Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. szeptember 17. 14:06 Világ

Az elszállt gázárak miatt már gyárakat állítanak le Angliában

A gyorsulva emelkedő energiaárak egyre nagyobb problémákat okoznak szerte Európában, és ahogy pár napja a Goldman Sachs elemzése alapján írtuk, a földgáz esetében még ellátási gondok is lehetnek, ha nem nő a kínálat, miközben a keresletet az utóbbi években szokásosnál keményebb tél felhajtja.

A keresleti alkalmazkodás már most elindult, méghozzá meglehetősen drasztikus formában: mint a Bloomberg írja, a CF Industries Holdings bejelentette, hogy a magas gázárak miatt leállítja két angliai műtrágyagyárát, és nem is adott jelzést a várható újraindításuk idejéről.

A földgáz a műtrágyagyártás egyik legfontosabb alapanyaga, és ára idén Európában nagyjából a háromszorosára emelkedett.

Az Egyesült Királyságban fokozza a problémát, hogy egy tűz használhatatlanná tett egy az országot Franciaországgal összekötő tenger alatti vezetéket, amely fontos szerepet játszik a brit áramimportban. Mivel a kiesést leginkább gáztüzelésű erőművekkel tudják pótolni, a földgáz ára tovább emelkedett az országban.

Nincsenek jobb helyzetben a nagy áramigényű üzemek sem. A Wall Street Journal arról írt egy brit feldolgozóipari szövetség információi alapján, hogy több acélmű is leállni kényszerül azokban a napszakokban, amikor kiemelkedően drága az áram. 

A Bloomberg elemzője szerint a CF Industries főként ammónium-nitrátot előállító angol gyárainak leállítása nyomán világszerte tovább drágulhatnak a műtrágyák, mert beépül a piaci várakozásokba, hogy más gyártók is leállásra kényszerülhetnek hosszabb-rövidebb időre. Ha ez történik, az rossz hír a gazdálkodók számára, hiszen már így is sok mindenért kell többet fizetniük a vetőmagoktól a munkagépekig.

Igaz, közben a felvásárlási árak is emelkednek, tehát a termelők jó eséllyel tovább tudják hárítani a növekvő költségeket. Az inflációs kilátások szempontjából ez ugyanakkor nem jó hír, hiszen egyre kisebb az esély arra, hogy a járványt követő megugrás csak átmeneti lesz. Ebben az esetben pedig a világ jegybankjainak előbb-utóbb világszerte emelniük kell az alapkamatokat – a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusa már hónapok óta tart –, ami a mentőcsomagok költségei miatt felduzzadt államadósságok finanszírozását fogja megnehezíteni.

Frissítés:

Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt adott ki közleményt a Nitrogénművek Zrt., amely szerint bár a rekord magas gázárak az ammóniagyártás eredményességét Európa-szerte negatívan érintik, a vállalat egy rövid karbantartást követően elindította termelését, ezzel is biztosítva a hazai mezőgazdaság ellátásbiztonságát a közelgő műtrágyázási szezonra. A vállalat működését az aktuális energiapiaci helyzethez igazítja, szem előtt tartva a folyamatos gyártás fenntarthatóságát – tették hozzá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKifogyhat a gázból Európa, ha hideg lesz a télKevés a földgáz az európai tározókban, mert a kereskedők árcsökkenésre vártak, miközben az oroszok és a norvégok is csak visszafogottan szállítanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelrobbantak az európai gázárak, a tél kritikus lehetA földgáz drágulása a nyersanyagok közül is kiemelkedik, és mivel a cégeket nem védi a rezsicsökkentés, így a bolti árakon keresztül ez végül mindenkit elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMenteni kell a rezsicsökkentést az elszálló árak miattNagyjából háromszor annyiba kerül a piacon a villamosenergia, mint amennyit a magyar lakosság fizet érte. Százmilliárdokat kell lenyeletni a rendszerrel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Egyesült Királyság földgáz gázár infláció műtrágya Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.