Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás. Az idehaza elsősorban a Telenor többségi tulajdonosaként ismert Petr Kellner továbbra is az élen áll, pedig becsült vagyona 57 milliárddal 293 milliárd koronára csökkent. (Egy korona jelenleg nagyjából 13,1 forint.)

A visszaesés elsősorban a világ számos országában tevékenykedő Home Credit pénzügyi csoport gondjaira vezethető vissza, ezt nem tudták teljesen ellensúlyozni Kellner eredményesen működő telekommunikációs és médiaérdekeltségei. Az utóbbi téren egyébként épp most terjeszkedik az üzletember a CME megvásárlásával – ehhez a csoporthoz tartozik többek között a legnézettebb cseh tévé, a Nova, de négy másik európai országban is vannak csatornái.

A vírusirtójáról ismert Avast alapítója és egyik tulajdonosa, Pavel Baudis viszont nem panaszkodhat: a cég részvényeinek árfolyama több mint 40 százalékkal emelkedett, így a vagyona 13 milliárd koronával nőtt. Az idehaza a Mátrai Erőmű átmeneti résztulajdonosaként ismertté vált Daniel Kretinsky is elégedett lehet, az elsősorban az energiaiparban utazó üzletember vagyona 12 milliárd koronával gyarapodott.

A cseh miniszterelnök, Andrej Babis szintén azok között van, akik az utóbbi, finoman szólva is turbulens egy évben növelni tudták a vagyonukat. Az év elején ugyan a média- és agrárérdekeltségei leértékelődni látszottak, de aztán számukra összejött a V-alakú gazdasági helyreállás.

A Forbes összefoglalója az újoncok közül a Bohemia Interactive videojáték-fejlesztő cég két alapítóját, Marek Spanelt és Slavomir Pavliceket emeli ki. A cég több mint 30 millió játékszoftvert adott el, és Arma nevű játéka a valaha volt legsikeresebb cseh termék ezen a piacon.

A száz leggazdagabb cseh vagyona 1300 milliárd korona, egy kissé több, mint a 2019-es összeg. Ez egyébként nem sokkal marad el a cseh költségvetés idénre tervezett bevételeitől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre látványosabban törnek be Magyarországra a cseh szupergazdagokVezető szerepük van a magyar mezőgazdaságban, a budapesti lakások fűtésében és a távközlésben a Telenor révén. Melyek a legnagyobb cseh cégek Magyarországon?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Telenor cseh vevőjének több pénze van, mint a 30 leggazdagabb magyarnakBemutatjuk a cseh milliárdost, akinek magyarok milliói fizetik majd a mobilszámlát. Csehországban sokan neheztelnek Petr Kellnerre, de még mindig jobb a megítélése, mint sok magyar milliárdosnak.

Világ Andrej Babis Csehország Leggazdagabb Petr Kellner Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 11:26 Világ

Százezer forintnak megfelelő alapjövedelemről kezdtek beszélgetni Lengyelországban

A felmérések szerint a lengyelek 91 százaléka nem hagyna fel a munkával, ha megkapná az összeget.

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 09:37 Világ

Egy év alatt átlagosan 700 ezer forinttal lettek drágábbak a használt autók Ausztriában

A járvány miatt sokkal kevesebb az eladó, és bizonyos szegmensekben jóval több a potenciális vevő.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.