Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. szeptember 17. 14:06 Világ

Az elszállt gázárak miatt már gyárakat állítanak le Angliában

A gyorsulva emelkedő energiaárak egyre nagyobb problémákat okoznak szerte Európában, és ahogy pár napja a Goldman Sachs elemzése alapján írtuk, a földgáz esetében még ellátási gondok is lehetnek, ha nem nő a kínálat, miközben a keresletet az utóbbi években szokásosnál keményebb tél felhajtja.

A keresleti alkalmazkodás már most elindult, méghozzá meglehetősen drasztikus formában: mint a Bloomberg írja, a CF Industries Holdings bejelentette, hogy a magas gázárak miatt leállítja két angliai műtrágyagyárát, és nem is adott jelzést a várható újraindításuk idejéről.

A földgáz a műtrágyagyártás egyik legfontosabb alapanyaga, és ára idén Európában nagyjából a háromszorosára emelkedett.

Az Egyesült Királyságban fokozza a problémát, hogy egy tűz használhatatlanná tett egy az országot Franciaországgal összekötő tenger alatti vezetéket, amely fontos szerepet játszik a brit áramimportban. Mivel a kiesést leginkább gáztüzelésű erőművekkel tudják pótolni, a földgáz ára tovább emelkedett az országban.

Nincsenek jobb helyzetben a nagy áramigényű üzemek sem. A Wall Street Journal arról írt egy brit feldolgozóipari szövetség információi alapján, hogy több acélmű is leállni kényszerül azokban a napszakokban, amikor kiemelkedően drága az áram. 

A Bloomberg elemzője szerint a CF Industries főként ammónium-nitrátot előállító angol gyárainak leállítása nyomán világszerte tovább drágulhatnak a műtrágyák, mert beépül a piaci várakozásokba, hogy más gyártók is leállásra kényszerülhetnek hosszabb-rövidebb időre. Ha ez történik, az rossz hír a gazdálkodók számára, hiszen már így is sok mindenért kell többet fizetniük a vetőmagoktól a munkagépekig.

Igaz, közben a felvásárlási árak is emelkednek, tehát a termelők jó eséllyel tovább tudják hárítani a növekvő költségeket. Az inflációs kilátások szempontjából ez ugyanakkor nem jó hír, hiszen egyre kisebb az esély arra, hogy a járványt követő megugrás csak átmeneti lesz. Ebben az esetben pedig a világ jegybankjainak előbb-utóbb világszerte emelniük kell az alapkamatokat – a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusa már hónapok óta tart –, ami a mentőcsomagok költségei miatt felduzzadt államadósságok finanszírozását fogja megnehezíteni.

Frissítés:

Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt adott ki közleményt a Nitrogénművek Zrt., amely szerint bár a rekord magas gázárak az ammóniagyártás eredményességét Európa-szerte negatívan érintik, a vállalat egy rövid karbantartást követően elindította termelését, ezzel is biztosítva a hazai mezőgazdaság ellátásbiztonságát a közelgő műtrágyázási szezonra. A vállalat működését az aktuális energiapiaci helyzethez igazítja, szem előtt tartva a folyamatos gyártás fenntarthatóságát – tették hozzá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKifogyhat a gázból Európa, ha hideg lesz a télKevés a földgáz az európai tározókban, mert a kereskedők árcsökkenésre vártak, miközben az oroszok és a norvégok is csak visszafogottan szállítanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelrobbantak az európai gázárak, a tél kritikus lehetA földgáz drágulása a nyersanyagok közül is kiemelkedik, és mivel a cégeket nem védi a rezsicsökkentés, így a bolti árakon keresztül ez végül mindenkit elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMenteni kell a rezsicsökkentést az elszálló árak miattNagyjából háromszor annyiba kerül a piacon a villamosenergia, mint amennyit a magyar lakosság fizet érte. Százmilliárdokat kell lenyeletni a rendszerrel.

Világ Egyesült Királyság földgáz gázár infláció műtrágya Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pálos Máté
2022. május 27. 04:11 Közélet, Világ

Az EU-ban csak az Orbán-kormány bánik ilyen mostohán az oktatással és egészségüggyel

Körkép arról, hogyan kezelik az európai kormányok az egészségügy és az oktatás kérdését.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A rendkívül erős utazási kedv és infláció ütközésén múlik a nyári szezon sikere.

Hajdu Miklós
2022. május 27. 13:37 Adat

Akad még néhány termék, amit egyelőre nem érint az infláció

Nem minden drágult, de kérdés, hogy meddig marad így.

Jandó Zoltán
2022. május 27. 09:26 Vállalat

Alkalmazottanként 1,1 milliárd forint nyereséget termelt Tiborcz István cége

Orbán Viktor vejének cége 12 milliárdos nyereséget ért el tavaly. Ez több, mint amennyit története korábbi éveiben összesen össze tudott hozni.