Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 28. 11:59 Világ

A német áruházláncok nem vesznek több ketreces baromfit, miközben a magyar tenyésztők többnyire így tartják az állatokat

A vártnál sokkal hamarabb nehéz helyzetbe hozhatja a magyar állattartókat az, amit már jó ideje tudni lehetett, de itthon nagyon kevesen reagáltak rá érdemben. Németországban a megváltozott vásárlói igényekhez alkalmazkodva három nagy áruházlánc, a két Aldi (Aldi Nord és Aldi Süd, nálunk utóbbinak vannak egységei), az Edeka és a többek között a Penny Market üzletek tulajdonosának számító Rewe csoport fokozatosan áttér az organikus, állatjóléti szempontból sokak által jobbnak tartott forrásból származó húsok forgalmazására.

A nagy német láncok már tavaly áprilisban létrehoztak egy négyfokozatú rendszert, és e szerint

  • 1-esnek nevezik azt a hústerméket, amelynél nem nézik különösebben az állattartás körülményeit, azon kívül, hogy a piaci előírásoknak megfelel,
  • 2-es csoportba sorolják azokat, ahol az átlagosnál nagyobb területen nevelik az állatokat,
  • 3-as csoportba tették azokat, ahol a 2-esnél is nagyobb tér, illetve garantáltan friss szabad levegő is jut az állatoknak
  • a 4-esbe pedig tipikusan a szabadon tartott, organikus tenyésztésű hústermékek tartoznak.

Az önkéntes besorolás a csirkére, a pulykára, a sertésre és a marhára egyaránt vonatkozik, de a mirelit termékek kivételnek számítanak.

Az Aldi most azt jelentette be, hogy 2025-től nem forgalmaz 1-es típusba sorolt húsokat, és 2030-ra kizárólag 4-es kategóriába sorolt termékek lehetnek a polcain. A Rewe a saját márkás baromfi termékeinél már most is minimum 2-es szintet követel meg, júliustól pedig a sertésre is kiterjeszti ezt. A Rewe és a Penny Market üzletek 2030-ra szintén átállnak, kizárólag 3-as és 4-es szintű húsokat fognak kínálni.

Az Edeka nem közölt még ilyen konkrét ütemtervet, de azt mondta, hogy szintén megszünteti az 1-es és a 2-es kategória forgalmazását.

Ahogy a német sajtó is írja, a besorolás természetesen az árszintre is igaz, vagyis elvileg a legolcsóbb húsok tűnnek el a boltokból. A cégek azonban azt mondják, hogy a magasabb minőség felé lépnek, és igaz, hogy a magasabb minőség többe kerül, de szerintük a vásárlók hajlandók megfizetni ezt a pluszt. Ugyanakkor az is várható, hogy ha a piacvezetők teljesen átállnak az új minőségre, és a tenyésztők is alkalmazkodnak, akkor a jelenleginél nagyobb lesz a kínálat organikus húsból, és a verseny némileg csökkentheti az árakat.

A magyar tenyésztők szempontjából nagy kérdés, hogy ha ez a beszerzési politika hozzánk is begyűrűzik, akkor milyen változásokat hoz a hazai vásárlói szokásokban, és hogyan alakul a piaci verseny. A magyar vásárlók sokkal árérzékenyebbek, de nagy kérdés, hogy emiatt elpártolnának-e a népszerűnek számító német diszkontláncoktól. A magyar beszállítóknak pedig fel van adva a lecke, hogy átállnak-e határidőre az organikus tartásra, és ha igen, akkor miből fedezik ennek a költségét, esetleg megpróbálják máshol értékesíteni az árujukat.

A vezető üzletláncokban a friss húsok szinte mindig helyi beszerzésből származnak, vagyis az ehhez hasonló németországi változások alapesetben nem érintik a magyar termelőket, hiszen azok jellemzően nem exportálnak. Változást, és fejlesztési kényszert csak az idézhet elő, ha a német láncok Magyarországra is kiterjesztik a beszerzési politikájukat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHolnaptól 80 forintos tojásokat tojnak boldogabb tyúkok, megveszed?A vásárlók és az állatvédők nyomásának engednek az élelmiszerláncok, amikor rákényszerítik a tojástermelőkre a ketreces tyúktartás eltörlését. A tojás ára ezzel a kétszeresére nőhet.

Világ Aldi baromfi hús németország organikus Penny Market Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.