Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. november 19. 10:47 Adat, Világ

Lengyelországban a nettó minimálbér 166 ezer forintnak megfelelő zlotyra emelkedik

Miután a Szociális Érdekegyeztető Tanács tárgyalásai nem jártak sikerrel, Lengyelországban a kormány döntött a minimálbér 2021-es szintjéről: ez alapján jövőre 200 zlotyval emelkedik, és bruttó 2800 zloty lesz a törvényileg előírt legalacsonyabb fizetés az országban. Ez nettóban 2061 zloty-t jelent, ami nagyjából 166 ezer forintnak felel meg.

A 7,7 százalékos emelés kisebb az eredeti terveknél. Jarosław Kaczyński, a kormánypárti Jog és Igazságosság elnöke tavaly szeptemberben még egy olyan tervről beszélt, amely 2021-ben 3000 zlotyra emelte volna a lengyel minimálbért. Lengyelországban az Expressbydgoski.pl cikke alapján nagyjából 1,7 millió ember keres 2600 zlotyt, ami a jelenlegi legalacsonyabb bér az országban.

A 2021-es emelést a tavalyi terv alapján jelentős növekedés követte volna, a párt a választási kampányában 2023-ra 4000 zlotys minimálbért ígért. Az emelés kisebb mértékében – a kormány kommunikációja alapján – szerepet játszik a járványhelyzet is, amely miatt a lengyel munkaadók még azt is felvetették, hogy egyáltalán ne is legyen jövőre emelés.

A Magyar Nemzet értesülései alapján idén Magyarországon is mérsékeltebb minimálbér-emelés várható a járvány miatt: a lap úgy értesült, hogy jövőre bruttó 170 ezer forintra (nettó 113 ezer forintra) emelkedne a minimálbér, ami 5,5 százalékos emelést jelentene az idei bruttó 161 ezer forintos szinthez képest.

Lengyelországban az elmúlt időszakban jelentős minimálbér-emelések voltak, és a minimálbért keresők fizetése is egyre közelebb kerül az átlagbérhez. Lengyelország egyébként nemcsak a minimálbéresek relatív helyzetének javításában, hanem vásárlóerő-paritásban, vagyis a minimálbér tényleges helyi értékét tekintve is erős.

Az ábrán látszik, hogy így Lengyelország vezeti a régiót, miközben Románia a második helyre tört előre, Magyarország a harmadik, Csehország és Szlovákia pedig az utolsó két helyre szorult (fontos azonban, hogy az utóbbi két országban a legkisebb a minimálbéresek adóterhe, Magyarországon, Romániában és Lengyelországban pedig nagyobb).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNő a magyar minimálbér, de a tisztességes szint még arrébb van az EU szerintAz Európai Bizottság célul tűzte ki, hogy a minimálbérből minden tagországban meg lehessen élni, ám ennek elérése nem tűnik egyszerűnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár most is előzi a magyart, de pár év alatt még meg is dupláznák a lengyel minimálbértVannak kockázatai is a háromszázezer forintos lengyel minimálbérnek. A lengyel cégek remélik, hogy csak választási ígérgetés a lengyel kormány új terve, pedig Lengyelország eddig is élen járt a minimálbér emelésében a régión belül is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ Lengyelország Magyarország minimálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.