Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 26. 10:17 Világ

Buszvezetők vagy pincérek pótolják a profi vendégmunkásokat az olasz földeken

Egy Róma melletti kisebb búzatáblánál éppen arról magyaráztak az idénymunkásoknak, hogy hogyan zajlik majd a közelgő szüret. A marokkói, romániai vagy éppen nigériai vendégmunkások pontosan tudták, mi lesz a teendőjük, a felkészítés inkább az újonnan csatlakozó olaszoknak szólt.

A New York Times cikke szerint a koronavírus felforgatta az olasz mezőgazdaságot, az utazási korlátok miatt nagyjából 150 ezer kelet-európai, észak-afrikai vagy éppen indiai idénymunkást pótolnak munkájukat elvesztő olasz pincérek, idegenvezetők vagy éppen bolti eladók. A Róma melletti búzatábla aratására készült például egy 52 éves férfi, aki három hónapja még külföldi ügyfelekkel egyeztető gyárigazgató volt.

A növekvő munkanélküliség miatt most jelentős az olaszok körben a mezőgazdasági idénymunkákra jelentkezők száma, amelyben az is szerepet játszik, hogy sokan biztonságosabbnak tartják a szabadtéri munkát. A legtöbb olasz jelentkező azonban a megkérdezettek szerint nincs tisztában azzal, hogy ez egy kemény és szakértelmet kívánó munka, a legtöbben kertészkedésként gondolnak rá.

Vendégmunkás szed bazsalikomot egy olaszországi gazdaságban. Fotó: AFP

Egy dinnyetermelő például azt mondta a lapnak, hogy hiányoznak neki a “nagyon profin kiképzett” indiai és marokkói vendégmunkások, most leginkább olasz buszsofőrökkel és szállodai dolgozókkal pótolja őket. Szerinte néhány olasz egyszerűen elfutott a földektől, amikor szembesült a munka keménységével.

Olaszországban a charter gépekkel legálisan szállított vendégmunkások mellett egy olyan réteg is dolgozik a földeken, akik között aligha fognak felbukkanni állásukat elvesztő olasz pincérek. Az ország főleg déli részén rabszolgatartásra hajazó módszerekkel dolgoztatnak illegális menekülteket megalázóan alacsony ellátásért. Részben ez is a magyarázata, hogy miért kapható Magyarországon 300 forint körüli áron olasz paradicsomkonzerv (a jelenségről érdemes elolvasni az Index tavalyi cikkét).


Videó a rabszolgaként tartott mezőgazdasági munkásokról.  

Világ mezőgazdaság migráció Olaszország vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. november 27. 15:46 Világ

Az adósság növekedésével együtt a durva pénzbehajtás is felpörög Kínában

Családtagok zaklatása, pofonok, hajtépés: nem válogatnak az eszközökben a kínai pénzbehajtók.

Váczi István
2020. november 27. 12:48 Világ

A temetkezési vállalkozók nem profitálnak a járványból Lengyelországban

Hiába van több temetés, közben nőnek a költségek, a hozzátartozók pedig kevesebbet szánnak a szertartásra.

Váczi István
2020. november 25. 12:12 Világ

Ha Kína megneheztel, hirtelen gondok lesznek a minőséggel

Ötvennél is több teherhajó várja legalább egy hónapja, hogy kirakodhasson kínai kikötőkben összesen 5,7 millió tonna, Ausztráliában kibányászott szenet.

Fontos

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2020. november 25. 16:56 Adat, Közélet

Semmi értelme nincs az operatív törzs járvány-előrejelzésének

Legalábbis abban a formában, ahogy hetente közlik. Ha jól csinálják, a szennyvízadat hasznos eleme lehet a járvány követésének, de amit az NNK közzétesz, nem az.

Kasnyik Márton
2020. november 25. 06:56 Közélet

Saját óriáscégét hitelezheti milliárdokkal a Magyar Nemzeti Bank

Ha ez átmegy, akkor a többi cégétől is vehetné a kötvényeket a jegybank milliárdokért. Nincs határa a vad ötleteknek a monetáris politikában?

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.