Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás. Az idehaza elsősorban a Telenor többségi tulajdonosaként ismert Petr Kellner továbbra is az élen áll, pedig becsült vagyona 57 milliárddal 293 milliárd koronára csökkent. (Egy korona jelenleg nagyjából 13,1 forint.)

A visszaesés elsősorban a világ számos országában tevékenykedő Home Credit pénzügyi csoport gondjaira vezethető vissza, ezt nem tudták teljesen ellensúlyozni Kellner eredményesen működő telekommunikációs és médiaérdekeltségei. Az utóbbi téren egyébként épp most terjeszkedik az üzletember a CME megvásárlásával – ehhez a csoporthoz tartozik többek között a legnézettebb cseh tévé, a Nova, de négy másik európai országban is vannak csatornái.

A vírusirtójáról ismert Avast alapítója és egyik tulajdonosa, Pavel Baudis viszont nem panaszkodhat: a cég részvényeinek árfolyama több mint 40 százalékkal emelkedett, így a vagyona 13 milliárd koronával nőtt. Az idehaza a Mátrai Erőmű átmeneti résztulajdonosaként ismertté vált Daniel Kretinsky is elégedett lehet, az elsősorban az energiaiparban utazó üzletember vagyona 12 milliárd koronával gyarapodott.

A cseh miniszterelnök, Andrej Babis szintén azok között van, akik az utóbbi, finoman szólva is turbulens egy évben növelni tudták a vagyonukat. Az év elején ugyan a média- és agrárérdekeltségei leértékelődni látszottak, de aztán számukra összejött a V-alakú gazdasági helyreállás.

A Forbes összefoglalója az újoncok közül a Bohemia Interactive videojáték-fejlesztő cég két alapítóját, Marek Spanelt és Slavomir Pavliceket emeli ki. A cég több mint 30 millió játékszoftvert adott el, és Arma nevű játéka a valaha volt legsikeresebb cseh termék ezen a piacon.

A száz leggazdagabb cseh vagyona 1300 milliárd korona, egy kissé több, mint a 2019-es összeg. Ez egyébként nem sokkal marad el a cseh költségvetés idénre tervezett bevételeitől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre látványosabban törnek be Magyarországra a cseh szupergazdagokVezető szerepük van a magyar mezőgazdaságban, a budapesti lakások fűtésében és a távközlésben a Telenor révén. Melyek a legnagyobb cseh cégek Magyarországon?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Telenor cseh vevőjének több pénze van, mint a 30 leggazdagabb magyarnakBemutatjuk a cseh milliárdost, akinek magyarok milliói fizetik majd a mobilszámlát. Csehországban sokan neheztelnek Petr Kellnerre, de még mindig jobb a megítélése, mint sok magyar milliárdosnak.

Világ Andrej Babis Csehország Leggazdagabb Petr Kellner Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.