Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. október 6. 08:51 Világ

Francia áram nélkül angol cégek sora dőlhet be, és Párizsban ezt ki is használhatják

Az Európai Unió a saját érdekéinek érvényesítésére használhatja az Egyesült Királyságba menő energiaexportját, és ezzel Boris Johnson kormányát a halászható tengerek megnyitására kényszerítheti. Ezt Clement Beaune, Franciaország európai kapcsolatokért felelős minisztere mondta, aki szerint az EU pár napon belül lépéseket tehet az ügyben. A Bloomberg szerint a kontinens és a szigetország közötti feszültség könnyen eszkalálódhat a mostani érzékeny szituációban.

Az Egyesült Királyság energiaellátására a gázáremelkedés következtében különösen nagy nyomás nehezedik: a megugrott földgázigény miatt akadozik a műtrágya-gyártás, gyenge lábakon áll a vágóhidakon és a sörfőzdékben használt szén-dioxid ellátás, nagy áramigényű acélgyárak kényszerültek leállásra, energiaszolgáltató cégek dobták be a törölközőt.

A szigetországnak ezért különösen nagy szüksége van a francia nukleáris erőművekből vezetékeken érkező energiára – ha elkezdene akadozni az ellátás ezen a csatornán, akkor a még magasabbra szökő árak további angol cégeket tennének padlóra. 

Mindeközben az ország munkaerőhiánnyal küzd a legkülönbözőbb területeken, sőt nemrég a hadsereget kellett bevetnie be az üzemanyag-ellátás biztosítására.

Beaune az Europe1 rádiónak azt mondta: az Egyesült Királyság

azt hiszi, nyugodtan járhat külön utakon, és közben szidhatja Európát.

A francia és a brit kormány legutóbb a múlt héten került összetűzésbe a brexit utáni halászati jogokkal kapcsolatban, amikor London csak a Párizs által elvárt jogok töredékét biztosította egy szerződésben, ami Franciaország szerint a brexit-megállapodás felrúgását jelenti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnglia után egyszer idehaza is előfordulhat, hogy nem lesz, aki elvigye a benzint a kutakraHosszú évek óta nincs érdemi megoldása a sofőrhiánynak sehol Európában, így Magyarországon sem.

Világ Anglia Brexit energiapiac gáz halászat Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. október 26. 11:05 Világ

Húsz éve nem volt olyan sok katonai hatalomátvétel a világban, mint idén

Az egy hónapon belül második szudáni puccskísérlet a jelek szerint sikerrel jár. Az utóbbi két évtized békésebb volt a katonai hatalomátvételek szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2021. október 26. 06:52 Világ

Kínában 65 millió lakás áll üresen, de az ingatlanpiac problémái ennél mélyebbek

A szellemvárosoknál nagyobb probléma, hogy Kínában az ingatlan a legfontosabb befektetési eszköz, ami a vagyoni egyenlőtlenségek elszaladásában is nagy szerepet játszik.

Váczi István
2021. október 25. 14:54 Világ

Az életkori korlátozás eltörlésével kezelnék a súlyos kamionoshiányt Amerikában

Rekordszámú teherautó-sofőr hiányzik az Egyesült Államokban, a képzés támogatása mellett a 21 éves korhatár eltörlésével igyekeznek kezelni a problémát.

Fontos

Hajdu Miklós Váczi István
2021. október 25. 17:37 Adat, Közélet

Hiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhez

Visszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

Jandó Zoltán Váczi István
2021. október 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Még 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteret

Nem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.

Avatar
2021. október 24. 15:55 Élet

A koronavíruson átesett focisták teljesítménye bizonyítottan hosszabb távon is romlik

A kimutatott koronavírus-fertőzés még fél év után is hatással van a focisták teljesítményére.