Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Otthon kabátot hordó, csak nagyon szükséges esetben fűtő és meleg vizet is csak hasonló esetben használó britekről számolt be a BBC az elszabaduló gázárak Egyesült Királyságbeli következményeiről szóló cikkében.

Egy kétgyerekes egyedülálló anya, Sandy Birtles például arról mesélt, hogy éjjel alig látja a több rétegnyi takaróban alvó fiát az ágyban*A cikk eredeti változatában a cikkben és a cikk címében az szerepelt, hogy kabátban alvó. Ez egy félrefordítás volt, amit utólag korrigáltunk. A hibáért elnézést kérünk., napközben pedig nem fűt, amikor a gyerekek iskolában vannak. Birtles tart tőle, hogy a rezsiszámlák még így is tovább nőnek, a National Energy Action nevű jótékonysági szervezet számításai szerint britek millióinak lehetnek hasonlóan megalapozott félelmei.

A szervezet előrejelzése alapján jövő áprilisig – amikor az iparági szabályozó hatóság, az Ofgem a standard árszabás szerint fizető lakossági fogyasztók számára kiszabható maximális árakat megállapítja – egy tipikus rezsiszámla megduplázódhat a 2020 októberi szinthez képest, amikor a legalacsonyabb volt az úgynevezett ársapka.

Adam Scorer, a jótékonysági szervezet vezérigazgatója szerint az Egyesült Királyságban a megélhetési költségek rekordmagasságokba emelkedtek az elmúlt évtizedet tekintve, és a kiváltó okok mögött jelentős részt a rezsi növekedése áll.

Bár az árplafon miatt az emelkedést a fogyasztók csak késleltetve érzik meg, a kisebb energiaszolgáltatók összeomlása sok háztartást nehéz helyzetbe hozott. Sok fogyasztó került ugyanis át akaratlanul olyan szolgáltatókhoz, amelyeknél az új szerződésre már nem vonatkozik az a fix árazás, ami a tönkrement szolgáltatóknál még megvolt. Emiatt több százezer embert az áprilisi áremelkedés is sújtani fog.

Októberben Jonathan Brearley, az Ofgem vezérigazgatója a BBC-nek azt mondta, az árplafon azért van, hogy megakadályozza a cégek tisztességtelen nyereségét, de „a jogos költségeket át kell hárítani”. Azt is mondta, hogy még korai lenne megmondani, az áprilisi áremelkedés mekkora lesz, vagy hogy az Ofgemnek a jövőben gyakrabban kellene-e felülvizsgálnia az árplafont.

Az iparágat képviselő Energy UK azt tanácsolta azoknak, akinek gondot okoz a rezsiszámlájuk kifizetése, hogy hívják fel a szolgáltatójukat támogatásért, mert számos esetben tudtak megoldást találni a pénzügyi nehézségekkel küzdők problémáira.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvan az energiaválság első magyar áldozata, bedőlt egy áramkereskedőA JAS Budapest Zrt. már nem tudja ellátni villamosenergiával az ügyfeleit. Eddig ez a kereskedő biztosította az áramot a budapesti közvilágításhoz is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBő egy év alatt drágult hússzorosára a gáz, de hogy fordulhatott ez elő?Az eddig olcsó gázt biztosító amerikai szállítások elmaradnak, és az oroszok sem sietnek adni. Korábban mindenki áresést várt, most már vásárolnának drágán is, de nincs mit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Egyesült Királyság energia földgáz fűtés rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.