Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 26. 10:17 Világ

Buszvezetők vagy pincérek pótolják a profi vendégmunkásokat az olasz földeken

Egy Róma melletti kisebb búzatáblánál éppen arról magyaráztak az idénymunkásoknak, hogy hogyan zajlik majd a közelgő szüret. A marokkói, romániai vagy éppen nigériai vendégmunkások pontosan tudták, mi lesz a teendőjük, a felkészítés inkább az újonnan csatlakozó olaszoknak szólt.

A New York Times cikke szerint a koronavírus felforgatta az olasz mezőgazdaságot, az utazási korlátok miatt nagyjából 150 ezer kelet-európai, észak-afrikai vagy éppen indiai idénymunkást pótolnak munkájukat elvesztő olasz pincérek, idegenvezetők vagy éppen bolti eladók. A Róma melletti búzatábla aratására készült például egy 52 éves férfi, aki három hónapja még külföldi ügyfelekkel egyeztető gyárigazgató volt.

A növekvő munkanélküliség miatt most jelentős az olaszok körben a mezőgazdasági idénymunkákra jelentkezők száma, amelyben az is szerepet játszik, hogy sokan biztonságosabbnak tartják a szabadtéri munkát. A legtöbb olasz jelentkező azonban a megkérdezettek szerint nincs tisztában azzal, hogy ez egy kemény és szakértelmet kívánó munka, a legtöbben kertészkedésként gondolnak rá.

Vendégmunkás szed bazsalikomot egy olaszországi gazdaságban. Fotó: AFP

Egy dinnyetermelő például azt mondta a lapnak, hogy hiányoznak neki a “nagyon profin kiképzett” indiai és marokkói vendégmunkások, most leginkább olasz buszsofőrökkel és szállodai dolgozókkal pótolja őket. Szerinte néhány olasz egyszerűen elfutott a földektől, amikor szembesült a munka keménységével.

Olaszországban a charter gépekkel legálisan szállított vendégmunkások mellett egy olyan réteg is dolgozik a földeken, akik között aligha fognak felbukkanni állásukat elvesztő olasz pincérek. Az ország főleg déli részén rabszolgatartásra hajazó módszerekkel dolgoztatnak illegális menekülteket megalázóan alacsony ellátásért. Részben ez is a magyarázata, hogy miért kapható Magyarországon 300 forint körüli áron olasz paradicsomkonzerv (a jelenségről érdemes elolvasni az Index tavalyi cikkét).


Videó a rabszolgaként tartott mezőgazdasági munkásokról.  

Világ mezőgazdaság migráció Olaszország vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2020. szeptember 17. 15:44 Világ

Felkészületlenek a szélsőséges klímára a világkereskedelem csomópontjai

Készületlenül érik a kikötőket az egyre súlyosabb viharok és az áradások, pedig a világkereskedelem szempontjából kulcsfontosságú a tengeri hajózás problémamentes működése.

Váczi István
2020. szeptember 16. 10:42 Világ

Visszatérnek az ATM-ek nagyüzemi fosztogatói

Ismét aktivizálják magukat azok a csoportok, amelyek Észak-Korea megbízásából ürítik ki világszerte a pénzkiadó automatákat.

Avatar
2020. szeptember 16. 06:47 Világ

Kinyomtattak 37 magyar gazdaságnyi pénzt, mégsem lettek gazdagabbak

Japánban példátlan gazdasági kísérletbe kezdtek, eszméletlen mennyiségű pénzt nyomtattak a növekedés beindítása végett. Az eredmények felemásak, a fejlett világ mégis követi a példát.

Fontos

Avatar
2020. szeptember 18. 14:37 Élet

Miért változott meg ennyire az emberek hozzáállása a vírushoz?

A félelem után a többségnél idővel a megnyugvás érzése kerekedik felül, akkor is, ha ez nem indokolt.

Bucsky Péter
2020. szeptember 18. 07:08 Közélet

Százból hét forintot kap meg, de azért Budapest fizesse a válságkezelést

Nagyvonalú fővárosi segítséget javasol a Fidesz budapesti cégek számára, miközben az itteni vállalkozások adóinak döntő része a központi költségvetésbe kerül.

Jandó Zoltán
2020. szeptember 17. 06:49 Adat, Közélet

Hiába javasolták saját szakértői, az állam nem pörgette fel igazán a tesztelést

Jelentős részben a saját zsebből fizetett, nem pedig az állami tesztek dobták meg a mintavételek számát, és nem is érnek el annyi embert, mint amennyit az adatok sugallnak.