Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 2. 09:56 Világ

Eltörölték az árstopot, 20 százalékkal drágult a dízel Szlovéniában

Március közepén a magyarországihoz hasonló korlátozást vezettek be az üzemanyagárakra Szlovéniában, valószínűleg nem függetlenül a közelgő választásoktól. Ez utóbbi máshogy alakult, mint Magyarországon, a Fidesz szövetségesének számító Janez Jansa pártja vesztett.

Ezt követően – szintén ellentétben Magyarországgal – az a döntés született, hogy nem tartják fenn az árkorlátozást, így tegnap már piaci árakon kellett tankolniuk az autósoknak. Ennek megfelelően szombaton sokan igyekeztek még a kedvezményes áron tankolni, amely a benzinnél literenként 1,503 euró volt, míg a gázolajnál 1,514. (Mostani árfolyamon 568, illetve 572 forint.)

A dízel több kútnál el is fogyott szombaton, mert másnap ennél volt jelentősebb az emelés. Ahogy az Euractiv írja, 1,817-1,824 közé emelkedett a gázolajár (687-689 forint), míg a benziné 1,617-1,619 euró közé (611-612 forint). Mint látszik, az utóbbi esetében ez mintegy 8 százalékos emelkedés, a dízelnél viszont több mint 20 százalékos.

A korlátozás eltörléséről szóló döntéssel kapcsolatban a kormányzat arra hivatkozott, hogy az intézkedés bevezetése óta stabilizálódtak a piaci viszonyok, és a növekedés után is csak az uniós átlag körül lesznek a szlovéniai üzemanyagárak. Ennek az autósok nyilván nem örültek, a benzinkutasok viszont igen, mert az állam csak részben kompenzálta a veszteségeiket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜzemanyag-árstop: elkezdődött a fércmunka férceléseNemcsak diszkriminatív, hanem sok szempontból átgondolatlan is a fuvarozók egy részének kizárása az ármaximált gázolajból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBuszok fokozhatják a benzinkúti káosztPéntektől a Volánbusz és a BKV már 180 forinttal veszi drágábban a dízel literjét a rögzített 480 forintnál. Ez a kutakra terelheti a cégek járműveinek egy részét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre kevésbé tartható a 480-as üzemanyagárMár a nagykereskedőknek is nagyon fájhat az árstop. Hétfőn egy liter kőolaj is drágább volt annál, mint amennyibe a hazai kutakon az üzemanyag literje kerül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ árstop benzin benzinár benzinkút dízel gázolaj szlovénia üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.