Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 26. 10:17 Világ

Buszvezetők vagy pincérek pótolják a profi vendégmunkásokat az olasz földeken

Egy Róma melletti kisebb búzatáblánál éppen arról magyaráztak az idénymunkásoknak, hogy hogyan zajlik majd a közelgő szüret. A marokkói, romániai vagy éppen nigériai vendégmunkások pontosan tudták, mi lesz a teendőjük, a felkészítés inkább az újonnan csatlakozó olaszoknak szólt.

A New York Times cikke szerint a koronavírus felforgatta az olasz mezőgazdaságot, az utazási korlátok miatt nagyjából 150 ezer kelet-európai, észak-afrikai vagy éppen indiai idénymunkást pótolnak munkájukat elvesztő olasz pincérek, idegenvezetők vagy éppen bolti eladók. A Róma melletti búzatábla aratására készült például egy 52 éves férfi, aki három hónapja még külföldi ügyfelekkel egyeztető gyárigazgató volt.

A növekvő munkanélküliség miatt most jelentős az olaszok körben a mezőgazdasági idénymunkákra jelentkezők száma, amelyben az is szerepet játszik, hogy sokan biztonságosabbnak tartják a szabadtéri munkát. A legtöbb olasz jelentkező azonban a megkérdezettek szerint nincs tisztában azzal, hogy ez egy kemény és szakértelmet kívánó munka, a legtöbben kertészkedésként gondolnak rá.

Vendégmunkás szed bazsalikomot egy olaszországi gazdaságban. Fotó: AFP

Egy dinnyetermelő például azt mondta a lapnak, hogy hiányoznak neki a “nagyon profin kiképzett” indiai és marokkói vendégmunkások, most leginkább olasz buszsofőrökkel és szállodai dolgozókkal pótolja őket. Szerinte néhány olasz egyszerűen elfutott a földektől, amikor szembesült a munka keménységével.

Olaszországban a charter gépekkel legálisan szállított vendégmunkások mellett egy olyan réteg is dolgozik a földeken, akik között aligha fognak felbukkanni állásukat elvesztő olasz pincérek. Az ország főleg déli részén rabszolgatartásra hajazó módszerekkel dolgoztatnak illegális menekülteket megalázóan alacsony ellátásért. Részben ez is a magyarázata, hogy miért kapható Magyarországon 300 forint körüli áron olasz paradicsomkonzerv (a jelenségről érdemes elolvasni az Index tavalyi cikkét).


Videó a rabszolgaként tartott mezőgazdasági munkásokról.  

Világ mezőgazdaság migráció Olaszország vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 11:26 Világ

Százezer forintnak megfelelő alapjövedelemről kezdtek beszélgetni Lengyelországban

A felmérések szerint a lengyelek 91 százaléka nem hagyna fel a munkával, ha megkapná az összeget.

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 09:37 Világ

Egy év alatt átlagosan 700 ezer forinttal lettek drágábbak a használt autók Ausztriában

A járvány miatt sokkal kevesebb az eladó, és bizonyos szegmensekben jóval több a potenciális vevő.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.