Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 19. 17:45 Élet, Világ

Rengeteg német nem kéri az AstraZeneca-oltást

Olaszországban, Ausztriában, Bulgáriában és Franciaországban is bizonytalanabbá váltak az emberek az AstraZeneca koronavírus-oltásával szemben, a legaggasztóbb helyzet azonban Németországban alakult ki. Berlinben a polgármester most már kénytelen volt csaknem megfenyegetni az érintetteket, hogy ha nem veszik fel az oltást, akkor a sorrendet felrúgva másoknak fogják felajánlani azokat.

A Guardian beszámolója szerint Németországban több százezer AstraZeneca-oltás áll felhasználatlanul. Az orvosok és a virológusok egyre hangosabban kénytelenek győzködni a lakosságot arról, hogy az oltás azonnali felvétele mindenkinek az érdeke.

A furcsa helyzet több egymástól független esemény és kommunikációs hiba szerencsétlen egybeesésével alakulhatott ki. Eleve sokan félreérthették, hogy a vakcina hatásossága 70 százalék körül van, miközben a Pfizer-BioNTech oltásának 90 százalék feletti az eredménye, és emiatt alacsonyabb minőségűnek tekintik a brit fejlesztésű oltást.

Rengeteg hír foglalkozott azzal, hogy az oltás nem teljesít olyan jól a dél-afrikai mutációval szemben, és Németország volt az első, amely jelezte, hogy időseknek nem adja be a vakcinát. Újabban az sem tesz jót, hogy a mellékhatásokról is ellentmondásos, félreérthető hírek keringenek.

Az AstraZeneca és a szakemberek védekező szerepbe kényszerültek, nap mint nap arról kell beszélniük, hogy miért nem helytálló a szkepticizmus – vagyis kommunikációs szempontból csak a kármentésre jut idejük.

A szakmai konszenzus ugyanakkor egyértelmű azzal kapcsolatban, hogy a vakcina gyakorlatilag 100 százalékban akadályozza meg a betegség közepes és súlyos lefolyását, és az egyéni védekezés mellett kimagasló társadalmi és gazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy az országban minél hamarabb minél több embert oltsanak be. Az egészségügyi rendszer terhelésének csökkentése és a korlátozások enyhítése csak a széleskörű beoltottsággal képzelhető el.  

Magyar szemmel nézve pedig azért is különösen érdekes a német helyzet, mert a magyar lakosság az AstraZeneca vakcinával szemben az eddigi tapasztalatok szerint nem elutasító, de az is igaz, hogy Németországban egyelőre nem oltanak az orosz vakcinával, és rövid távon biztos, hogy a kínaival sem fognak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyiségi áttörést hozhat az AstraZeneca oltásaOlcsóbb és sima hűtőben szállítható a vakcina, amelynek beadását az Egyesült Királyságban elkezdték.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ AstraZeneca németország oltás vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.