Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Otthon kabátot hordó, csak nagyon szükséges esetben fűtő és meleg vizet is csak hasonló esetben használó britekről számolt be a BBC az elszabaduló gázárak Egyesült Királyságbeli következményeiről szóló cikkében.

Egy kétgyerekes egyedülálló anya, Sandy Birtles például arról mesélt, hogy éjjel alig látja a több rétegnyi takaróban alvó fiát az ágyban*A cikk eredeti változatában a cikkben és a cikk címében az szerepelt, hogy kabátban alvó. Ez egy félrefordítás volt, amit utólag korrigáltunk. A hibáért elnézést kérünk., napközben pedig nem fűt, amikor a gyerekek iskolában vannak. Birtles tart tőle, hogy a rezsiszámlák még így is tovább nőnek, a National Energy Action nevű jótékonysági szervezet számításai szerint britek millióinak lehetnek hasonlóan megalapozott félelmei.

A szervezet előrejelzése alapján jövő áprilisig – amikor az iparági szabályozó hatóság, az Ofgem a standard árszabás szerint fizető lakossági fogyasztók számára kiszabható maximális árakat megállapítja – egy tipikus rezsiszámla megduplázódhat a 2020 októberi szinthez képest, amikor a legalacsonyabb volt az úgynevezett ársapka.

Adam Scorer, a jótékonysági szervezet vezérigazgatója szerint az Egyesült Királyságban a megélhetési költségek rekordmagasságokba emelkedtek az elmúlt évtizedet tekintve, és a kiváltó okok mögött jelentős részt a rezsi növekedése áll.

Bár az árplafon miatt az emelkedést a fogyasztók csak késleltetve érzik meg, a kisebb energiaszolgáltatók összeomlása sok háztartást nehéz helyzetbe hozott. Sok fogyasztó került ugyanis át akaratlanul olyan szolgáltatókhoz, amelyeknél az új szerződésre már nem vonatkozik az a fix árazás, ami a tönkrement szolgáltatóknál még megvolt. Emiatt több százezer embert az áprilisi áremelkedés is sújtani fog.

Októberben Jonathan Brearley, az Ofgem vezérigazgatója a BBC-nek azt mondta, az árplafon azért van, hogy megakadályozza a cégek tisztességtelen nyereségét, de „a jogos költségeket át kell hárítani”. Azt is mondta, hogy még korai lenne megmondani, az áprilisi áremelkedés mekkora lesz, vagy hogy az Ofgemnek a jövőben gyakrabban kellene-e felülvizsgálnia az árplafont.

Az iparágat képviselő Energy UK azt tanácsolta azoknak, akinek gondot okoz a rezsiszámlájuk kifizetése, hogy hívják fel a szolgáltatójukat támogatásért, mert számos esetben tudtak megoldást találni a pénzügyi nehézségekkel küzdők problémáira.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvan az energiaválság első magyar áldozata, bedőlt egy áramkereskedőA JAS Budapest Zrt. már nem tudja ellátni villamosenergiával az ügyfeleit. Eddig ez a kereskedő biztosította az áramot a budapesti közvilágításhoz is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBő egy év alatt drágult hússzorosára a gáz, de hogy fordulhatott ez elő?Az eddig olcsó gázt biztosító amerikai szállítások elmaradnak, és az oroszok sem sietnek adni. Korábban mindenki áresést várt, most már vásárolnának drágán is, de nincs mit.

Világ Egyesült Királyság energia földgáz fűtés rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2022. január 21. 05:54 Világ

A német gazdaság olyan válságálló gerincre épül, ami nálunk alig van

Az ipari termelés gyengélkedik, de a német ipar gerincét adó kkv-k pénzügyileg stabilak és nyereségesek maradtak a járvány alatt.

Stubnya Bence
2022. január 20. 15:44 Világ

Egyre többen látnak kartellt a rekordprofitot elkönyvelő konténerpiac káosza mögött

Viszont senki sem tudja ezt bizonyítani, más kérdés, hogy a szabályozás erre eszközt sem ad az érintett hatóságok kezébe.

Torontáli Zoltán
2022. január 20. 15:34 Világ

Tallinnban lekapcsolják a díszkivilágítást, hogy spóroljanak a rezsin

Hamarabb lett vége e karácsonyi díszkivilágításnak.

Fontos

Hobot Péter
2022. január 22. 12:58 Élet, Pénz

G7 inflációs kvíz: mennyibe került a banán két éve? És a liszt?

Tudtad követni, hogy mely termékek drágulása járul hozzá a legerősebben az inflációhoz, és hogy melyik társadalmi csoportokat érintette leginkább?

Hajdu Miklós
2022. január 21. 15:59 Adat

Rekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országban

A járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.