Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. november 19. 10:47 Adat, Világ

Lengyelországban a nettó minimálbér 166 ezer forintnak megfelelő zlotyra emelkedik

Miután a Szociális Érdekegyeztető Tanács tárgyalásai nem jártak sikerrel, Lengyelországban a kormány döntött a minimálbér 2021-es szintjéről: ez alapján jövőre 200 zlotyval emelkedik, és bruttó 2800 zloty lesz a törvényileg előírt legalacsonyabb fizetés az országban. Ez nettóban 2061 zloty-t jelent, ami nagyjából 166 ezer forintnak felel meg.

A 7,7 százalékos emelés kisebb az eredeti terveknél. Jarosław Kaczyński, a kormánypárti Jog és Igazságosság elnöke tavaly szeptemberben még egy olyan tervről beszélt, amely 2021-ben 3000 zlotyra emelte volna a lengyel minimálbért. Lengyelországban az Expressbydgoski.pl cikke alapján nagyjából 1,7 millió ember keres 2600 zlotyt, ami a jelenlegi legalacsonyabb bér az országban.

A 2021-es emelést a tavalyi terv alapján jelentős növekedés követte volna, a párt a választási kampányában 2023-ra 4000 zlotys minimálbért ígért. Az emelés kisebb mértékében – a kormány kommunikációja alapján – szerepet játszik a járványhelyzet is, amely miatt a lengyel munkaadók még azt is felvetették, hogy egyáltalán ne is legyen jövőre emelés.

A Magyar Nemzet értesülései alapján idén Magyarországon is mérsékeltebb minimálbér-emelés várható a járvány miatt: a lap úgy értesült, hogy jövőre bruttó 170 ezer forintra (nettó 113 ezer forintra) emelkedne a minimálbér, ami 5,5 százalékos emelést jelentene az idei bruttó 161 ezer forintos szinthez képest.

Lengyelországban az elmúlt időszakban jelentős minimálbér-emelések voltak, és a minimálbért keresők fizetése is egyre közelebb kerül az átlagbérhez. Lengyelország egyébként nemcsak a minimálbéresek relatív helyzetének javításában, hanem vásárlóerő-paritásban, vagyis a minimálbér tényleges helyi értékét tekintve is erős.

Az ábrán látszik, hogy így Lengyelország vezeti a régiót, miközben Románia a második helyre tört előre, Magyarország a harmadik, Csehország és Szlovákia pedig az utolsó két helyre szorult (fontos azonban, hogy az utóbbi két országban a legkisebb a minimálbéresek adóterhe, Magyarországon, Romániában és Lengyelországban pedig nagyobb).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNő a magyar minimálbér, de a tisztességes szint még arrébb van az EU szerintAz Európai Bizottság célul tűzte ki, hogy a minimálbérből minden tagországban meg lehessen élni, ám ennek elérése nem tűnik egyszerűnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár most is előzi a magyart, de pár év alatt még meg is dupláznák a lengyel minimálbértVannak kockázatai is a háromszázezer forintos lengyel minimálbérnek. A lengyel cégek remélik, hogy csak választási ígérgetés a lengyel kormány új terve, pedig Lengyelország eddig is élen járt a minimálbér emelésében a régión belül is.

Adat Világ Lengyelország Magyarország minimálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. február 1. 04:35 Adat, Vállalat

Miért kapjuk négyszer drágábban az orosz gázt, mint a csehek?

Szijjártó Péter szerint az orosz gázszerződés árképlete sokkal kedvezőbb, mint a korábbi. Azzal az árképlettel azonban az elmúlt két évben több mint ezermilliárd forintot spóroltunk volna.

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.

Fontos

Pálos Máté
2023. február 2. 04:34 Közélet

Nem szaladt volna bele az Erasmus-pofonba a kormány, ha van fék és ellensúly

Néha talán még a kormánynak sem jönne rosszul, ha lenne valamilyen fék a brüsszeli fal előtt, ennek hiányában marad az elhúzódó csata az Európai Bizottsággal.

Kolozsi Ádám
2023. február 1. 17:17 Élet, Közélet

Februári tavaszi szünettel és júliusi vizsgákkal spórol a rezsin több nagy egyetem

Rendkívüli intézkedésekkel próbálják elérni a kormány által elvárt 25 százalékos megtakarítást. Kérdés, hogy nem kell-e majd emiatt kötbért fizetniük a gázszolgáltatónak.

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.