Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Otthon kabátot hordó, csak nagyon szükséges esetben fűtő és meleg vizet is csak hasonló esetben használó britekről számolt be a BBC az elszabaduló gázárak Egyesült Királyságbeli következményeiről szóló cikkében.

Egy kétgyerekes egyedülálló anya, Sandy Birtles például arról mesélt, hogy éjjel alig látja a több rétegnyi takaróban alvó fiát az ágyban*A cikk eredeti változatában a cikkben és a cikk címében az szerepelt, hogy kabátban alvó. Ez egy félrefordítás volt, amit utólag korrigáltunk. A hibáért elnézést kérünk., napközben pedig nem fűt, amikor a gyerekek iskolában vannak. Birtles tart tőle, hogy a rezsiszámlák még így is tovább nőnek, a National Energy Action nevű jótékonysági szervezet számításai szerint britek millióinak lehetnek hasonlóan megalapozott félelmei.

A szervezet előrejelzése alapján jövő áprilisig – amikor az iparági szabályozó hatóság, az Ofgem a standard árszabás szerint fizető lakossági fogyasztók számára kiszabható maximális árakat megállapítja – egy tipikus rezsiszámla megduplázódhat a 2020 októberi szinthez képest, amikor a legalacsonyabb volt az úgynevezett ársapka.

Adam Scorer, a jótékonysági szervezet vezérigazgatója szerint az Egyesült Királyságban a megélhetési költségek rekordmagasságokba emelkedtek az elmúlt évtizedet tekintve, és a kiváltó okok mögött jelentős részt a rezsi növekedése áll.

Bár az árplafon miatt az emelkedést a fogyasztók csak késleltetve érzik meg, a kisebb energiaszolgáltatók összeomlása sok háztartást nehéz helyzetbe hozott. Sok fogyasztó került ugyanis át akaratlanul olyan szolgáltatókhoz, amelyeknél az új szerződésre már nem vonatkozik az a fix árazás, ami a tönkrement szolgáltatóknál még megvolt. Emiatt több százezer embert az áprilisi áremelkedés is sújtani fog.

Októberben Jonathan Brearley, az Ofgem vezérigazgatója a BBC-nek azt mondta, az árplafon azért van, hogy megakadályozza a cégek tisztességtelen nyereségét, de „a jogos költségeket át kell hárítani”. Azt is mondta, hogy még korai lenne megmondani, az áprilisi áremelkedés mekkora lesz, vagy hogy az Ofgemnek a jövőben gyakrabban kellene-e felülvizsgálnia az árplafont.

Az iparágat képviselő Energy UK azt tanácsolta azoknak, akinek gondot okoz a rezsiszámlájuk kifizetése, hogy hívják fel a szolgáltatójukat támogatásért, mert számos esetben tudtak megoldást találni a pénzügyi nehézségekkel küzdők problémáira.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvan az energiaválság első magyar áldozata, bedőlt egy áramkereskedőA JAS Budapest Zrt. már nem tudja ellátni villamosenergiával az ügyfeleit. Eddig ez a kereskedő biztosította az áramot a budapesti közvilágításhoz is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBő egy év alatt drágult hússzorosára a gáz, de hogy fordulhatott ez elő?Az eddig olcsó gázt biztosító amerikai szállítások elmaradnak, és az oroszok sem sietnek adni. Korábban mindenki áresést várt, most már vásárolnának drágán is, de nincs mit.

Világ Egyesült Királyság energia földgáz fűtés rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 13:03 Világ

Nem kell lemondaniuk az oroszoknak a kivonult nyugati márkák termékeiről

Valamivel macerásabb és drágább hozzájutni az országból kivonult márkák termékeihez az orosz piacon, de alapvetően elérhetők a korábban megszokott árucikkek.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.