Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 7. 07:41 Élet, Világ

Nő a magyar minimálbér, de a tisztességes szint még arrébb van az EU szerint

Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnökségének egyik politikai vezérmotívuma, hogy a minimálbér – vagy az annak megfeleltethető minimális átlagos kereset – minden tagországban érje el a „tisztességesnek” tartott szintet. Az Európai Bizottságnak nem lehet célja, hogy vásárlóerő-paritáson mérve mindenhol egyenlő minimálbéreket írjon elő, csak arra tehet kísérletet, hogy „szabványosítsa” a minimálbérek minimum feltételeit, és ezzel mégiscsak létrehozzon egyfajta uniós egységet.

Konkrétan arról van szó, hogy a bizottság szeretné elérni, hogy a havi nettó minimálbér összege minden tagországban legyen legalább a medián kereset 60 százaléka. A medián az a középső érték, amelynél ugyanannyi nagyobb érték van, mint kisebb, vagyis nem egyenlő az átlagkeresettel, amely egy egyszerű számtani átlagszámolás eredménye.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA hivatalos átlagfizetés felét sem keresi meg az emberek jelentős része LengyelországbanAz átlagfizetés szép nagy összeg, de ha nem a matematikát, hanem a valóságot nézik, akkor a kép sokkal rosszabb.

A jogi procedúra szokás szerint konzultációval kezdődött el, és ennek most a második szakaszába léptünk. A tagországok ilyenkor véleményeket küldenek Brüsszelbe, hogy azokat a bizottság a jogalkotás előkészítése során vegye majd figyelembe. A most indult konzultációs kör novemberben zárul. A bonyolult uniós egyeztetési mechanizmus lényege azonban az, hogy végül akár (kötelező érvényű) irányelv vagy ajánlás is lehet belőle.

Hol tartunk most a minimálbérek tisztességes mértékének elérésben? Az alábbi grafikonra a tagországokban fizetett minimálbérek euróban számolt összegének változását tettük fel, vásárlóerő-paritáson – vagyis az egyes országokban eltérő árszínvonal hatásait kiküszöbölve -, 2015 második fele óta. (Vastag pirossal jelöltük Magyarországot, de a grafikon alján lévő országnevekre húzva a kurzort minden tagállam görbéje egyenként is látható.)

 

Látszik, hogy a minimálbérek a grafikon alsó harmadában elhelyezkedő keleti tagállamokban többnyire nagyobb ütemben nőnek, mint a nyugatiakban, vagyis ha az összegek vásárlóerejét nézzük, akkor kismértékű felzárkózás volt az utóbbi pár évben.

A minimálbérek tisztességes mértékének összehasonlításában viszont az az igazi kérdés, hogy eléri-e a nettó kereset az országban mért medián bér 60 százalékát, azaz valójában meg lehet-e belőle élni az adott ország viszonyaihoz képest alapszinten.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsan nőnek a magyar keresetek, és velük együtt a kételyek isTavaly is mutatós béremelkedés történt az országban, azonban nem osztozik minden dolgozó egyenlő részben az örömből.

A jó hír, hogy a (pdf-ben innen letölthető) magyar adat 2000 és 2018 között ebből a szempontból az egyik legjelentősebb fejlődést mutatta az unióban, ebben az időszakban 36 százalékról 52 százalékra nőtt. A kevésbé jó hír, hogy időközben Románia alacsonyabb szintről indulva elhúzott mellettünk, ott 25-ről 58 százalékra ugrott az arány, vagyis majdnem eléri a tisztességes szintet.

Ebben az időszakban Portugália adott példát arra, hogy át lehet lépni a küszöböt: a minimálbér és a medián bér ottani aránya 46 százalékról 61-re kúszott fel. Ellenpélda Írország, ahol majdnem 70 százalékról 50 alá esett vissza az arány, de a holland és a belga minimálbéresek is lecsúsztak a medián keresőkkel szemben (abszolút értékben jóval magasabb kereseti viszonyok között, mint a kelet-európaiak).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA forint gyengülése miatt a magyar minimálbér is leszakad a régióbanRomániát leszámítva hazánknál gyorsabban emelkedik a minimálbér a térségben, főként, ha euróban nézzük a számokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópai minimálbért akar az EU, de észak és kelet máris összevitatkozott rajtaAbban egyetértenek a keleti és északi tagállamok szakszervezetei, hogy közelíteni kéne a béreket, de az északiak nem akarnak uniós szinten kötelező minimálbért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzért érzed úgy, hogy a te béred lassabban nő, mint az átlagJól kell megválasztania az iparágat és a céget, aki jól akar keresni. Végső soron oda érdemes menni, ahol nagyobb teljesítményhez segíthetjük a vállalatunkat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ átlagbér béremelés európai bizottság medián bér megélhetés minimálbér tisztességes bér Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.