Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 30. 12:40 Élet, Világ

Szicília az egy euróért kapható házak Mekkája lett

A napokban az Etna lábánál fekvő Castiglione di Sicilia is meghirdette a saját egyeurós ház- vagy lakásvásárlási programját, és ezzel elég nagy lökést adott a környékbeli kínálatnak. Ezt a városkát jelenleg 3 ezren lakják, de a 20. század elején még 14 ezer lakosa volt, így könnyű elképzelni, hogy ekkora elnéptelenedés során mennyi régi romos házat hagytak hátra az elköltözők.

Ahogy a CNN is beszámolt róla, a város összesen 900 ingatlant kínál eladásra, ezek mintegy fele már egy euróért is elérhető, de a legdrágábbak is 4-5 ezer euró (1,4-1,8 millió forint) között mozognak. Ez még akkor is jelentős ingatlanállomány, ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi időben Olaszország-szerte elég sok falu és kisváros hirdetett hasonló akciókat.

Ahogy azt már megszokhattuk, az egy euró a valóságban sosem egy euró, hiszen a vételi lehetőséghez meghatározott határidőn (általában 5 éven) belül kötelező felújítást is kell vállalni, annak befejeztéig pedig 4-5 ezer eurós letétet kell bemutatni, vagy ezt fedező biztosítást kell kötni.

Szicília most már az olasz egyeurós ingatlanprogramok központja lett,

Castiglione di Sicilia mellett már egy ideje lehet félig romos házak között válogatni például Augustában, Troinában, Italában, Salemiben, Sambucában, Bivonában, Cammaratában, Mussomeliben és Gangiban is.

Szicíliában a helyi adók alacsonyak, és Castiglione di Sicilia polgármestere azt mondja, náluk elég egy olyan 4000 eurós fedezeti biztosítást kötni, amely évente 100 euróba kerül, és természetesen igénybe lehet venni az olasz épületfelújítási adókedvezményt is, amely a költségek 110 százalékára rúg.

Az egyeurós házak vásárlóit bemutató riportokból egyébként az rajzolódik ki, hogy a fejlett nyugat-európai országokból vagy Amerikából érkező vásárlók számára az egy euró sokszor csak figyelemfelkeltésül szolgál, mert amikor megérkeznek az olasz falvakba, és elhatározzák magukat a vásárlás mellett, sokan inkább az eleve 4-5 ezer eurós ingatlanokat veszik meg. Azokkal messze nincs annyi munka és vesződség, mint az egyeurós romos házakkal.

A beköltözőkről nincs hivatalos felmérés, de a beszámolókból egyértelműnek látszik, hogy vagy eleve idősebb külföldi házaspárok veszik a házakat, hogy a kellemes klímát és környezetet élvezhessék nyugdíjas éveik alatt, vagy olyan fiatalok, akik elsősorban nyaralóban gondolkodnak azzal a távolabbi elképzeléssel, hogy nyugdíjas korukra ide vonulnak majd vissza.

Jóval kevesebb példát találni arra, hogy az egyeurós vevők a felújítás után aktív korukban is ténylegesen beköltöznek ezekre az olasz kistelepülésekre, vagyis egyelőre úgy tűnik, hogy a programok alkalmasak az ingatlanállomány felújítására és jó karban tartására, de arra kevésbé, hogy ténylegesen életet vigyenek (vissza) a városkákba. Ez csak azokban az esetekben sikerülhet, ahol az egy euró fejében azt is kikötik, hogy valós üzleti, pénzkereső tevékenységbe is bele kell kezdenie a vásárlóknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBuszvezetők vagy pincérek pótolják a profi vendégmunkásokat az olasz földekenAz utazási korlátok miatt nagyjából 150 ezer külföldi idénymunkást pótolnak munkájukat elvesztő olaszok.

Élet Világ egy euró ingatlan Olaszország Szicília Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. május 2. 18:01 Élet

Van megoldás a széthagyott közösségi rollerekre és biciklikre

Jól kialakított pontozórendszerrel és visszajelzéssel csökkenthető a nem megfelelő használat.

Stubnya Bence
2021. április 29. 12:38 Élet, Világ

Beárazták a britek, hogy a természet mennyivel dobta meg a turisztikai bevételeket

2019-ben 7 milliárd fonttal. A természetet beárazva igyekszik előmozdítani a környezetvédelem ügyét az Egyesült Királyság.

Fabók Bálint
2021. április 29. 06:33 Élet

Leszámolna a birtoklás egyeduralmával és a vég nélküli fogyasztással a jövő gazdasági modellje

A fogyasztás észszerűsítésével az emberiség ökolábnyomának jelentős csökkentését ígéri a körforgásos gazdaság, amelyre alapozva Orbán átalakítaná Magyarországot.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2021. május 9. 07:20 Világ

Európa visszaszerezné gyógyszeripari szuverenitását, de nem tudni, kitől és minek

Európai politikusok a Covid-járvány alatti gyógyszerhiányra hivatkozva hazahoznák Kínából a gyógyszergyártást. A gyártók viszont cserébe állami támogatást és áremelést akarnak.

Avatar
2021. május 8. 16:19 Világ

Sorra nyeli el a német falvakat a Tatabánya-méretű óriásbánya

Németországban mintegy 50 települést dózeroltak le a II. világháború óta a terjeszkedő szénbányák miatt, a helyiek nagy része azonban a bányák bezárásától tart.

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.