Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás. Az idehaza elsősorban a Telenor többségi tulajdonosaként ismert Petr Kellner továbbra is az élen áll, pedig becsült vagyona 57 milliárddal 293 milliárd koronára csökkent. (Egy korona jelenleg nagyjából 13,1 forint.)

A visszaesés elsősorban a világ számos országában tevékenykedő Home Credit pénzügyi csoport gondjaira vezethető vissza, ezt nem tudták teljesen ellensúlyozni Kellner eredményesen működő telekommunikációs és médiaérdekeltségei. Az utóbbi téren egyébként épp most terjeszkedik az üzletember a CME megvásárlásával – ehhez a csoporthoz tartozik többek között a legnézettebb cseh tévé, a Nova, de négy másik európai országban is vannak csatornái.

A vírusirtójáról ismert Avast alapítója és egyik tulajdonosa, Pavel Baudis viszont nem panaszkodhat: a cég részvényeinek árfolyama több mint 40 százalékkal emelkedett, így a vagyona 13 milliárd koronával nőtt. Az idehaza a Mátrai Erőmű átmeneti résztulajdonosaként ismertté vált Daniel Kretinsky is elégedett lehet, az elsősorban az energiaiparban utazó üzletember vagyona 12 milliárd koronával gyarapodott.

A cseh miniszterelnök, Andrej Babis szintén azok között van, akik az utóbbi, finoman szólva is turbulens egy évben növelni tudták a vagyonukat. Az év elején ugyan a média- és agrárérdekeltségei leértékelődni látszottak, de aztán számukra összejött a V-alakú gazdasági helyreállás.

A Forbes összefoglalója az újoncok közül a Bohemia Interactive videojáték-fejlesztő cég két alapítóját, Marek Spanelt és Slavomir Pavliceket emeli ki. A cég több mint 30 millió játékszoftvert adott el, és Arma nevű játéka a valaha volt legsikeresebb cseh termék ezen a piacon.

A száz leggazdagabb cseh vagyona 1300 milliárd korona, egy kissé több, mint a 2019-es összeg. Ez egyébként nem sokkal marad el a cseh költségvetés idénre tervezett bevételeitől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre látványosabban törnek be Magyarországra a cseh szupergazdagokVezető szerepük van a magyar mezőgazdaságban, a budapesti lakások fűtésében és a távközlésben a Telenor révén. Melyek a legnagyobb cseh cégek Magyarországon?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Telenor cseh vevőjének több pénze van, mint a 30 leggazdagabb magyarnakBemutatjuk a cseh milliárdost, akinek magyarok milliói fizetik majd a mobilszámlát. Csehországban sokan neheztelnek Petr Kellnerre, de még mindig jobb a megítélése, mint sok magyar milliárdosnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Andrej Babis Csehország Leggazdagabb Petr Kellner Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.