Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás. Az idehaza elsősorban a Telenor többségi tulajdonosaként ismert Petr Kellner továbbra is az élen áll, pedig becsült vagyona 57 milliárddal 293 milliárd koronára csökkent. (Egy korona jelenleg nagyjából 13,1 forint.)

A visszaesés elsősorban a világ számos országában tevékenykedő Home Credit pénzügyi csoport gondjaira vezethető vissza, ezt nem tudták teljesen ellensúlyozni Kellner eredményesen működő telekommunikációs és médiaérdekeltségei. Az utóbbi téren egyébként épp most terjeszkedik az üzletember a CME megvásárlásával – ehhez a csoporthoz tartozik többek között a legnézettebb cseh tévé, a Nova, de négy másik európai országban is vannak csatornái.

A vírusirtójáról ismert Avast alapítója és egyik tulajdonosa, Pavel Baudis viszont nem panaszkodhat: a cég részvényeinek árfolyama több mint 40 százalékkal emelkedett, így a vagyona 13 milliárd koronával nőtt. Az idehaza a Mátrai Erőmű átmeneti résztulajdonosaként ismertté vált Daniel Kretinsky is elégedett lehet, az elsősorban az energiaiparban utazó üzletember vagyona 12 milliárd koronával gyarapodott.

A cseh miniszterelnök, Andrej Babis szintén azok között van, akik az utóbbi, finoman szólva is turbulens egy évben növelni tudták a vagyonukat. Az év elején ugyan a média- és agrárérdekeltségei leértékelődni látszottak, de aztán számukra összejött a V-alakú gazdasági helyreállás.

A Forbes összefoglalója az újoncok közül a Bohemia Interactive videojáték-fejlesztő cég két alapítóját, Marek Spanelt és Slavomir Pavliceket emeli ki. A cég több mint 30 millió játékszoftvert adott el, és Arma nevű játéka a valaha volt legsikeresebb cseh termék ezen a piacon.

A száz leggazdagabb cseh vagyona 1300 milliárd korona, egy kissé több, mint a 2019-es összeg. Ez egyébként nem sokkal marad el a cseh költségvetés idénre tervezett bevételeitől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre látványosabban törnek be Magyarországra a cseh szupergazdagokVezető szerepük van a magyar mezőgazdaságban, a budapesti lakások fűtésében és a távközlésben a Telenor révén. Melyek a legnagyobb cseh cégek Magyarországon?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Telenor cseh vevőjének több pénze van, mint a 30 leggazdagabb magyarnakBemutatjuk a cseh milliárdost, akinek magyarok milliói fizetik majd a mobilszámlát. Csehországban sokan neheztelnek Petr Kellnerre, de még mindig jobb a megítélése, mint sok magyar milliárdosnak.

Világ Andrej Babis Csehország Leggazdagabb Petr Kellner Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. október 26. 11:05 Világ

Húsz éve nem volt olyan sok katonai hatalomátvétel a világban, mint idén

Az egy hónapon belül második szudáni puccskísérlet a jelek szerint sikerrel jár. Az utóbbi két évtized békésebb volt a katonai hatalomátvételek szempontjából.

Váczi István
2021. október 25. 14:54 Világ

Az életkori korlátozás eltörlésével kezelnék a súlyos kamionoshiányt Amerikában

Rekordszámú teherautó-sofőr hiányzik az Egyesült Államokban, a képzés támogatása mellett a 21 éves korhatár eltörlésével igyekeznek kezelni a problémát.

Stubnya Bence
2021. október 22. 10:34 Világ

Öntik a pénzt az erdőirtáshoz kapcsolódó projektekbe a globális nagybankok

A párizsi megállapodás hatályba lépése óta tíz multi 119 milliárd dollárnyi finanszírozást nyújtott erdőirtással összefüggésbe hozható mezőgazdasági vállalkozásoknak.

Fontos

Hajdu Miklós Váczi István
2021. október 25. 17:37 Adat, Közélet

Hiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhez

Visszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

Jandó Zoltán Váczi István
2021. október 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Még 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteret

Nem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.

Avatar
2021. október 24. 15:55 Élet

A koronavíruson átesett focisták teljesítménye bizonyítottan hosszabb távon is romlik

A kimutatott koronavírus-fertőzés még fél év után is hatással van a focisták teljesítményére.