Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 26. 10:17 Világ

Buszvezetők vagy pincérek pótolják a profi vendégmunkásokat az olasz földeken

Egy Róma melletti kisebb búzatáblánál éppen arról magyaráztak az idénymunkásoknak, hogy hogyan zajlik majd a közelgő szüret. A marokkói, romániai vagy éppen nigériai vendégmunkások pontosan tudták, mi lesz a teendőjük, a felkészítés inkább az újonnan csatlakozó olaszoknak szólt.

A New York Times cikke szerint a koronavírus felforgatta az olasz mezőgazdaságot, az utazási korlátok miatt nagyjából 150 ezer kelet-európai, észak-afrikai vagy éppen indiai idénymunkást pótolnak munkájukat elvesztő olasz pincérek, idegenvezetők vagy éppen bolti eladók. A Róma melletti búzatábla aratására készült például egy 52 éves férfi, aki három hónapja még külföldi ügyfelekkel egyeztető gyárigazgató volt.

A növekvő munkanélküliség miatt most jelentős az olaszok körben a mezőgazdasági idénymunkákra jelentkezők száma, amelyben az is szerepet játszik, hogy sokan biztonságosabbnak tartják a szabadtéri munkát. A legtöbb olasz jelentkező azonban a megkérdezettek szerint nincs tisztában azzal, hogy ez egy kemény és szakértelmet kívánó munka, a legtöbben kertészkedésként gondolnak rá.

Vendégmunkás szed bazsalikomot egy olaszországi gazdaságban. Fotó: AFP

Egy dinnyetermelő például azt mondta a lapnak, hogy hiányoznak neki a “nagyon profin kiképzett” indiai és marokkói vendégmunkások, most leginkább olasz buszsofőrökkel és szállodai dolgozókkal pótolja őket. Szerinte néhány olasz egyszerűen elfutott a földektől, amikor szembesült a munka keménységével.

Olaszországban a charter gépekkel legálisan szállított vendégmunkások mellett egy olyan réteg is dolgozik a földeken, akik között aligha fognak felbukkanni állásukat elvesztő olasz pincérek. Az ország főleg déli részén rabszolgatartásra hajazó módszerekkel dolgoztatnak illegális menekülteket megalázóan alacsony ellátásért. Részben ez is a magyarázata, hogy miért kapható Magyarországon 300 forint körüli áron olasz paradicsomkonzerv (a jelenségről érdemes elolvasni az Index tavalyi cikkét).


Videó a rabszolgaként tartott mezőgazdasági munkásokról.  

Világ mezőgazdaság migráció Olaszország vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. július 10. 15:41 Világ

A fejlődő országokban nem megoldás a karantén

Kevesebb az idős, és fontosabb a mindennapi megélhetés. Emiatt a szegény országokban teljesen máshogy kell védekezni a járvány ellen.

Hajdu Miklós
2020. július 9. 10:51 Világ

Ugyanúgy érinti a recesszió a svédeket, mint a szigorúbban korlátozó országokat

Hiába várta a svéd kormánya a laza járványügyi szabályoktól a gazdasági visszaesés mérséklődését, nem kerülte el az országot a recesszió, miközben a koronavírus jóval több áldozatot követelt, mint a lezárásokat választó államokban.

Kasnyik Márton
2020. július 8. 14:39 Világ

Az olasz maffia már ott tart, hogy nemzetközi kötvényeket bocsátanak ki

Az elit ügyfeleknek kínált befektetés eleve visszás volt, de aztán kiderült, hogy a maffia lejárt számlái is bekerültek.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 10. 06:25 Közélet

Egyetlen ígért új nagyvállalati munkahely átlagosan 16 millió forintba került tavaly az adófizetőknek

52 cég kapott 105 milliárdot. Ebből 18,6 milliárd olyan cégekhez került, ahol csökkent a munkavállalók száma.

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.