Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. szeptember 14. 10:58 Világ

Kifogyhat a gázból Európa, ha hideg lesz a tél

Rengeteget emelkedtek az energiaárak Európában az idén, de most egy amerikai illetékes arra figyelmeztetett, hogy ha a szokásosnál hidegebb lesz a tél, akkor nemcsak még drágább lesz, hanem egyszerűen nem lesz elég földgáz a kontinensen minden igény kielégítésére.

„Aggódom, mert szerintem még sosem volt olyan helyzet, hogy tudtuk, ha hideg lesz a tél, akkor nem lesz elég készlet” – fogalmazott varsói látogatása során Amos Hochstein, az amerikai külügyminisztérium energiabiztonsági megbízottja a Bloomberg cikke szerint.

Az európai gáztározók szintje több mint tíz évvel ezelőtt volt utoljára olyan alacsony az évnek ebben a szakaszában, mint most. Korábban a piaci szereplők azért nem töltötték fel gyorsabban a készleteket, mert bíztak abban, hogy az év későbbi szakaszában olcsóbban vásárolhatnak. Ebben most már jóval kevesebben hisznek, de a második számú beszállító Norvégiából a mezők karbantartása miatt jön kevesebb gáz, továbbá a legfontosabb importforrás, Oroszország szintén kevesebbet szállít, és Hochstein szerint nem világos, hogy miért.

Nem kizárt, hogy az oroszok ezzel a német döntéshozókra akarnak nyomást gyakorolni, az illetékes német hivatal ugyanis éppen tegnap közölte, hogy négy hónapja van a nemrég elkészült Északi Áramlat 2 vezetékrendszer engedélyeinek kiadására.

Az Egyesült Államokból egyelőre szintén nem érkezhet az eddiginél több cseppfolyósított gáz, részben egy korábbi, illetve egy éppen formálódó hurrikán miatt.

A Goldman Sachs befektetési bank szerint mindenesetre az árak szélsőséges kilengésére kell számítani, és a piacok csak abban az esetben kerülhetnek ismét egyensúlyba, ha a kereslet egy része eltűnik, az energiaigényes ipari termelés korlátozásának formájában. Ezt persze mindenki igyekszik elkerülni, valószínűleg az oroszok sem akarják annyira túlfeszíteni a húrt, hogy csorba essen a szállítói hírnevükön.

A magyarországi tározókban vasárnapi állapot szerint jelenleg 5,6 milliárd köbméter gáz van, és a Világgazdaság korábban arról írt, hogy már az augusztus közepi 4,9 milliárd is elég a hazai téli igények kielégítésére. Ugyanakkor ha tartósan magas marad a gázár, nem lesz könnyű fenntartani a rezsicsökkentés után kialakított hazai lakossági árakat – hasonlóan, mint az áram esetében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelrobbantak az európai gázárak, a tél kritikus lehetA földgáz drágulása a nyersanyagok közül is kiemelkedik, és mivel a cégeket nem védi a rezsicsökkentés, így a bolti árakon keresztül ez végül mindenkit elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMenteni kell a rezsicsökkentést az elszálló árak miattNagyjából háromszor annyiba kerül a piacon a villamosenergia, mint amennyit a magyar lakosság fizet érte. Százmilliárdokat kell lenyeletni a rendszerrel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ északi áramlat földgáz fűtés gáztározó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.