Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 28. 11:59 Világ

A német áruházláncok nem vesznek több ketreces baromfit, miközben a magyar tenyésztők többnyire így tartják az állatokat

A vártnál sokkal hamarabb nehéz helyzetbe hozhatja a magyar állattartókat az, amit már jó ideje tudni lehetett, de itthon nagyon kevesen reagáltak rá érdemben. Németországban a megváltozott vásárlói igényekhez alkalmazkodva három nagy áruházlánc, a két Aldi (Aldi Nord és Aldi Süd, nálunk utóbbinak vannak egységei), az Edeka és a többek között a Penny Market üzletek tulajdonosának számító Rewe csoport fokozatosan áttér az organikus, állatjóléti szempontból sokak által jobbnak tartott forrásból származó húsok forgalmazására.

A nagy német láncok már tavaly áprilisban létrehoztak egy négyfokozatú rendszert, és e szerint

  • 1-esnek nevezik azt a hústerméket, amelynél nem nézik különösebben az állattartás körülményeit, azon kívül, hogy a piaci előírásoknak megfelel,
  • 2-es csoportba sorolják azokat, ahol az átlagosnál nagyobb területen nevelik az állatokat,
  • 3-as csoportba tették azokat, ahol a 2-esnél is nagyobb tér, illetve garantáltan friss szabad levegő is jut az állatoknak
  • a 4-esbe pedig tipikusan a szabadon tartott, organikus tenyésztésű hústermékek tartoznak.

Az önkéntes besorolás a csirkére, a pulykára, a sertésre és a marhára egyaránt vonatkozik, de a mirelit termékek kivételnek számítanak.

Az Aldi most azt jelentette be, hogy 2025-től nem forgalmaz 1-es típusba sorolt húsokat, és 2030-ra kizárólag 4-es kategóriába sorolt termékek lehetnek a polcain. A Rewe a saját márkás baromfi termékeinél már most is minimum 2-es szintet követel meg, júliustól pedig a sertésre is kiterjeszti ezt. A Rewe és a Penny Market üzletek 2030-ra szintén átállnak, kizárólag 3-as és 4-es szintű húsokat fognak kínálni.

Az Edeka nem közölt még ilyen konkrét ütemtervet, de azt mondta, hogy szintén megszünteti az 1-es és a 2-es kategória forgalmazását.

Ahogy a német sajtó is írja, a besorolás természetesen az árszintre is igaz, vagyis elvileg a legolcsóbb húsok tűnnek el a boltokból. A cégek azonban azt mondják, hogy a magasabb minőség felé lépnek, és igaz, hogy a magasabb minőség többe kerül, de szerintük a vásárlók hajlandók megfizetni ezt a pluszt. Ugyanakkor az is várható, hogy ha a piacvezetők teljesen átállnak az új minőségre, és a tenyésztők is alkalmazkodnak, akkor a jelenleginél nagyobb lesz a kínálat organikus húsból, és a verseny némileg csökkentheti az árakat.

A magyar tenyésztők szempontjából nagy kérdés, hogy ha ez a beszerzési politika hozzánk is begyűrűzik, akkor milyen változásokat hoz a hazai vásárlói szokásokban, és hogyan alakul a piaci verseny. A magyar vásárlók sokkal árérzékenyebbek, de nagy kérdés, hogy emiatt elpártolnának-e a népszerűnek számító német diszkontláncoktól. A magyar beszállítóknak pedig fel van adva a lecke, hogy átállnak-e határidőre az organikus tartásra, és ha igen, akkor miből fedezik ennek a költségét, esetleg megpróbálják máshol értékesíteni az árujukat.

A vezető üzletláncokban a friss húsok szinte mindig helyi beszerzésből származnak, vagyis az ehhez hasonló németországi változások alapesetben nem érintik a magyar termelőket, hiszen azok jellemzően nem exportálnak. Változást, és fejlesztési kényszert csak az idézhet elő, ha a német láncok Magyarországra is kiterjesztik a beszerzési politikájukat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHolnaptól 80 forintos tojásokat tojnak boldogabb tyúkok, megveszed?A vásárlók és az állatvédők nyomásának engednek az élelmiszerláncok, amikor rákényszerítik a tojástermelőkre a ketreces tyúktartás eltörlését. A tojás ára ezzel a kétszeresére nőhet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Aldi baromfi hús németország organikus Penny Market Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.