Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 30. 12:40 Élet, Világ

Szicília az egy euróért kapható házak Mekkája lett

A napokban az Etna lábánál fekvő Castiglione di Sicilia is meghirdette a saját egyeurós ház- vagy lakásvásárlási programját, és ezzel elég nagy lökést adott a környékbeli kínálatnak. Ezt a városkát jelenleg 3 ezren lakják, de a 20. század elején még 14 ezer lakosa volt, így könnyű elképzelni, hogy ekkora elnéptelenedés során mennyi régi romos házat hagytak hátra az elköltözők.

Ahogy a CNN is beszámolt róla, a város összesen 900 ingatlant kínál eladásra, ezek mintegy fele már egy euróért is elérhető, de a legdrágábbak is 4-5 ezer euró (1,4-1,8 millió forint) között mozognak. Ez még akkor is jelentős ingatlanállomány, ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi időben Olaszország-szerte elég sok falu és kisváros hirdetett hasonló akciókat.

Ahogy azt már megszokhattuk, az egy euró a valóságban sosem egy euró, hiszen a vételi lehetőséghez meghatározott határidőn (általában 5 éven) belül kötelező felújítást is kell vállalni, annak befejeztéig pedig 4-5 ezer eurós letétet kell bemutatni, vagy ezt fedező biztosítást kell kötni.

Szicília most már az olasz egyeurós ingatlanprogramok központja lett,

Castiglione di Sicilia mellett már egy ideje lehet félig romos házak között válogatni például Augustában, Troinában, Italában, Salemiben, Sambucában, Bivonában, Cammaratában, Mussomeliben és Gangiban is.

Szicíliában a helyi adók alacsonyak, és Castiglione di Sicilia polgármestere azt mondja, náluk elég egy olyan 4000 eurós fedezeti biztosítást kötni, amely évente 100 euróba kerül, és természetesen igénybe lehet venni az olasz épületfelújítási adókedvezményt is, amely a költségek 110 százalékára rúg.

Az egyeurós házak vásárlóit bemutató riportokból egyébként az rajzolódik ki, hogy a fejlett nyugat-európai országokból vagy Amerikából érkező vásárlók számára az egy euró sokszor csak figyelemfelkeltésül szolgál, mert amikor megérkeznek az olasz falvakba, és elhatározzák magukat a vásárlás mellett, sokan inkább az eleve 4-5 ezer eurós ingatlanokat veszik meg. Azokkal messze nincs annyi munka és vesződség, mint az egyeurós romos házakkal.

A beköltözőkről nincs hivatalos felmérés, de a beszámolókból egyértelműnek látszik, hogy vagy eleve idősebb külföldi házaspárok veszik a házakat, hogy a kellemes klímát és környezetet élvezhessék nyugdíjas éveik alatt, vagy olyan fiatalok, akik elsősorban nyaralóban gondolkodnak azzal a távolabbi elképzeléssel, hogy nyugdíjas korukra ide vonulnak majd vissza.

Jóval kevesebb példát találni arra, hogy az egyeurós vevők a felújítás után aktív korukban is ténylegesen beköltöznek ezekre az olasz kistelepülésekre, vagyis egyelőre úgy tűnik, hogy a programok alkalmasak az ingatlanállomány felújítására és jó karban tartására, de arra kevésbé, hogy ténylegesen életet vigyenek (vissza) a városkákba. Ez csak azokban az esetekben sikerülhet, ahol az egy euró fejében azt is kikötik, hogy valós üzleti, pénzkereső tevékenységbe is bele kell kezdenie a vásárlóknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBuszvezetők vagy pincérek pótolják a profi vendégmunkásokat az olasz földekenAz utazási korlátok miatt nagyjából 150 ezer külföldi idénymunkást pótolnak munkájukat elvesztő olaszok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ egy euró ingatlan Olaszország Szicília Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.