Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 18. 17:23 Világ

A benzincsúcs valószínűleg már mögöttünk van

Bár az olajpiac helyreállt a tavalyi, járvány okozta sokkot követően, a kilátásai meglehetősen bizonytalanok a Nemzetközi Energiaügynökség tegnap megjelent középtávú kitekintése szerint.

Alapforgatókönyvében a szervezet azzal számol, hogy 2026-ig minden évben növekszik a kőolaj iránti kereslet, és abban az évben eléri a napi 104 millió hordót, amely 4 százalékkal magasabb a járvány előtti, 2019-es szintnél. A növekedés 90 százaléka Ázsiának lesz köszönhető, sok fejlett országban azonban már sosem éri majd el a járvány előtti szintet az olajfelhasználás.

A tanulmány szerint ennek jelentős részben az az oka, hogy

a benzin iránti kereslet csúcsát a világ valószínűleg már maga mögött hagyta.

A fejlődő országok fogyasztása ugyan ebben az esetben is nőni fog, de ezt globálisan több mint ellentételezi a belső égésű motorok hatékonyságjavulása, valamint az elektromos autók egyre nagyobb száma.

A kerozin iránti kereslet – amelyet a legnagyobb mértékben vetett vissza a járvány – fokozatosan visszatér majd a járvány előtti szintre, a növekedés dinamizmusa azonban nem lesz már olyan, mint a koronavírus megjelenése előtt. Részben azért, mert az online konferenciákkal és találkozókkal megbarátkozott vállalatok nem fogják annyit reptetni a dolgozóikat, mint korábban, a turisztikai repülések egy részét pedig a klímavédelmi megfontolások törölhetik el.

Hasonló okokból tartja előrejelzését maga a Nemzetközi Energiaügynökség is bizonytalannak, ugyanis ha az országok a jelenleg érvényben lévőnél erőteljesebb klímavédelmi szabályokat fogadnak el, akkor az olaj iránti igény is csökken az alapforgatókönyvhöz képest. Ha ez bekövetkezik, az a kőolaj-felhasználást 2026-ra napi 5,6 millió hordóval csökkentené, azaz – a benzinhez hasonlóan – ez sem állna vissza a korábbi szintre, és 2019 lenne a kőolajfogyasztás történelmi csúcsa.

A kínálati oldallal a szervezet szerint nem lesz gond. Ha a kereslet alapforgatókönyve valósul is meg, akkor is a pluszigény fele kapásból kielégíthető lenne a Közel-Keleten jelenleg is meglévő, összesen nagyjából napi 5 millió hordós tartalék kapacitások termelésbe állításával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsúcsot dönthet az üzemanyagok ára a következő évekbenJó esély van arra, hogy az előző öt év viszonylag kedvező üzemanyagárait egy masszív drágulás követi, és 2030-ig jóval költségesebb lesz a tankolás.

Világ benzin kőolaj kőolaj-kitermelés olajpiac Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Váczi István
2021. december 6. 13:41 Világ

Már több lesz a kövér, mint az éhező gyermek a világban jövőre

Amióta létezik az emberiség, a gyermekek alultápláltsága összességében mindig nagyobb probléma volt, mint a túlsúlyuk, jövőre azonban ez szinte biztosan megváltozik.

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Fontos

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.