Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. november 19. 10:47 Adat, Világ

Lengyelországban a nettó minimálbér 166 ezer forintnak megfelelő zlotyra emelkedik

Miután a Szociális Érdekegyeztető Tanács tárgyalásai nem jártak sikerrel, Lengyelországban a kormány döntött a minimálbér 2021-es szintjéről: ez alapján jövőre 200 zlotyval emelkedik, és bruttó 2800 zloty lesz a törvényileg előírt legalacsonyabb fizetés az országban. Ez nettóban 2061 zloty-t jelent, ami nagyjából 166 ezer forintnak felel meg.

A 7,7 százalékos emelés kisebb az eredeti terveknél. Jarosław Kaczyński, a kormánypárti Jog és Igazságosság elnöke tavaly szeptemberben még egy olyan tervről beszélt, amely 2021-ben 3000 zlotyra emelte volna a lengyel minimálbért. Lengyelországban az Expressbydgoski.pl cikke alapján nagyjából 1,7 millió ember keres 2600 zlotyt, ami a jelenlegi legalacsonyabb bér az országban.

A 2021-es emelést a tavalyi terv alapján jelentős növekedés követte volna, a párt a választási kampányában 2023-ra 4000 zlotys minimálbért ígért. Az emelés kisebb mértékében – a kormány kommunikációja alapján – szerepet játszik a járványhelyzet is, amely miatt a lengyel munkaadók még azt is felvetették, hogy egyáltalán ne is legyen jövőre emelés.

A Magyar Nemzet értesülései alapján idén Magyarországon is mérsékeltebb minimálbér-emelés várható a járvány miatt: a lap úgy értesült, hogy jövőre bruttó 170 ezer forintra (nettó 113 ezer forintra) emelkedne a minimálbér, ami 5,5 százalékos emelést jelentene az idei bruttó 161 ezer forintos szinthez képest.

Lengyelországban az elmúlt időszakban jelentős minimálbér-emelések voltak, és a minimálbért keresők fizetése is egyre közelebb kerül az átlagbérhez. Lengyelország egyébként nemcsak a minimálbéresek relatív helyzetének javításában, hanem vásárlóerő-paritásban, vagyis a minimálbér tényleges helyi értékét tekintve is erős.

Az ábrán látszik, hogy így Lengyelország vezeti a régiót, miközben Románia a második helyre tört előre, Magyarország a harmadik, Csehország és Szlovákia pedig az utolsó két helyre szorult (fontos azonban, hogy az utóbbi két országban a legkisebb a minimálbéresek adóterhe, Magyarországon, Romániában és Lengyelországban pedig nagyobb).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNő a magyar minimálbér, de a tisztességes szint még arrébb van az EU szerintAz Európai Bizottság célul tűzte ki, hogy a minimálbérből minden tagországban meg lehessen élni, ám ennek elérése nem tűnik egyszerűnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár most is előzi a magyart, de pár év alatt még meg is dupláznák a lengyel minimálbértVannak kockázatai is a háromszázezer forintos lengyel minimálbérnek. A lengyel cégek remélik, hogy csak választási ígérgetés a lengyel kormány új terve, pedig Lengyelország eddig is élen járt a minimálbér emelésében a régión belül is.

Adat Világ Lengyelország Magyarország minimálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2020. november 25. 14:52 Adat

Visszaszorulóban a járvány a cseheknél, idehaza is lassult a vírus terjedése

Csehországon kívül egyelőre csak a járvány fékeződése érzékelhető a visegrádi régióban, bár Lengyelországban még ez is bizonytalan.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Hajdu Miklós
2020. november 19. 13:46 Adat

A második hullám a szemünk láttára szakítja ketté a gazdaságot

Az ipar megúszta a második hullám gazdasági hatásait, a szolgáltatószektorban azonban nem fényesek a kilátások.

Fontos

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Bucsky Péter
2020. november 24. 06:54 Közélet

Elhagyják a vállalkozók Parragh kamaráját, de a NAV-végrehajtást nem ússzák meg

Miközben a zsugorodó tagságú kamarai rendszer elnöke könnyítésekért lobbizik a cégek számára, a tartozások behajtása a válságban sem szünetel.

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.