Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. november 19. 10:47 Adat, Világ

Lengyelországban a nettó minimálbér 166 ezer forintnak megfelelő zlotyra emelkedik

Miután a Szociális Érdekegyeztető Tanács tárgyalásai nem jártak sikerrel, Lengyelországban a kormány döntött a minimálbér 2021-es szintjéről: ez alapján jövőre 200 zlotyval emelkedik, és bruttó 2800 zloty lesz a törvényileg előírt legalacsonyabb fizetés az országban. Ez nettóban 2061 zloty-t jelent, ami nagyjából 166 ezer forintnak felel meg.

A 7,7 százalékos emelés kisebb az eredeti terveknél. Jarosław Kaczyński, a kormánypárti Jog és Igazságosság elnöke tavaly szeptemberben még egy olyan tervről beszélt, amely 2021-ben 3000 zlotyra emelte volna a lengyel minimálbért. Lengyelországban az Expressbydgoski.pl cikke alapján nagyjából 1,7 millió ember keres 2600 zlotyt, ami a jelenlegi legalacsonyabb bér az országban.

A 2021-es emelést a tavalyi terv alapján jelentős növekedés követte volna, a párt a választási kampányában 2023-ra 4000 zlotys minimálbért ígért. Az emelés kisebb mértékében – a kormány kommunikációja alapján – szerepet játszik a járványhelyzet is, amely miatt a lengyel munkaadók még azt is felvetették, hogy egyáltalán ne is legyen jövőre emelés.

A Magyar Nemzet értesülései alapján idén Magyarországon is mérsékeltebb minimálbér-emelés várható a járvány miatt: a lap úgy értesült, hogy jövőre bruttó 170 ezer forintra (nettó 113 ezer forintra) emelkedne a minimálbér, ami 5,5 százalékos emelést jelentene az idei bruttó 161 ezer forintos szinthez képest.

Lengyelországban az elmúlt időszakban jelentős minimálbér-emelések voltak, és a minimálbért keresők fizetése is egyre közelebb kerül az átlagbérhez. Lengyelország egyébként nemcsak a minimálbéresek relatív helyzetének javításában, hanem vásárlóerő-paritásban, vagyis a minimálbér tényleges helyi értékét tekintve is erős.

Az ábrán látszik, hogy így Lengyelország vezeti a régiót, miközben Románia a második helyre tört előre, Magyarország a harmadik, Csehország és Szlovákia pedig az utolsó két helyre szorult (fontos azonban, hogy az utóbbi két országban a legkisebb a minimálbéresek adóterhe, Magyarországon, Romániában és Lengyelországban pedig nagyobb).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNő a magyar minimálbér, de a tisztességes szint még arrébb van az EU szerintAz Európai Bizottság célul tűzte ki, hogy a minimálbérből minden tagországban meg lehessen élni, ám ennek elérése nem tűnik egyszerűnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár most is előzi a magyart, de pár év alatt még meg is dupláznák a lengyel minimálbértVannak kockázatai is a háromszázezer forintos lengyel minimálbérnek. A lengyel cégek remélik, hogy csak választási ígérgetés a lengyel kormány új terve, pedig Lengyelország eddig is élen járt a minimálbér emelésében a régión belül is.

Adat Világ Lengyelország Magyarország minimálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. április 16. 18:32 Adat

Furcsán követi a járványhullámokat a halálozások megugrása

A helyenként zavaros járványadatok ellenére az is feltűnő, hogy nagyon mások a túlélési esélyei annak, aki Budapesten kapja el a koronavírust, mint aki például Nógrádban.

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Váczi István
2021. április 14. 17:15 Adat

Szinte már az összes kínai vakcinát beadták Magyarországon

A Pfizer és a Moderna beadási aránya a Sinopharménál is magasabb, de ez nem meglepő. Az utóbbi napok híreinek hatása akkor lesz lemérhető, amikor újabb szállítmányok érkeznek majd a kínai vakcinából.

Fontos

Bucsky Péter
2021. április 16. 06:49 Közélet

Pénzeső hullhat Budapestre, de nem Karácsonyék fogják elkölteni

Budapestnek és vonzáskörzetének 3000 milliárd forint juthat az európai újjáépítési pénzekből, a főváros 600 milliárdot kér, de valószínűleg csak a hetedét kapja meg.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.

Jandó Zoltán
2021. április 14. 14:05 Vállalat

A magyar Lidl felépítőjével hódítaná meg Mészáros Lőrinc az ásványvízpiacot

Az Aqua Lorenzo számára a legnagyobb kihívás, hogy termékeivel nagy mennyiségben visszakerüljön az élelmiszerláncokba. Az új ügyvezetőt is ezért igazolhatták.