drágábban a dízel literjét a rögzített 480 forintnál. Ez a kutakra terelheti a cégek járműveinek egy részét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre kevésbé tartható a 480-as üzemanyagárMár a nagykereskedőknek is nagyon fájhat az árstop. Hétfőn egy liter kőolaj is drágább volt annál, mint amennyibe a hazai kutakon az üzemanyag literje kerül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ árstop benzin benzinár benzinkút dízel gázolaj szlovénia üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Fontos

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 15:42 Közélet

Az akkugyárak után erőmű is érkezik a Távol-Keletről

Kínai befektetők által telepített naperőművekkel oldódna meg az akkumulátorgyárak energiaellátása.