Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. szeptember 17. 14:06 Világ

Az elszállt gázárak miatt már gyárakat állítanak le Angliában

A gyorsulva emelkedő energiaárak egyre nagyobb problémákat okoznak szerte Európában, és ahogy pár napja a Goldman Sachs elemzése alapján írtuk, a földgáz esetében még ellátási gondok is lehetnek, ha nem nő a kínálat, miközben a keresletet az utóbbi években szokásosnál keményebb tél felhajtja.

A keresleti alkalmazkodás már most elindult, méghozzá meglehetősen drasztikus formában: mint a Bloomberg írja, a CF Industries Holdings bejelentette, hogy a magas gázárak miatt leállítja két angliai műtrágyagyárát, és nem is adott jelzést a várható újraindításuk idejéről.

A földgáz a műtrágyagyártás egyik legfontosabb alapanyaga, és ára idén Európában nagyjából a háromszorosára emelkedett.

Az Egyesült Királyságban fokozza a problémát, hogy egy tűz használhatatlanná tett egy az országot Franciaországgal összekötő tenger alatti vezetéket, amely fontos szerepet játszik a brit áramimportban. Mivel a kiesést leginkább gáztüzelésű erőművekkel tudják pótolni, a földgáz ára tovább emelkedett az országban.

Nincsenek jobb helyzetben a nagy áramigényű üzemek sem. A Wall Street Journal arról írt egy brit feldolgozóipari szövetség információi alapján, hogy több acélmű is leállni kényszerül azokban a napszakokban, amikor kiemelkedően drága az áram. 

A Bloomberg elemzője szerint a CF Industries főként ammónium-nitrátot előállító angol gyárainak leállítása nyomán világszerte tovább drágulhatnak a műtrágyák, mert beépül a piaci várakozásokba, hogy más gyártók is leállásra kényszerülhetnek hosszabb-rövidebb időre. Ha ez történik, az rossz hír a gazdálkodók számára, hiszen már így is sok mindenért kell többet fizetniük a vetőmagoktól a munkagépekig.

Igaz, közben a felvásárlási árak is emelkednek, tehát a termelők jó eséllyel tovább tudják hárítani a növekvő költségeket. Az inflációs kilátások szempontjából ez ugyanakkor nem jó hír, hiszen egyre kisebb az esély arra, hogy a járványt követő megugrás csak átmeneti lesz. Ebben az esetben pedig a világ jegybankjainak előbb-utóbb világszerte emelniük kell az alapkamatokat – a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusa már hónapok óta tart –, ami a mentőcsomagok költségei miatt felduzzadt államadósságok finanszírozását fogja megnehezíteni.

Frissítés:

Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt adott ki közleményt a Nitrogénművek Zrt., amely szerint bár a rekord magas gázárak az ammóniagyártás eredményességét Európa-szerte negatívan érintik, a vállalat egy rövid karbantartást követően elindította termelését, ezzel is biztosítva a hazai mezőgazdaság ellátásbiztonságát a közelgő műtrágyázási szezonra. A vállalat működését az aktuális energiapiaci helyzethez igazítja, szem előtt tartva a folyamatos gyártás fenntarthatóságát – tették hozzá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKifogyhat a gázból Európa, ha hideg lesz a télKevés a földgáz az európai tározókban, mert a kereskedők árcsökkenésre vártak, miközben az oroszok és a norvégok is csak visszafogottan szállítanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelrobbantak az európai gázárak, a tél kritikus lehetA földgáz drágulása a nyersanyagok közül is kiemelkedik, és mivel a cégeket nem védi a rezsicsökkentés, így a bolti árakon keresztül ez végül mindenkit elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMenteni kell a rezsicsökkentést az elszálló árak miattNagyjából háromszor annyiba kerül a piacon a villamosenergia, mint amennyit a magyar lakosság fizet érte. Százmilliárdokat kell lenyeletni a rendszerrel.

Világ Egyesült Királyság földgáz gázár infláció műtrágya Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Fontos

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.