Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 28. 17:38 Pénz, Világ

A hivatalos átlagfizetés felét sem keresi meg az emberek jelentős része Lengyelországban

A lengyel statisztikai hivatal rendszeresen közli az átlagfizetés hivatalos értékét, de csak kétévente ad ki olyan részletesebb adatokat, amelyekből sok minden mást is számolni lehet. Mivel éppen most járt le egy ilyen kétéves időszak, a Money.pl megnézte, hogy mennyi lehet a tényleges átlagos fizetés az országban.

Bár a hivatalos átlagfizetés az elemzők számára sokszor megfelelő gazdasági indikátor, az értéke csak matematikai értelemben átlag, azaz nem fedi azt, amit a hétköznapi nyelvben átlagos fizetésnek nevezünk. Ehhez sokkal közelebb áll a medián érték, amely azt az összeget jelzi, amelytől negatív és pozitív irányban is egyforma mennyiségű adat sorakozik. Ez azért jobb közelítés, mert kevés kiugró (magas vagy alacsony) érték nem tudja eltéríteni egyik irányba sem.

A hivatalosan számolt átlagfizetés 2018 októberében (amikor a most közzétett adatokat felvették) 5003 zlotyi (azaz mai árfolyamon 392 ezer forint), a medián azonban csak 4094 zloty (320 ezer forint) volt.

A tömegek valósága persze ennél is rosszabb, az újság számolása szerint ugyanis a domináns, vagyis legtöbb ember által kapott havi összeg csak bruttó 2380 zloty (186 ezer forint) volt. Ez azért is kiábrándító, mert az adatfelvétel időpontjában a minimálbér 2100 zloty (164 ezer forint) volt, vagyis a legjellemzőbb fizetési kategória átszámolva alig több mint 20 ezer forinttal volt magasabb, mint a törvényi minimum.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsan nőnek a magyar keresetek, és velük együtt a kételyek isTavaly is mutatós béremelkedés történt az országban, azonban nem osztozik minden dolgozó egyenlő részben az örömből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ átlagfizetés fizetés Lengyelország medián medián jövedelem minimálbér Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.