Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. szeptember 17. 14:06 Világ

Az elszállt gázárak miatt már gyárakat állítanak le Angliában

A gyorsulva emelkedő energiaárak egyre nagyobb problémákat okoznak szerte Európában, és ahogy pár napja a Goldman Sachs elemzése alapján írtuk, a földgáz esetében még ellátási gondok is lehetnek, ha nem nő a kínálat, miközben a keresletet az utóbbi években szokásosnál keményebb tél felhajtja.

A keresleti alkalmazkodás már most elindult, méghozzá meglehetősen drasztikus formában: mint a Bloomberg írja, a CF Industries Holdings bejelentette, hogy a magas gázárak miatt leállítja két angliai műtrágyagyárát, és nem is adott jelzést a várható újraindításuk idejéről.

A földgáz a műtrágyagyártás egyik legfontosabb alapanyaga, és ára idén Európában nagyjából a háromszorosára emelkedett.

Az Egyesült Királyságban fokozza a problémát, hogy egy tűz használhatatlanná tett egy az országot Franciaországgal összekötő tenger alatti vezetéket, amely fontos szerepet játszik a brit áramimportban. Mivel a kiesést leginkább gáztüzelésű erőművekkel tudják pótolni, a földgáz ára tovább emelkedett az országban.

Nincsenek jobb helyzetben a nagy áramigényű üzemek sem. A Wall Street Journal arról írt egy brit feldolgozóipari szövetség információi alapján, hogy több acélmű is leállni kényszerül azokban a napszakokban, amikor kiemelkedően drága az áram. 

A Bloomberg elemzője szerint a CF Industries főként ammónium-nitrátot előállító angol gyárainak leállítása nyomán világszerte tovább drágulhatnak a műtrágyák, mert beépül a piaci várakozásokba, hogy más gyártók is leállásra kényszerülhetnek hosszabb-rövidebb időre. Ha ez történik, az rossz hír a gazdálkodók számára, hiszen már így is sok mindenért kell többet fizetniük a vetőmagoktól a munkagépekig.

Igaz, közben a felvásárlási árak is emelkednek, tehát a termelők jó eséllyel tovább tudják hárítani a növekvő költségeket. Az inflációs kilátások szempontjából ez ugyanakkor nem jó hír, hiszen egyre kisebb az esély arra, hogy a járványt követő megugrás csak átmeneti lesz. Ebben az esetben pedig a világ jegybankjainak előbb-utóbb világszerte emelniük kell az alapkamatokat – a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusa már hónapok óta tart –, ami a mentőcsomagok költségei miatt felduzzadt államadósságok finanszírozását fogja megnehezíteni.

Frissítés:

Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt adott ki közleményt a Nitrogénművek Zrt., amely szerint bár a rekord magas gázárak az ammóniagyártás eredményességét Európa-szerte negatívan érintik, a vállalat egy rövid karbantartást követően elindította termelését, ezzel is biztosítva a hazai mezőgazdaság ellátásbiztonságát a közelgő műtrágyázási szezonra. A vállalat működését az aktuális energiapiaci helyzethez igazítja, szem előtt tartva a folyamatos gyártás fenntarthatóságát – tették hozzá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKifogyhat a gázból Európa, ha hideg lesz a télKevés a földgáz az európai tározókban, mert a kereskedők árcsökkenésre vártak, miközben az oroszok és a norvégok is csak visszafogottan szállítanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelrobbantak az európai gázárak, a tél kritikus lehetA földgáz drágulása a nyersanyagok közül is kiemelkedik, és mivel a cégeket nem védi a rezsicsökkentés, így a bolti árakon keresztül ez végül mindenkit elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMenteni kell a rezsicsökkentést az elszálló árak miattNagyjából háromszor annyiba kerül a piacon a villamosenergia, mint amennyit a magyar lakosság fizet érte. Százmilliárdokat kell lenyeletni a rendszerrel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Egyesült Királyság földgáz gázár infláció műtrágya Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Fontos

Pálos Máté
2023. október 1. 04:34 Közélet

Így leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtak

Miközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.

Dr. Rékassy Balázs
2023. szeptember 30. 17:08 Élet, Közélet

Vadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremt

Az elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.